A Felvidék legszebb csarnoktemploma

Eperjes (Prešov) Kelet-Szlovákia második legnagyobb városa, az egykori Sáros vármegye székhelye Kassától északra erdős hegyektől övezett tágas völgy ölén fekszik.  Legkiemelkedőbb nevezetessége a XIV. században épített gótikus Szent Miklós templom, mely a csúcsíves csarnoktemplomok mintapéldája, mozgalmas századok néma tanújaként áll a város orsó alakú főterén.

A templom története

Sáros megye meghatározó építkezéseként emelték (1308) az itt otthonra lelő flandriai telepesek, a kegytemplom nevét hazájuk védőszentjéről, Szent Miklósról kapta, a később érkező szászok pedig a német gót csarnoktemplomok mintája alapján folytatták bővítését. A rohamosan fejlődő Eperjes, mely már 1374-ben szabad királyi város lett, és a szűkösnek bizonyuló plébániatemplom Zsigmond rendeletének megfelelően 1391-ben nagyszabású bővítésen esik át a megbízott egri István püspök felügyelete alatt. A presbitérium hozzáépítésén kívül jelentősen növelik alapterületét. A kassai dóm építésével egyidőben bővítik háromhajós csarnoktemplommá. Bár gyújtogatás és rongálás áldozatául is esik, a város hívői azonnal mindent helyreállítanak, hogy szeretett templomuk méltó fényben pompázhasson. A XVI. század elején a hajók falainak megemelésével ismét bővítik., barokk jellegét pedig az 1696-os átépítéskor kapja.

A templom látogatása

Az impozáns székesegyház 55 méter hosszú, csaknem 35 méter széles, belsejének magassága pedig 16 méter. Jellegzetes díszes körerkélyes, gúlasisakos nyugati tornya 1750 körül készült, majd 1903-ban Schulek Frigyes tervei alapján építik újjá a ma látható formájára. Sűrű bordaosztású hálóboltozat fedi a templom mennyezetét. A templomban a képektől kezdve a szobrokig csaknem mindent eperjesi mesterek alkottak.

A gótika és barokk érzékeny összhangja tükröződik főoltárán, ami 1696-ból való. Több felvidéki templomban is látható, hogy a régi, általában gótikus szárnyasoltárok megmaradt részeit beillesztették az új, barokk oltárba. A felvidéki barokk oltárszobrászat egyik legszebb emlékének számító oltárába harmonikusan illeszkednek bele a gótikus szobrok, melyek Szűz Máriát, Szent Miklóst és Szent Adalbertet ábrázolják. A Felvidék nagy plébániatemplomaihoz hasonlatosan kapuelőcsarnokkal kombinált emeleti oratóriummal bír. Gondos tervezés, lelkiismeretes munka tükröződik a Szent Miklós székesegyház egészén, mely büszkén uralkodik Eperjes orsó alakú főterén, ami napjainkban a térség fontos búcsújáróhelye.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Prešov, Hlavná 81.

Felső fotó: Pierre Bona, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0