Szlovénia, Magyarországhoz legközelebb eső keleti része a legtöbb turista számára csak egy tranzit terület az ország legfontosabb idegenforgalmi régiói, Ljubljana, a Júliai-Alpok és az Adria felé, pedig számtalan természeti, történelmi és kulturális látnivalót tartogat a változatos hegyekkel, dombokkal tagolt vidék. A Kelet-Szlovénia legnagyobb részét kitevő Štajerska régió fővárosa, kulturális és gazdasági központja, az ország második legnagyobb települése, Maribor. A Dráva-parti nagyváros osztrák hangulatú óvárosával, pezsgő kulturális életével, a télen-nyáron népszerű Pohorje hegység közelségével mindenképpen megér egy kirándulást.

Szlovén Stájerországban még két történelmi város érdemel említést, a Ljubljana felé félúton, az autópálya mellett lévő Celje és a Maribortól nem messze, ugyancsak a Dráva partján fekvő Ptuj városa. A magyar történelemben is fontos szerepet játszó Cillei család ősi fészke, a festői Savinja folyó partján épült Celje méltatlanul kevés figyelmet kap az utazóktól, pedig remek múzeumokkal teletűzdelt csinos, történelmi óvárosa és a felette emelkedő fellegvár, mely Szlovénia legnagyobb erődítménye, figyelemreméltó látnivalók. A Dráva partján fekvő Ptuj festői óvárosa, magaslaton épült középkori eredetű várával, kolostoraival, templomaival, múzeumaival elsőrangú turisztikai célpont. Ráadásul környéke is számos látnivalót rejt, többek közt Ptujska Gora hegyre épült híres búcsújáró templomát vagy a bukolikus tájon sorakozó szőlőültetvényeket, melyek közül a leghíresebb és a leglátványosabb, a horvát határ közelében fekvő Jeruzalem borvidék.

A történelmi emlékek közül fontos megemlíteni Olimje látványos kastély-kolostorát, ahol Európa harmadik legrégibb patikáját találjuk és a romjaiban is impozáns Žiče várszerű kolostorát. Elsősorban a Savinja völgyében láthatunk végtelenbe nyúló komlóültetvényeket, a vidék a szlovén sörgyártás központja is, itt található Laško városa, a legismertebb szlovén sörmárka hazája, Žalecben pedig, az érdekes Sörmúzeum otthonában még a kútból is sör folyik. A városka főterén a sörszökőkútból több fajta sörből is csapolhatunk magunknak. Kelet-Szlovénia a sörön kívül még termálvizeiről is ismert, a számos gyógyfürdő közül kiemelkedik Rogaška Slatina Monarchia korabeli, patinás fürdővárosa.

Štajerska hegyvidékei az aktív turizmus népszerű célpontjai, a Maribortól közvetlenül nyugatra húzódó nagy területű Pohorje legmagasabb csúcsai alig haladják meg az 1500 métert, a sűrű erdővel fedett hegységet számtalan turistaút szeli keresztül-kasul. Széles, legelőkkel, vadvirágos rétekkel és végtelen fenyvesekkel borított hegyhátak, lápokkal, kis tavakkal tarkított fennsíkok jellemzik. A gyalogos és a hegyikerékpáros turisták paradicsomának leglátogatottabb pontjai a Maribor szélétől felvonóval is elérhető terület, a középkori Bolfenk-templommal és a kilátótoronnyal, ill. a fennsíkszerű hegyvidék legmagasabban fekvő kirándulóhelye, Rogla. A Pohorje leglátványosabb célpontja pedig a vadregényes Šumik-vízesés.

Kelet-Szlovénia magyar határ menti része, az egykori történelmi Magyarországhoz tartozó Muravidék (Prekmurje), számunkra ismerős, kedves táj, lágyan hullámzó, szőlőkkel, gyümölcsösekkel borított dombvidéke a zalai dombok, ill. az Őrség folytatása, a Mura-folyó széles, lapályos, mocsaras síksága klasszikus pannon tájakat idéz népi építészetével, végeláthatatlan kukorica és napraforgó tábláival, kelepelő gólyáival. Fővárosa, a várkastélyáról ismert Muraszombat, Lendva, a muravidéki magyarság központja, pedig tipikus magyar kisváros benyomását kelti, vára és szőlőhegye az új Vinarium toronnyal vonzó úti cél. Moravske Toplice termál- és élményfürdője az ország csúszdákkal legjobban felszerelt fürdőhelye, Magyarországról is nagyon sokan látogatják.

Felső kép: A Dráva menti Ptuj látképe, photo by Vid Pogacnik, wikimedia commons, CC-BY-SA 4.0