Kilátóról kilátóra a Keszthelyi-hegységben

A Balatongyörök fölött húzódó csodaszép, ritkás, fenyvessel tarkított hegycsúcsokon két parádés panorámát nyújtó kilátótoronyba teszünk rövid, változatos túrát. Vitathatatlanul hazánk egyik legszebb kilátását élvezhetjük a Balaton víztükrére, a Tapolcai-medence koporsó és szabályos kúp alakú tanúhegyeire és a Keszthelyi-hegység végeláthatatlan erdőségeire.

A túra hossza: 5,3 km

A túra időtartama: 2 óra

Szintkülönbség: 200 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Rövid, könnyű gyalogtúra jól jelzett utakon, ösvényeken. A Pap-hegyi kilátóhoz vezető út több helyen igen meredek.

Kiindulópont: Szép-kilátó, Balatongyörök keleti szélén, a 71-es út menti nagy parkoló.

keszthelyi-hg-kilatotura-cartog.jpg

Térképkivágat: Balaton 1:40 000 (Cartographia),  http://www.cartographia.hu/balaton-turistaterkep-1-40e-41.html  

A túra leírása

A Szép-kilátó dombjáról, nevéhez hűen káprázatos panoráma nyílik a Balatonra, a Tapolcai-medence tanúhegyeire, Szigligetre, Badacsonyra. A domb tó felőli aljában, táblák mutatják az irányt, egykor egy római villa fürdőjét tápláló bővizű kutat, a Római-forrást találjuk. Kis vízgyűjtő medencéjében Kneipp-kúraként használható folyosón mehetünk végig mezítláb a hideg vízben.

Visszatérve a főúthoz, keljünk át a túlsó oldalra, és a büfésor mellett induló Z és P∆ jelzésű aszfaltos úton kezdjük meg túránkat a kilátó felé. Pár lépést megtéve a P∆ jelzés balra fel mutat, üdülők, szőlők mellett kapaszkodunk fel az utolsó házakig, majd egy cserszömörcés, bokros résznél kis ösvényünk betér az erdőbe, meredeken megindulva a Pap-hegy oldalában.

Utunk legmegerőltetőbb, meredek, de gyönyörű szakasza következik, egyre feljebb kapaszkodunk a hangulatos fenyvesben, ösvényünket, a különösen ősszel gyönyörű, vörösen izzó cserszömörce kíséri. Pár perc kaptató után megpillantjuk a Batsányi-kilátó Pap-hegyen (299 m) épült fatornyát. A kilátóból parádés panoráma nyílik a tanúhegyekre, a Balatonra, a Keszthelyi-hegység erdős platójára. Jól látjuk következő állomásunkat, a valamivel alacsonyabba n fekvő Garga-hegyi kilátót is.

A Batsányi-kilátótól tovább északi irányban folytatjuk utunkat a P∆ jelzésű széles földúton, pár lépés után beletorkollik az út a P jelzésű szekérútba, ahol balra fordulunk és leereszkedünk a ritkás erdőben a Garga-nyeregben kialakított erdei pihenőhelyhez. Innen egyenesen a S∆ jelzésre váltva megyünk kissé emelkedve a Garga-hegy felé. Pár perc kényelmes sétával egy útjelzőtáblánál kapaszkodunk fel a rövid kaptatón a Garga-hegy (221 m) tetején álló Bél Mátyás-kilátóhoz.

A Pap-hegyi kilátótoronyra kísértetiesen hasonló Garga-hegyi Bél Mátyás-kilátóról egy kissé más perspektíva nyílik a környező tájra. A teljes körpanoráma feledhetetlen látványt nyújt. Északi irányban hagyjuk el a hegytetőt, a S∆ jelzésű kényelmes sétaút rövidesen beletorkollik a keresztben futó S+ jelzésű széles útba, majd ezen balra kanyarodva pár perc alatt leérünk a Bélap-völgy idilli tisztásán létesített kulturált erdei pihenőhelyhez, ahol játszótér, padok, asztalok, tűzrakóhely áll a kirándulók rendelkezésére. Egy Széchenyi-kopjafát is találunk a tisztáson.

Innen vagy balra a műúton 20 perc alatt lemegyünk Balatongyörök központjába vagy visszamegyünk a S+ jelzésű erdei úton a Garga-nyeregig (10 perc), és onnan jobbra a P jelzéseket követve negyedóra alatt lejtős, kényelmes úton visszasétálunk a Szép-kilátóig.