A legjobb balatoni múzeum

A keszthelyi Balatoni Múzeum hazánk legátfogóbb balatoni gyűjteménye, a természeti, történelmi, néprajzi emlékek rendkívül gazdag tárháza, ráadásul mindezeket igen változatos, izgalmas, modern, interaktív és nem utolsó sorban gyerekbarát módon mutatja be. Az állandó kiállítások mellett magas színvonalú, érdekes témájú időszaki kiállítások sora tarkítja a múzeum repertoárját. Ha csak egy múzeumot nézünk meg balatoni kirándulásaink során, akkor mindenképpen ez legyen az.

A múzeum rövid története

A Balatoni Múzeum létrehozásának ötlete az 1896-os millenniumi ünnepségek idején született, és 1898-tól működött a Balatoni Múzeum Egyesület, mely évtizedeken át gyűjtögette a régió természeti, néprajzi, régészeti gyűjteményét. A főutca déli részén egy egykori hercegi telken 1925-28 között épült fel a múzeumnak máig helyt adó neobarokk épület, azonban csak 1935-ben költözött ide az első közgyűjtemény.

A II. világháború zűrzavaros éveiben a megálmodott fejlesztések elmaradtak, ráadásul az 1945-ben bevagonírozott gyűjtemény legnagyobb része egy bombatámadás során végérvényesen elpusztult. Az éveken át üresen álló épület az államosítás után végül 1949-ben lett újra gazdája a múzeumnak. Innen töretlen fejlődés jellemezte a gyűjtemény gyarapodását. A jelenleg is látható, minden mai igényt kielégítő állandó kiállítás 2009-től látható ebben a formában. 2011-ben a rangos Év Múzeuma díjat is megkapták.

A múzeum kiállításai

A tekintélyes nagyságú épület két szintjét foglalják el a különböző gyűjtemények.

Állandó kiállítások

Kőtár

A földszinten a jobb oldalt sorakozó folyosókon találjuk a római és középkori kőtárat, mely nem túl nagy, jól áttekinthető és néhány, laikusoknak is érdekes darabbal szolgál. Leglátványosabbak a zalavári bencés apátság templomából származó szobrok, díszítések.

Halápy János Emlékszoba

Ugyancsak a földszinten a bal oldalt lévő termekben rendezték be a Balaton neves festőjének életművét bemutató kollekciót.

Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből

A múzeum legváltozatosabb, leglátványosabb része az emeleten kialakított tizenegy teremben kíséri végig a Balaton és környékének történetét. Mindjárt a lépcsősor végén egy hatalmas akváriumban fedezhetjük fel a tóban élő állatvilágot. Az egész kiállítást végigkísérik az interaktív eszközök, az akvárium előtt például vízimadarak hangjáról azonosíthatjuk be tollas barátainkat. A jól körülhatárolt témákkal foglalkozó termekben a tó kialakulását, geológiáját, régészeti, néprajzi emlékeit tanulmányozhatjuk többek között. Az élő- és növényvilágot nagy, látványos diorámák mutatják be.

A balatoni halászat külön termet kapott, több számítógép is rendelkezésre áll különböző játékokkal, több helyen is várja óriás kirakós a kisebbeket, még várat is lehet építeni. Plusz pont jár a nagy babzsákokért, melyben elterülve pihenhetjük ki a látogatás fáradalmait. Talán a legérdekesebb rész az újkori balatoni fürdőélet kialakulásával foglalkozik különböző témák szerint csoportosítva. Vendéglátás, sport, gyermektáborok, úttörőélet, szállodák, fizetővendéglátás (Zimmer Feri) és egyéb nosztalgiát ébresztő témák gazdagon illusztrálva tárgyakkal, fotókkal, videókkal. A fürdőruhák évszázados divatját egy, az egykori keszthelyi Szigetfürdőt megidéző épített fa fürdőházban lehet megtekinteni.

A következő termekben a balatoni hajózás mutatkozik be sok hajómodellel, fotóval, tárgyi emlékkel, még egy vitorlás szimulációt is kipróbálhatunk forgatható kormánykerékkel, kivetítőt nézve.

Összegezve, a múzeum látogatása gyerekes családoknak is remek kikapcsolódás, főleg esős napokon kitűnő program, ráadásul az állandó kiállítások mellett az időszaki kiállítások is rengeteg élményt és kellemes meglepetést okoznak.

Időszaki kiállítások

A minden évben megrendezett különböző időszaki kiállításokat általában a földszinti helyiségekben rendezik be. Itt is minden esetben gondolnak a családos látogatókra, 2016-ban a fő időszaki kiállítás az ősemberekről szól. A tárlaton végigjárhatjuk az emberré válás folyamatát. A sejtelmes hangulatú őskőkori barlang-installációban koponya- és csontmásolatokat, valamint a hozzájuk tartozó arcrekonstrukciókat láthatjuk. Az őskőkori állatvilágba is betekintést nyerhetünk, de a gyerekek kedvence a barlangfeltárás, ahol csontokat tudnak kiásni a homokból.

A múzeum épülete előtti parkban még egy játszótér is lekötheti a kicsik fölös energiáit.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Balatoni Múzeum, Keszthely, Múzeum u. 2., bejárat a Kossuth u. felől

Telefon: +36 83 312 351

Nyitvatartás: Jún – aug: H – V: 9.00 – 18.00, máj., szept.: K – Szo: 9.00 – 17.00, márc-ápr., okt-dec: K – Szo 9.00 – 16.00, jan-febr K – Szo 9.00 – 16.00

Belépő: 900 Ft, kedv. (6-26, 62-70 év): 450 Ft, 6 éva latt, 70 felett ingyenes. Családi kedvezmény van.

http://www.balatonimuzeum.hu