Kelet-Szlovákia központja az ország második legnagyobb városa, az évszázadokon keresztül a Felvidék kulturális központjának számító Kassa. A rengeteg magyar emlékkel bíró város 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa volt. Leghíresebb látnivalója az ország legnagyobb, számos műkincset rejtő gótikus katedrálisa a Rákóczi-kriptával, Európa legkeletibb, nyugati típusú gótikus székesegyháza. Élettel teli, hangulatos belvárosa, változatos múzeumai, remek gasztronómiája, színvonalas vendéglátóhelyei évről-évre egyre több turistát vonzanak.

A kissé északabbra fekvő egykori Sáros vármegye központja, Eperjes, orsó alakú főterén a gyönyörű, gótikus Szent Miklós-templommal, kitűnő kiindulópont a régió változatos látnivalóival való ismerkedéséhez. Sáros gyöngyszeme, az ország talán legbájosabb kisvárosa, a középkori hangulatú Bártfa. Teljesen épen fennmaradt, gótikus és reneszánsz házakkal keretezett főterével, annak közepén a parádés gótikus szárnyasoltár-gyűjteménnyel rendelkező Szent Egyed-templommal és a reneszánsz ékszerdobozra emlékeztető városházával, méltán lett a Világörökség része.

A régió másik érdekes látnivalói, a szintén világörökségi oltalmat élvező ruszin fatemplomok Bártfától északra a lengyel határ felé, a Beszkidek völgyeiben megbújó kis falvakban rejtőznek. A többnyire a görögkatolikus felekezethez tartozó különleges, több száz éves templomocskák értékes ikonosztázokat, gyönyörű falfestményeket őriznek. A legkönnyebben, a Bártfa melletti hervartói templomot tudjuk megközelíteni, ez egyben a legrégibb is, és egyben az egyetlen római katolikus fatemplom. A lengyel határ közelében a ladomérvágási ruszin fatemplom is a Világörökség részét képezi.

A várromok kedvelői sem távoznak élmények nélkül, a magas szirtekre épült Sáros vára vagy a zborói vár mellett számtalan kisebb-nagyobb hajdani erőd falai közt merenghetünk a hősi múlton. Ellenpontként a mezőlaborci Andy Warhol gyűjtemény mutatkozik, az itt született ellentmondásos hírű amerikai pop-art művész modern múzeuma igazi csemege a művészetek kedvelőinek.

A természeti értékek is rendkívül változatosak, a legjobb túrákat a Vihorlát-hegységben tehetjük, a Tengerszem-tó és a Szinnai-kő fantasztikus túracélpontok, a Kassától keletre fekvő herlányi gejzír pedig kész természeti csoda.

Kelet-Szlovákia az ország legszegényebb vidéke, a Kassa-Eperjes-Bártfa turisztikai tengelytől keletre az idegenforgalmi infrastruktúra kissé elmarad az átlagostól, de cserébe Szlovákia legalacsonyabb árait élvezhetjük.