Bájos középkori templom a szőlőhegyen

A XIII. század második negyedében épült Árpád-kori egregyi templom a tájba helyezett magyar falusi kistemplomok legszebb példája, melyet a nemzedékek óta használt temető vesz körül.

Az egregyi templom

A felsőörsi és a tihanyi altemplom mellett a harmadik épségben fennmaradt Balaton környéki Árpád-kori templom.

A templomot 1341-ben említik írásos emlékek először. Az épület a 16.-17. században erősen megsérült, később a barokk korban, 1731-ben renoválták, de középkori formája megmaradt.

A homokkőből készült templom különlegessége a nyolcszögű, ún. csürlős sisakkal fedett torony. Az épület belsejében román korból származó keresztelő medence töredéke található, valamint egy középkori kereszt. Falfestése nem középkori eredetű, a népi formakincs tiszteletét mutatja be.

A templom mellől megkapó kilátás nyílik a dimbes-dombos vidékre.

Egregyi borospincék

A Hévízhez tartozó Egregy városrész bájos kis temploma mellett hangulatos szőlőhegyéről, és az itt található méltán népszerű borospincéiről ismert.

A templomhoz tartozó út mindkét oldalán végig sorakoznak a hívogató pincék, borkóstoló helyek. A választék meglepően nagy, az egyszerű kis borozótól a színvonalas éttermekig. A pincékhez szinte mindenhol tágas terasz, kerthelyiség is csatlakozik, sokszor csodálatos kilátással a Keszthelyi-hegységre.

Elsősorban a nyári időszakban, esténként mozgalmas a szőlőhegy, több helyütt élő zene is szórakoztatja a hévízi fürdőből fellátogató vendégeket. A hely elsősorban a németek körében népszerű, tanúság erre a szinte mindenhol jelen lévő német feliratok, de az orosz vendégek is kezdik felfedezni a hegy romantikáját.

Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban minőségi bortermelő hellyé nyilvánították.

Egyik legszínvonalasabb helye a gourmet körökben is elismert Római Pince, kitűnő, minőségi alapanyagokból készített magyaros ételeivel.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Hévíz központjából a modern, héttornyú Szentlélek templomnál jobbra fordulva a Zrínyi utcán a Jézus Szíve halványzöldre festett templomig, itt balra, majd a buszfordulónál jobbra kanyarodva érjük el a Dombföldi utcát, amelyen sorakoznak a pincék, az utca végén pedig a templomot találjuk. Táblák jelzik az utat.

Áprilistól októberig a városközpontból induló Dottó nevű turista kisvonatok is az egregyi szőlőhegyig közlekednek.