Kilátásban gazdag túra a Keszthelyi-hegységben

A Keszthelyi-hegység legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelye kétség kívül a Gyenesdiás melletti idilli fekvésű, kitűnően megközelíthető, jól felszerelt Nagymező. A szépen rendben tartott kirándulóközpont felett emelkedő Varsás-hegyi Festetics-kilátóból pazar kilátást élvezhetünk a Keszthelyi-öbölre. Könnyű körtúránkon felkapaszkodunk a Pető-hegyen álló Berzsenyi-kilátóhoz, és az eszményi szépségű Büdöskúti réttől a vadregényes Vadvíz-árkon keresztül térünk vissza Nagymezőre.

A túra hossza: 11 km

A túra időtartama: 3,5 óra

A túra jellege: Könnyű gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken.

Kiindulópont:

Nagymező, kirándulóközpont, megközelíthető autóval Gyenesdiás felől, a 71-es főút Keszthely és Gyenesdiás határán lévő körforgalomnál, az Aldinál, kell északra menni, majd egy kis bolt mellett jobbra az aszfaltos úton a lőtérig, onnan még 100 méter. Parkolóhelyek Nagymezőn. Gyalogosan Gyenesdiás központjából, a Szent Ilona-kápolna mellett futó úton a Kék és a S+ jelzéseken a felhagyott murvabányák mellett elhaladva közel 2 km séta.

 keszthelyi-nagymezo-terkep.jpg

Térképkivágat: Balaton 1:40 000 (Cartographia), http://www.cartographia.hu/balaton-turistaterkep-1-40e-41.html 

A túra leírása

A Keszthelyi-hegység közkedvelt kirándulóközpontja a Nagy-mező, egy rendkívül jól felszerelt erdei pihenőhely gyönyörű környezetben, kitűnő megközelíthetőséggel. Több jelzett turistaút csomópontja, az Országos Kéktúra is átfut rajta. A rétről jól látszik a kilátóval koronázott Varsás-hegy kúpja. Először ide kapaszkodunk fel a K ∆ jelzésű, meredek, de rövid ösvényen.

A Varsás-hegy (231 m) a Keszthelyi-hegység legdélnyugatibb kiemelkedése, ideális pont egy kilátótoronynak. A fából épült, szabadon látogatható többszintes Festetics-kilátóból gyönyörű körpanoráma nyílik a tájra, a Keszthelyi-öböl csillogó víztükre, Keszthely városa, a hegység nagy része látható innen szép időben. Északnyugatra utunk következő célpontja a Berzsenyi-kilátó is jól beazonosítható.

Visszatérünk a Nagy-mezőre, balra megyünk a betonúton a K és a S+ jelzéseket követve, majd 100 m után egy táblával is jelzett elágazásnál jobbra fordulunk a S+ jelzésű széles kocsiútra Büdöskút irányába. Széles nyiladékon, vegyes erdőben megyünk felfelé, jobbról becsatlakozik hozzánk a S jelzésű út is, 20 perc séta után szintén jobbról találkozunk a Vonyarcvashegyről tartó P jelzéssel. Elmegyünk egy erdei pihenő mellett, és pár lépésre balra a S∆ jelzésű csapáson érünk fel a Pető-hegy (355 m) tetején épült Berzsenyi-kilátóhoz. 360 fokos panoráma, a Balaton nyugati medencéjére, és szinte az egész Keszthelyi-hegységre.

A kilátótól a szélesebb murvás úton is vissza tudunk menni a S jelzésű turistaútra, melyen balra fordulva eleinte széles, kényelmes kocsiúton, majd egy jól követhető, kilátásban gazdag ösvényen hatolunk egyre beljebb a hegység központi részébe. A fenyőfákkal tarkított ligetes erdőben először balról a P+, később jobbról a Z jelzésekkel találkozunk, majd vadászlesek közelében jobbra a Z+ jelzésű úton tehetünk egy kis kitérőt a 2015-ben újraépített Pad-kövi kilátóhoz. A Z+-en megyünk 200 métert, majd balra a meredek nyiladékban vezető Z∆ visz fel a Pad-kő (409 m) tetejére, az új kilátóhoz. Ha továbbmegyünk, a hegy alatt balra derékszögben elforduló úton térünk vissza a S és a Z jelzésű eredeti útvonalunkhoz, mely a Büdöskúti arborétumnál, egy szép pihenőhelyen ér ki egy jelentős turistaút csomóponthoz.

Itt élesen balra kanyarodunk a P jelzésű földútra, melyen pár perc alatt elérjük az oktatóközpontként működő, elragadó környezetben fekvő Büdös-kúti erdészházat. Az épület előtti rét vitán felül hazánk egyik legbájosabb tisztása. Tovább megyünk a széles, földes kocsiúton, azonban pár lépés után hirtelen balra leválunk róla, a P jelek lefelé mutatnak egy vékony kis ösvényre. Romantikus környezetben ereszkedünk le a hangulatos Vadvíz-árokba, melynek partján kanyarog jelzett utunk.

Kereszteződéshez érve először jobbra, majd később balra vezetnek a jelzések, most már egy széles, kényelmes szekérúton túrázunk tovább a Büdös-kúti-völgyben. Egy kis, nyitott lóistálló mellett érjük el a jobbra lévő pihenőhelyet, a Hatlábú pajtát. Az egyre jobban kiszélesedő völgyben, szép kilátást élvezve a bal oldali hegyvonulatra, jobbról csatlakozik hozzánk az Országos Kéktúra, majd a lőtér mellett érünk ki az aszfaltútra, ahol balra fordulva pár perc alatt visszaérünk kiindulási pontunkra, a Nagy-mezőre.