Pop-art a ruszin hegyek közt

Andy Warhol, a pop-art királya, a XX. század második legkeresettebb művésze Pablo Picasso után. A ruszin gyökerekkel bíró Warhol család felmenői a Mezőlaborc (Medzilaborce) melletti Mikón éltek, a művész életművét gondozó alapítvány itt, ebben az eldugott városban álmodta meg a munkásságát gazdagon prezentáló Andy Warhol Múzeumot.

A múzeum

Andy Warhol, eredeti nevén Andrej Varchola, már Amerikában született 1928-ban, Pittsburgh-ben, Szlovákiából kivándorolt szülei azonban fontos szerepet játszottak a művész életében. Az angolul soha meg nem tanuló édesanyjával egész életükben különös angol-ruszin keveréknyelven beszélgettek, ezért sem tűnt alaptalannak a ruszinok egyik központjába a warhol-i örökség egy részét ide szállítani. A művész bátyja, John egyezkedett alapítványuk nevében, ennek köszönhetően nyílt meg a helyi művelődési ház átalakításával 1991-ben az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum. Az egyedülálló munkásság bemutatása szinte az egész életpályára kiterjed, így a pittsburgh-i után a világ második legnagyobb Warhol-gyűjteményének számít, 160 alkotással. A múzeum kötelékében önálló jogalanyisággal külön működő Andy Warhol Society gyűjtőkkel ápolt gondos kapcsolatrendszerével a napjainkban csillagászati áron elkelő műveket is ügyesen szervezi a szerényebb keretekkel bíró falak közé. Két önálló tárlaton bemutatkozik Warhol bátyjának, Paulnak és unokaöccsének anyaga, az Andyről összegyűjtött származási dokumentumok és egyéb családi iratok bemutatása is érdekes.

A múzeum emléket állít a mikói ruszin közösség múltjának-életének is, egy külön helyiség a művész édesanyjának ruszin bibliájával lett kitapétázva. A múzeum tanácsadói tevékenységet is folytat az alkotói elmélet és muzeális-menedzseri tevékenységek lehetőségeit vizsgálva. Évente mintegy 20 000 látogató zarándokol el ide a világ számos pontjáról, nem csoda, hogy a Warhol-kultusz a múzeum falain kívül is szembetűnő városszerte. Campbell dobozos buszmegállók, színes trafóházak, jellegzetes Warhol-szobor ad egyre inkább pop-art jelleget a kisvárosnak.

A Mezőlaborcra látogatók a múzeum mellett a XVIII. századi görög katolikus templom klasszicista stílusában is gyönyörködhetnek, illetve ellátogathatnak a mini skanzenbe is.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Múzeum moderného umenia Andyho Warhola, Medzilaborce, Ul. Andy Warhola 749/26

Megközelítés

Eperjestől (Prešov) 90 km-re található Mezőlaborc (Medzilaborce), a 73-0s főúton Lengyelország felé, majd a 15-ösön Stropkovig, aztán az 575-ös úton érjük el a városkát. Homonnától (Humenné) északra az 559. sz. úton 45 km.

Nyitva tartás: máj-szept: K-P 10.00-17.00, Szo-V 12.00-17.00, okt-ápr: K-P 10.00-16.00, Szo-V 12.00-16.00

Belépő: 3,50 €, kedv: 1,70 €

http://www.andywarhol.sk/