Kalandos panorámaséta a fenyők felett a népszerű Rogla hegyen

A hegyekben gazdag Szlovénia, Maribortól nyugatra fekvő, Pohorje nevű hegységének szívében, az elsősorban télisportközpontjai miatt népszerű Rogla hegyen épült meg a látványos, több mint 1000 méter hosszú, 20 méter magasan a fenyőfák teteje közelében kanyargó lombkorona tanösvény. Az akadálymentes sétányon egy 37 m magas, többszintes, spirális járdán meghódítható kilátótoronyból vehetjük szemügyre az 1500 méteres átlagmagasságban hullámzó, fenyvesekkel borított Pohorje hegységet.

A lombkoronasétány látogatása

2019 őszén nyílt meg az ismert, hasonló létesítményekre szakosodott német cég újabb projektje, ezúttal Szlovéniában, a viszonylag kevesek által ismert Pohorje hegység Rogla kirándulóközpontjában. Németországban több hasonló sétány, ill. kilátó is van, hazánkhoz legközelebb Szlovákiában, Bachledkán, a Magas-Tátra keleti peremén található egy, a szlovéniaihoz nagyon hasonló. A helyszín, a Pohorje, szlovén viszonylatban, első ránézésre nem túl látványos alpesi vonulat, legmagasabb csúcsai is alig emelkednek 1500 méter fölé, nincsenek csipkés, sziklás hegyláncai, hullámzó, hatalmas kiterjedésű fennsíkjait sűrű fenyvesek borítják. Hűvös klímájának köszönhetően télen az ország fontos télisportközpontjai működnek itt, nyáron a természetkedvelő túrázók veszik birtokba a szinte érintetlen táj turistaútjait. A hegység autóval nagyon könnyen megközelíthető, Maribortól nyugatra, Celjétől északra fekszik, északon a Dráva völgy határolja, nagyobb turistaközpontjaihoz jó minőségű autóutak vezetnek fel.

Rogla üdülőközpont a hasonló nevű hegy (1517 m) mellett épült ki, elsősorban síközpontként ismeretes, de a túraszezonban is sokan látogatják, kiterjedt, jelzett turistaújainak és szinte háborítatlan erdőségeinek, havasi rétjeinek köszönhetően. A nemrég felépített, rendkívül látványos lombkoronasétány és a kilátó pedig egész évben vonzza a kirándulókat. Egészen a tanösvény bejáratáig felautózhatunk Zreče irányából egy kitűnő minőségű műúton, a parkolóhelyektől csupán pár perc sétára fekszik a Pohorje lombkoronasétány (Pot med Krošnjami) stílusosan fából épült, bejárati épülete, ahol a kasszát, az ajándékboltot és a mosdókat találjuk. A meglehetősen borsos belépőjegyek megváltása után lépünk rá a teljesen akadálymentesített fajárdára, mely hamarosan felvisz a fennsíkszerű környék hatalmas fenyőfái felső szintjére. A tanösvény tájékoztató tábláinak szövege angolul is olvasható.

Az 1043 méter hosszú, 20 méter magasságig emelkedő sétány a lombkorona szintjén kanyarog, már innen is remek kilátás nyílik a Pohorje havasi rétekkel tarkított erdőrengetegére, tiszta időben a Kamniki-Alpok csipkézett lánca is feltűnik. A tanösvény állomásai közül az elsőn kis, kalandos akadálypályán ügyeskedhetünk, utána áthaladunk az országút felett, majd a következő oktató állomáson a környékre jellemző sziklákat ismerhetjük meg. Utána egy háromszög alakú acélhálóra merészkedhetünk ki a mélység felett, majd a Pohorje növényvilágát bemutató állomás után érünk a fő szenzációhoz, a már útközben is megcsodált kör alakú, spirális pallójú kilátótoronyhoz. A 37 méter magas torony belsejében a tetejétől induló, több mint 60 méter hosszú, cső alakú acélcsúszdán való lecsúszást is bevállalhatják a bátrabbak, mindezt egy kis extra pénzért (2,00 €/csúszás). A csúszáshoz szükséges filcszőnyegeket a csúszda aljáról cipelhetjük fel a toronyba. Maga, a legfelső szintre feltekeredő járda is teljesen akadálymentesített, meredeksége sem vészes, kerekeszékkel, babakocsival is könnyen teljesíthető.

Ahogy sétálunk egyre feljebb, úgy tágul a panoráma is a végtelen fenyvesekre, szép időben a Pohorjén túli domb- és hegyvilágra. A legfelső szinten egy hegycsúcsokat digitálisan beazonosító távcsővel vehetjük szemügyre a környéket. A torony talapzata kb. 1470 méter tengerszintfeletti magasságban áll, így a felső szint nagyjából a kissé keletre magasodó, kisebb toronnyal koronázott Rogla (1517 m) csúcsával van egy magasságban. A csúszda indítópontján és a végén is van egy segítő, az acélcső végig zárt, néhol kis ablakokkal, klausztrofób és szédülős kirándulóknak nem biztos, hogy nagy élményt jelentene. A kilátás megcsodálása után visszaereszkedve a torony aljára, balra folytatjuk a tanösvény bejárását. A harmadik állomás a Pohorje állatvilágával ismertet meg, majd ismét átkelünk az országút felett és visszaérünk a fogadóépülethez.

Rogla kirándulóközpont több szálláshellyel és étteremmel is rendelkezik, de útközben, Gorenjében is találunk egy jó kis vendéglőt (Gostilna Smogavc) kiemelkedően jó konyhával.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Pohorje Pot med Krošnjami, Rogla 111, Zreče.

Megközelítés:

A Maribor – Ljubljana közti A 1-es autópályáról Slovenske Konjicénél kell kihajtani, majd Konjice, Zreče felé tartani. A Rogla legtöbb helyen ki van táblázva. Jó minőségű aszfaltút kanyarog fel a hegyre, a lombkoronaösvény közelében, az út mentén és a kijelölt nagy parkolókban szabadon hagyhatjuk a kocsit. A sztráda lehajtójától még kb. 25 km távot kell autózni.

Nyitvatartás:

Minden nap, március – május, október: 10.00 – 18.00, június – szeptember: 9.30 – 19.00, november – február: 10.00 – 16.00. November 1-jén, december 14-én zárva. Zivataros, viharos időben a látogatók biztonsága miatt zárva tart! A pénztár a tanösvény zárása előtt egy órával zár.

Belépő (2022):

Felnőtt: 11,00 €, gyerek (3-14 év) és 65 éven felüliek : 9,00 €, családi jegy (2 felnőtt, 1-2 gyerek 3-14 év): 29,00 €, minden további gyerek: 8,00 €, csúszda: 2,00 €/csúszás (120 cm felett).

Kutyák és más házi kedvencek nem vihetők be a tanösvényre, számukra a bejárat közelében alakítottak ki ivóvízzel ellátott, díjmentesen igénybe vehető kutyaházakat.

Részletes és aktuális információkért katt a hivatalos honlapra, angolul is.

Gasztro tipp:

Slovenske Konjice város környéke a Štajerska szlovén borrégió egyik jelentős vidéke, a városkát északról teljesen körülölelik a szőlőhegyek. Legjelentősebb borászata, a Zlati Grič, melynek impozáns, 3 és félezer négyzetméteres, földalatti üzemét meg is lehet látogatni, természetesen kóstolással egybekötve. A palackokat a vasárnap kivételével nyitva tartó vinotékában lehet megvásárolni. A szőlészetnek van egy első osztályú, a fine dining-gal kacérkodó vendéglője is, kissé feljebb a dombtetőn és egy többszázéves kúriában vendégházat is alakítottak ki. Az egész, pedánsan rendben tartott komplexumhoz még egy a szőlők közt elterülő golfpálya is tartozik.

Cím: Zlati Grič, Škalce 80, Slovenske Konjice