Ahol még a kútból is sör folyik

Žalec, Szlovénia komlófővárosa, ahol még a kútból is sör folyik, 2016-ban valósult meg sok sörbarát álma a Celje városától nyugatra fekvő nagy komlótermesztő vidék központjában.  A városka főterén, a sörszökőkút hat csapjából saját magunknak csapolva kóstolgathatjuk a különböző szlovén sörfajtákat. Akit mélyebben érdekel a sörös téma, semmiképpen se hagyja ki a meglepően érdekes helyi komló múzeumot, ahol a sörgyártás, komlótermesztés érdekességeibe a tárgyi emlékeken kívül virtuálisan is elmerülhetünk.

Žalec, a Zöld Arany sörkút

A sör jellegzetes, kesernyés ízének okozója, a Zöld Arany, a komló, magasra kúszó növényének ültetvényei borítják be végeláthatatlan, katonás sorokban a Savinja völgyét. Többszázéves múltra tekint vissza a komló termesztése itt a hűvös, csapadékos völgyben, az ország legismertebb sörgyára sincs innen messze, a Celjétől 10 km-re délre fekvő Laško városában már 1825 óta főzik a komlóval ízesített nedűt. Žalec, melynek neve sokat sejtetően hasonlít a világ leghíresebb komló fajtájának központjáéra, a csehországi Žatecre, a szlovéniai komlótermesztés legfontosabb városa.

2016 szeptemberében nyitott meg Európa első nyilvános sörkútja a belváros egyik parkjában, méltó emléket állítva a hőn szeretett árpalének. Azóta is csodájára jár a fél ország, igazi turistamágnes lett az önkiszolgáló sörkút. A kettős félkör alakú, szökőkútra hajazó építmény hat sörcsappal rendelkezik, a jövőben lehet, hogy bővítik is a csapok számát. A kút melletti bódéban tudjuk megvásárolni a kb. 2 decis kis söröskorsónkat, melynek alján egy csip szabályozza sörcsapolásunkat a kutakból. Minden kútból, a jelen állás szerint 7 különbözőből, egyszerre 1 dl-t enged csapolni a csip. Kétféle variáció van, egy 6-os, ill. egy 10-es korsót lehet venni. Értelemszerűen az előbbi 6x1 dl-t enged csapolni, a másik pedig 10x1 dl-t. Természetesen egy fajtát is lehet többször kóstolni, míg a keretünk tart. A végén megtarthatjuk a korsót bónuszként.

A kínálat folyton változik, jellemzően az ország kézműves söreiből válogatnak, a pilzeni típusútól, a lageren és barnán át a divatos APA és IPA fajtákig, de pl. mindig van speciális zöld színű, komlós sör is. A kút körüli információs táblák bemutatják a komló jelentőségét, a sör létrejöttének fázisait, a helyi, komlótermesztéshez köthető hagyományokat.

Nyitvatartás: áprilistól októberig minden nap 10.00 – 21.00 óra között, a nyári hónapokban este 11-ig tudunk sörözgetni.

Árak: 6x1 dl: 8,00 €, 10x1 dl: 10,00 €

Cím: Fontana piv Zeleno zlato, Žalec, Savinjska cesta, Žalski park. A várost átszelő főút melletti parkban, a templomtól 100 méterre.

A szlovén komlótermesztés és sörgyártás ökomúzeuma

A hangzatos nevű múzeum a „sörösök” számára kötelező zarándokhely, de a téma iránt érdeklődőkön kívül is látogatásra érdemes, elsősorban a remek virtuális bemutató eszközöknek köszönhetően. A négyszintes, eredetileg komló szárító épületben 2009 novemberében nyílt meg az átfogó kiállítás. A gyűjtemény végig kalauzol a komlótermesztés, a sörgyártás, a kereskedelem minden fázisán, gazdagon illusztrálva korabeli dokumentumokkal, fényképekkel, tárgyi eszközökkel. Nagy hangsúlyt kapnak a helyi néphagyományok, szokások, ünnepek, melyek mind a Zöld Aranyhoz köthetők. Az információk legnagyobb része angolul is olvasható, de találtunk magyar nyelvű plakátokat, dokumentumokat is a gyűjteményben. Az egyik teremben VR szemüvegeken keresztül leshetünk be egy korabeli komlószüretbe, megdöbbentően színvonalas, teljes 360 fokos filmben érezhetjük magunkat az egyik munkás bőrében. A helyi komlóhercegnő választás is megelevenedik a múzeumban. Természetesen ajándékbolt is van, rengeteg sör- és komló témájú cuccal, de itt is meg tudjuk venni a sörkút kóstoló korsóját is. A helyi Kukec sört pedig csapolva meg is kóstolhatjuk a büfében

Cím: Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, Cesta Žalskega tabora 2, Žalec. A város központjából, a templom mellől induló Savinjska čete utcán megyünk a vasúti átkelőig, majd közvetlenül utána jobbra fordulva érjük el a múzeum épületét. Előtte lehet parkolni.

Nyitvatartás: K – P: 9.00 – 17.00, Szo: 9.00 – 12.00, hétfő, vasárnap zárva.

Belépő: 4,00 €, VR filmmel 5,00 €.