A Balaton nyugati végénél található Keszthely és környéke több egyedülálló úti célt is kínál, többek közt hazánk egyik legszebb kastélyát, a keszthelyi Festetics-kastélyt, Európa legnagyobb melegvizű tavát, a Hévízi-tavat, valamint a romantikus, csatornákkal átszőtt, nádasrengeteget, a Kis-Balatont.

Keszthely, a Balaton egyetlen igazi városa a méltán népszerű Festetics-kastélyon kívül is számtalan látnivalóval szolgál, a gótikus ferences templom, a hangulatos Fő tér, a sétálóutca, a változatos kiállítások, nem utolsósorban az utóbbi időkben egyre szebb strandok és egyre színvonalasabb éttermek mágnesként vonzzák a kirándulókat.

A Hévízi-tó egy igazi unikum, tündérrózsái közt úszkálni, főleg télen, felejthetetlen élmény. Manapság, elsősorban a tömegével érkező orosz turisták miatt nem egy olcsó hely, és az ajándékboltok, különböző turista csapdák egy kissé illúziórombolók tudnak lenni, de ha már a meleg vízben áztatjuk magunkat, mindent megbocsátunk. Hévíztől nincs már messze a környék legnagyobb és legjobban felszerelt élményfürdője, a kehidakustányi termálfürdő.

A Kis-Balaton elsősorban nyári célpont, legérdekesebb részeit csak vezetővel látogathatjuk, ez némi szervezést igényel, de a Kányavári-szigetet és a kápolnapusztai bivalyrezervátumot kötöttségek nélkül meg tudjuk nézni.

A Balaton északnyugati sarkánál magasodó Keszthelyi-hegységet elsősorban csodálatos panorámájú kilátói és romantikus várromai (Rezi, Tátika) miatt érdemes felkeresni. Vállalkozóbb kedvűeknek kötelező célpont a közelmúltban megnyitott Csodabogyós-barlang, amelyet csak vezetővel, barlangász felszerelésben lehet látogatni.

A hegység mélyén fehérlik Magyarország legnagyobb buddhista sztupája, Zalaszántón, és az egzotikumot fokozhatjuk egy középkori időutazással, a sümegi várba.

Jó hír a kisgyermekes családoknak, hogy a régió az átlagosnál jóval több programot kínál a kicsiknek, a balatonedericsi Afrika Múzeum, a gigászi keszthelyi vasúti terepasztal, a panoptikum, a babamúzeum, a bivalyrezervátum, a Csillagvár mind megannyi pompás célpont.

Nem beszélve az ország első számú gyerekbarát szállodájáról a Kolping Hotelről, aminek hatására a környéken több hasonló, bár szerényebb szálláshely is nyílt.