Keszthely és környéke vendéglátóhelyei

A régió fővárosa Keszthely nem kényeztet el minket kiemelkedő gasztronómiai élményekkel, de azért találunk megbízható, korrekt vendéglátóhelyeket. Hévíz városában talán legsűrűbb az egy emberre jutó szálloda és étterem, azonban a városban, az üdülőterületen lévő vendéglátóhelyek elsősorban a csoportokra, a külföldi vendégekre szakosodtak. A lehető legjobb választás a város külterületén fekvő egregyi szőlőhegy és bájos pincesora, ahova szezonban turista kisvonattal is ki tudunk menni. A Keszthelyi-hegység menti parti üdülőhelyek látványos fejlődésen mennek keresztül, és sokan kezdik felfedezni a hegység belsejében megbúvó idilli kis falvakat is.

Keszthelyi éttermek

Tompos Étterem

Keszthely, Pázmány P. u. 56-60.

A nagy vendéglátói hagyományokkal rendelkező Tompos család 2012-ben nyitott tágas, modern étterme Keszthely zöldövezetében található, a belvárostól Gyenesdiás felé. Hatalmas, tágas belső terek, nyáron kellemes terasz. A konyha hagyományos magyar, kitűnő ár-érték arány. Külön paleo étlap is van. Gyerekbarát hely, nagy játszósarokkal. Ingyenes parkoló.

Főételek: 1500-3400 Ft

http://www.tomposetterem.hu/

Bacchus Hotel és Bormúzeum étterme

Keszthely, Erzsébet királyné u. 18.

A Fő tértől nem messze találjuk a hotelként, borospinceként és étteremként is funkcionáló komplexumot, mely sokak szerint a város egyik legjobb étterme. Magyaros, megújulásra törekvő konyha. Bent bokszok, kint hangulatos kerthelyiség.

Főételek: 1290-4190 Ft

http://bacchushotel.hu

Lakoma Étterem

Keszthely, Balaton u. 9.

Rendkívül érdekes kezdeményezés az étterem és a múzeum fúziója. A Magyar Feltalálók Múzeuma egyben a helyszíne a magyar és francia konyha fogásait kínáló, egyedi berendezésű vendéglátóhelynek. Az alapanyagok frissek, a kiszolgálás hatékony. Az ételre várás közben pedig nagyon sokat megtudhatunk a magyar találmányokról, pl. tarhonya, villa, kanál, acélrugó.

Főételek: 2000-3500 Ft

http://www.lakomaetterem.hu/

Los Amigos Étterem

Keszthely, Fő tér 2.

Nem sok autentikus mexikói éttermet találunk a Balaton partján, üdítő kivétel a keszthelyi sétáló utcában nyílt Los Amigos. Viszonylag eredeti mexikói konyha, a klasszikus tex-mex fogásokkal, burrito, fajita, tacos, stb. Oldalasban is erősek. A fogások kevésbé csípősek, az árak viszont meglehetősen borsosak. Nyáron a Fő térre néző népszerű terasz.

Főételek: 1800-6000 Ft

http://www.losamigos-mex.hu/

Capitano Pizzeria

Keszthely, Csík Ferenc sétány

A hajóállomás és a Szigetfürdő közelében találjuk ezt az egyszerű, de megbízható színvonalú pizzákat kínáló népszerű, Márk pizzázója néven is ismert pizzériát.

Végh-Pataki Rétesház és Szendvics Mekka

Keszhely, Sopron u. 5.

A Festetics kastély közelében, attól kicsit északra lévő kitűnő gyorsétkezde. Specialitásai természetesen a házi rétesek, no és a hatalmas hamburgerek, gazdagon megpakolt szendvicsek. Érdekes a szalonnás-hagymás rétes. Külön paleo kínálat is van és finom házi szörpök.

Balaton-parti éttermek

Bock Bisztró Balaton

Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.

A Bock József villányi borász és Bíró Lajos séf által fémjelzett, újragondolt magyar konyháról ismert Bock Bisztró étteremhálózat a két sikeres budapesti étterem után 2014 elején a Balaton partján folytatja a terjeszkedést. A legújabb Bock Bisztrónak a vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balaton ad otthont. Az étterem a szállodához tartozó, szikrázóan fehér, klasszicista stílusú Helikon Tavernában nyílt meg, ez volt a keszthelyi Festetics család szőlőbirtokának a központja a 19. század elejétől a II. világháborúig. A konyha az extravagáns séftől már megszokott teljesen átalakított, de hagyományosan magyar fogások szofisztikált verziója.

Főételek: 2500-6900 Ft.

http://bockbisztrobalaton.hu/  

Terasz Étterem és Pizzeria

Vonyarcvashegy, Arany János utca 71.

Öt percre a vonyarcvashegyi strandtól találjuk ezt a jó hangulatú, nagy, félig fedett teraszú helyet. Ide tényleg a pizzáért érdemes eljönni, akár még a strandról is, fürdőruhában. Elég laza a hely, oldott a hangulat. Nagy, fatüzelésű látványkemencében sütik a kitűnő pizzákat. Gyerekeknek külön játszótér, de maga a pizzatészta nyújtása, pörgetése is sok izgalmat kínál a kicsiknek. A tészták mellett széles választék roston sültekből, de mediterrán, sőt ázsiai fogások is figyelnek az étlapon.

Főételek: 1800-3000 Ft, pizzák: 1200-1900 Ft

http://www.terasz-etterem.hu/

 

Hévíz és a Keszhelyi-hegység, éttermek

Öreg Harang Étterem

Hévíz, Egregyi szőlőhegy

Az Év kisvendéglője (Gault & Millau) 2014-ben a Hévíz melletti Egregyen, a hangulatos szőlőhegy oldalában fekvő Öreg Harang borozó tényleg megérdemli az elismeréseket. Az árnyas, szőlőlugasos, fapados teraszról fantasztikus kilátás a környező szőlőhegyre, a dimbes-dombos tájra. Friss, első osztályú, kizárólag idényjellegű és környékbeli alapanyagokból, kézműves termékekből készült egyszerű, de kitűnően elkészített magyaros fogások. Rövid állandó étlap, gazdag napi ajánlatok. Rusztikus hangulat, kulturált, barátságos kiszolgálás.

Nyitva április elejétől október végéig.

Főételek: 1600-2500 Ft

http://www.oregharang.hu

Római Pince

Hévíz, Egregyi szőlőhegy

A másik „nagyágyú” a rendkívül hangulatos egregyi pincesoron, a Római Pince. Nyáron a csodálatos panorámájú, tágas kerthelyiségben, télen a hangulatos, boltíves pincében kínálják a finom ételeket és a kiváló minőségű magyar borokat. Meglehetősen hosszú étlap grill- és serpenyős ételekkel, halételekkel, magyaros fogásokkal.

Főételek: 1900-4390 Ft

http://romaipince-heviz.hu/

Gyöngyösi Betyárcsárda

Rezi, Kültelek (a sümegi út mellett)

A Dunántúl legendás hírű csárdája, a mai napig ugyanabban a 300 éves, csodaszép, nádtetős házban működik. A Keszthelytől pár kilométerre, a Rezi és Sümeg felé vezető út mellett álló betyárcsárda ma is ápolja a vadkeleti hagyományokat. Itt minden a betyárokról szól, az ételek nevétől a cigányzenés-karikás ostoros programokig. A csárda mögötti hatalmas fűzfa tövében találjuk Vak illés és Kőkes Pista, hírhedt betyárok sírkeresztjét.

Főételek: 1500-2000 Ft

http://www.gyongyosicsarda.hu/

Szent Domonkos Étterem

Várvölgy, Kossuth L. u. 40.

Egy eldugott kis zalai faluban, Keszthelytől 15 km-re a Keszthelyi-hegység bukolikus lankáin rejtezik ez az eldugott kis gyöngyszem. Mindig friss, kitűnő minőségű alapanyagokból, nagy gondossággal elkészített klasszikus magyaros fogások. Kitűnő borválaszték. Figyelmes, udvarias szerviz. A hangulatos kertben különleges szépségű és építésű kemence.

Főételek: 1690-4890 Ft

http://www.sztdomonkos.hu/

Várcsárda

Sümeg, a vár parkolója mellett, a Történelmi élményparknál

Kitűnő helyen, hatalmas, fehérre meszelt csárdaépület hangulatos, nagy terasszal. Klasszikus magyaros fogások, változó minőségben. Kifejezetten ajánlott kisgyermekeseknek, nagy terek és játszósarok, jó időben közel van a játszótér. Elsősorban turistacsoportokra szakosodott vendéglátóhely, a kiszolgálás minősége és gyorsasága hullámzó.

Főételek: 1590-4090 Ft

http://www.sumegvar.hu/hu/enne-inna-aludna/varcsarda