A leggótikusabb város ékköve

Szlovákia egyik legszebb történelmi városa a Világörökség védelme alatt álló ódon Bártfa (Bardejov). Városfallal és bástyákkal szegélyezett belső városmagjának főterén áll legkiemelkedőbb épülete, a reneszánsz lépcsőfeljáróval díszített, jellegzetes tetőszerkezetű városháza, mintegy ékszerdobozaként, legféltettebb kincseként az UNESCO védettségű városkának.

A városháza bemutatása

A lengyel ciszterciták letelepedésével indul a XIII. században a város története, majd a tatárjárás után betelepítéssel németek érkeznek – szorgalmuknak és hűségüknek jutalmául Bártfa szabad királyi várossá válik (1376). Szlovákia leggótikusabb városa, híres volt középkori misztériumjátékairól, melynek hagyománya napjainkban is tradícióként él. Az ide látogatók kedvelt célpontja az óváros központjában található kontytetős reneszánsz, késő gótikus és barokk egyemeletes polgári házsorral ölelt téglalap alakú főtér.

Ékessége a tér közepén a XVI. században (1505-1508) emelt épülete, a híres városháza, melyet Szlovákia első reneszánsz épületeként tartanak számon. Az épület kialakításának jellemzője, hogy a késő gótika formái szerves egységben jelennek meg a reneszánsz építészet formakincsével. Alexius mester vezetésével indult építése gótikus stílusban, legszembetűnőbb jellegzetessége faragott kőcsipkékkel díszített reneszánsz lépcsőfeljárója, meredek díszes tetőszerkezete. Az épület szobordíszei és a tanácstermi ajtó egy bizonyos János mester keze munkáját dicséri.  Az épület egyik homlokzatán egy XVI. századi óra található, alatta a magyar címerrel, tetején Roland lovag szobra áll. A faragott díszítésű erkélyen Bártfa bíráinak és a városi tanács tagjainak címerét láthatjuk.

Az épület belső kiképzése is nagyon szép, a Sárosi Múzeum gazdag történelmi, egyházművészeti kiállítását nézhetjük meg a boltíves termekben. A legértékesebb látnivalók közé tartozik Lőcsei Pál mester kis kálváriájának gótikus szoborcsoportja, az 1524-ből származó Szt Miklós-oltár, számos reneszánsz síremlék az 1600-as évekből, Erzsébet királyné briliánsgyűrűje és Szilasi János aranyból készült kupája.

Bártfa főtere

A gyönyörűen felújított, meseszép Fő tér (Radničné námestie) északi oldalát a római katolikus Szent Egyed bazilika zárja le, a háromhajós templom figyelemre méltó gótikus szárnyasoltár-együttese páratlan szépségével ejti bámulatba látogatóit.

A lejtős, négyszög alakú, macskaköves főteret egyemeletes késő gótikus és reneszánsz, barokk díszítésű házak keretezik. A legutolsó restaurálás során egységes régies tetőzetet kaptak, melyet a templomtoronyból tudjuk kiválóan megfigyelni. A 27-es szám alatt találjuk a Sárosi Múzeum nagyszabású ikongyűjteményét, a XVI-XIX. századi fára festett ikonok leggazdagabb kiállításán Kelet-Szlovákia, főleg ruszin, görögkatolikus templomaiból származó szentképek páratlan választékát csodálhatjuk meg.

A Sárosi Múzeum természettudományi kiállítása a főtér déli sarkán lévő, sgrafitto díszítésű, reneszánsz kapujú, egykori Rhody-házban van(Rhodyho ulica 4). Kitömött állatok meglepően nagy kavalkádja fogadja a látogatót, olyan érdekességekkel, mint a kolibri gyűjtemény, bébi cápa, kondorkeselyű vagy óriási piton.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Bardejov, Radničné námestie

Sárosi múzeum kiállításai: városháza, Ikon, Természettudományi

Nyitva tartás: máj-szept: K –V 08.30 – 16.30, okt-ápr: 08.30 – 16.00

Belépő: 2 €, diák, nyugd: 1,50 €, gyerek: 1 €

http://www.muzeumbardejov.sk

Felső fotó: Michał Rawlik, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 4.0