Séta a kassai belvárosban

Kelet-Szlovákia fővárosa, Kassa, az ország második legnagyobb városa, a Felvidék hajdani kulturális központja magyar történelmi emlékekben rendkívül gazdag, pezsgő életű igazi vidéki nagyváros. A közel 250 000 lakosú Kassában mára a magyarok létszáma alig éri el a 3 %-ot, de a magyar kultúra és történelem erősen jelen van a belváros hangulatos utcáin sétálgatva. A szépen felújított belváros legfőbb látnivalója a kassai dóm, a Kárpát-medence talán legnagyszerűbb gótikus katedrálisával. II. Rákóczi Ferenc fejedelem több szálon is kötődik a városhoz, a székesegyház kriptájában temették újra, és egykori törökországi házát, az ún. Rodostói-házat is felépítették a városfal mellett.

Belvárosi séta

Kassa történelmi belvárosának központja a hosszúkás alakú, impozáns Fő tér és utca, közepén a monumentális gótikus székesegyházzal, ez a város epicentruma, itt találjuk a legtöbb látnivalót, szinte minden épületébe települt egy étterem, kávéház vagy söröző, és az épületek hosszú udvaraiba is érdemes benézni, egy udvaron akár több vendéglátóhelyet is találunk.

Fő tér

A Fő tér és a környező utcácskák zöme sétálóövezet szépen lekövezve, hangulatos sétára csábítva. A vasútállomásról nyílegyenes utca (Mlynska) vezet át a városi parkon keresztül a belvárosba egészen a dómig. A Fő tér (Hlavné námestie) közepén terül el a mindenhonnan látható Szent Erzsébet-székesegyház impozáns, gótikus épülete. Tőle északra az Orbán-torony, és a zenélő szökőkút túloldalán az Állami Színház monumentális tömbje. A dómtól délre a bájos Szent Mihály-kápolna és egy kis park található.

Szent Erzsébet-székesegyház

A kassai dóm a Felvidék legcsodálatosabb középkori műemléke, a magyar gótikus művészet legkiemelkedőbb alkotása.

Orbán-torony

A dómtól északra álló 45 m magas harangtornyot 1628-ban azért építették, mivel a tekintélyes nagyságú, 1557-ből származó Szent Orbán-harangot nem bírta el a dóm tornya. Ma az eredeti harangot a torony előtt találjuk, fent a másolat van. Árkádsora alatt antik, gótikus és barokk sírkövek találhatók. A toronyban működik egy panoptikum, melyben a régióhoz kapcsolódó hírességek viaszszobrai láthatók, azonban ott jártunkkor azonban zárva volt a kiállítás. Elméletileg keddtől vasárnapig délután 1 és 3 óra között van nyitva, belépő 4 euro.

Állami Színház

A főtér másik meghatározó épülete az 1899-ben épült eklektikus stílusú Állami Színház szecessziós elemekkel díszített újbarokk külsejű tömbje. Helyén eredetileg a városháza állt, majd sokáig egy német nyelvű színház működött itt, magyar nyelven csak a XIX. században kezdtek eljátszani, itt tartották meg 1833-ban a Bánk bán ősbemutatóját. A ma is látható épületben szlovák nyelvű előadásokat játszanak, legnépszerűbb programjai érdekes módon a híres magyar operettek.

A színház épülete előtti hatalmas szökőkút májustól októberig minden órában a harangjáték után klasszikus zenei ritmusokra kezd működésbe, sötétedés után pedig elragadó fényjáték teszi még különlegessebbé.

Immaculata-szoborcsoport

A színház mögött áll az 1723-ból származó Szűz Mária pestisoszlop és szoborcsoport, mely a nagy pestisjárványtól való megmenekülésnek állít emléket. Az impozáns alkotás a felvidéki barokk szobrászművészet kimagasló alkotása.

Premontrei templom

A Fő tér keleti oldalán, a színháztól nem messze áll az 1681-ben épült, nyers kövekből faragott homlokzatú, kettős tornyú premontrei templom. A kora barokk stílusú templomot eredetileg a jezsuiták építették, arra a helyre, ahol 1619-ben három jezsuita vértanút végeztek ki Bethlen Gábor erdélyi fejedelem katonái. ha nyitva találjuk a templomot, érdemes benézni, díszes barokk belső tere lenyűgözően szép. A szentély térhatású freskói és a gazdagon faragott szószék igazán különlegesek.

A templom melletti keresztutca túloldalán álló ház a város legöregebb lakóháza, a XV. századi eredetű épületben tartotta Bethlen Gábor fejedelem a lakodalmát 1626-ban.

Egyéb látnivalók a főtéren

A főtér északi részének legdíszesebb épülete, a gyönyörűen felújított, barokk stílusú ferences templom, mely mai formáját 1724-ben kapta. A templomban látható az ország legnagyobb mechanikus rózsafüzére.

A főtéren számos épület őrzi egykori nevezetes lakóinak emlékét, többek közt Bocskai István, Batsányi János, Kazinczy Ferenc emléktábláit is láthatjuk.

A főtér északi részén egy Tesco áruházat találunk, déli végétől nem messze pedig a modern Aupark bevásárlóközpont húzódik egy nagy Billa szupermarkettel.

Rodostói-ház

A középkori városfal Hóhér-bástyájához építették Rákóczi fejedelem törökországi házának replikáját, számos eredeti elemet beépítve, igazi keleti hangulatot varázsolva a középkori hangulatú kis térre.

Dominikánus-templom

A Fő tértől nem messze, a Dominikánske námestie-n áll Kassa legrégebbi, a XII. század végéről fennmaradt temploma. A kis téren piac működik, és számos kitűnő vendéglátóhelyet is találunk itt. Amennyiben nyitva találjuk a templomot érdemes megnéznünk egészen különleges freskóit, melyek olyan illúziót teremtenek, mintha az épületnek nem lenne teteje.

Márai Sándor szobra

Kassa leghíresebb polgára, Márai Sándor szülőházának közelében egy kis téren 2004-ben állították fel az író szobrát. Interaktívnak is nevezhetjük az alkotást, hiszen a széken ülő művésszel szembe mi is helyet foglalhatunk az üres székben.

Jakab-palota

A Mlynska utca végén, a vasútállomás felé találjuk a kastélyszerű, monumentális épületet, mely Jakab Árpád híres kassai építész házaként szolgált hajdanán, 1945-ben egy rövid időre pedig Csehszlovákia elnöke Edvard Benes lakott itt.