Egyedülálló természeti csoda

Európa legnagyobb melegvizű tava a Hévízi Gyógytó páratlan természeti ritkaság. A különleges hangulatú, tündérrózsával borított tóban egész évben fürödhetünk.

A Gyógytó

A Hévízi Gyógytó 4,4 hektáros nagyságával, háromnaponta teljesen cserélődő, 38 méter mélyről feltörő kén-, rádium-, és egyéb ásványi anyag tartalmú forrásvizével a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltavaként van számon tartva. Egyesíti a szénsavas, a kénes, a kalcium, magnézium, hidrogén-karbonátos és enyhén radioaktív gyógyvizek kedvező tulajdonságait.

A medret vastagon borítja a maga nemében egyedülálló gyógyiszap, amelyet iszappakolásokra is felhasználnak. Sűrítve tartalmazza az ásványi anyagokat, ezért gyógyhatása sokszorosa a vízének.

 A tó hőmérséklete nyáron eléri a 33-37 fokot és télen sem csökken nagyjából 24 fok alá, így akár hideg évszakok alatt is alkalmas a fürdőzésre. Nem mellesleg remek élményt – és látványt – nyújt a havas táj ellenére gőz- és párafelhőbe burkolózó tó.

A tó egzotikus növénye a tündérrózsa, vagy ahogy a köznyelv hívja, a tavirózsa. Meghonosítása 1898-ban kezdődött. Trópusi vidékről származik, s a meleg vizű tóban jó életfeltételeket találva elszaporodott.

A fürdő története

A régészeti feltárások is arról tanúskodnak, hogy országunk legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet, jótékony hatását már a rómaiak is ismerték.

Az első fürdőt gróf Festetics György építette az 1700-as évek végén, a tavon elhelyezett tutajokon, ezeket később cölöpökre épített fürdőházak váltották fel, de az igazi fürdőélet csak a XX. század elején alakult ki, az első, valóban orvosi gyógyító munkára alkalmas épület 1910-ben épült.

A tóra, ill. a tó köré különféle békebeli hangulatú fürdőépületek épültek, azonban ezek nagy része, a főépülettel együtt az 1986-os tűzvész martaléka lett. Az azóta felépített új épületek próbálják követni az akkori stílust, több-kevesebb sikerrel.

A fürdő

Medencéi közt találhatunk élmény-, gyógy- és gyógytornamedencét, illetve súlyfürdőt. A fedett fürdő szolgáltatásai közé tartozik a fizioterápiás kezelések teljes tárháza, illetve minden lehetőség adott, hogy az ide érkező vendégek egészségi állapotáról pontos diagnózist állítsanak fel.

Gyógy és wellness részlegén, előzetes időpont egyeztetés esetén igénybe vehető balneoterápia, elektroterápia, hidroterápia, mechanoterápia és termoterápia is.

A tó vize javasolt bőr, mozgásszervi, nőgyógyászati és urológiai betegségek, emésztőrendszeri és anyagcsere problémák esetén.

A tóban egy napra maximum 1,5 óra fürdőzést ajánlanak, félórás fürdés után félórás pihenőkkel.

A fürdést a tóban 12 év alatti gyerekeknek nem ajánlják.

A fedett fürdőből ki lehet úszni a szabadba is, a tó felszínén lebegő nagyobb bója jelzi a tavat tápláló forrásbarlang helyét.

Nyáron a tó partján kialakított füves strandon napozni is lehet, a gyerekek külön gyerekmedencében pancsolhatnak, és egy kis játszótér is van.

Gyakorlati tudnivalók

Cím

H-8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.

Nyitva tartás

A fürdő egész évben minden nap nyitva, az aktuális nyitva tartás a honlapon található.

Belépő

Rengeteg variáció van, az alap 3 órás jegy: 2600 Ft.

A honlapon megtalálhatók az aktuális ajánlatok a számtalan kezelésre.

Elektromos, karórás beléptető rendszer van, melyet 2013 végén korszerűsítenek.

Telefon: +36 83 501-700

www.spaheviz.hu