Pompás barokk templom, csodás apátsági könyvtár

A Kelet-Stájerország északi dimbes-dombos vidékén fekvő Vorau káprázatos díszítésű apátsági templomával, Ágoston-rendi apátságával, és a hozzá tartozó csodálatos könyvtárral elsőrangú látnivaló. A nemrégiben teljesen újjávarázsolt, idilli fekvésű épületegyüttes remekül harmonizál a buján zöldellő stájer tájjal.

Az apátság története

Amikor III. Ottokár őrgrófnak fiúörököse született, örömében és hálából alapította 1163-ban a voraui kolostort. Az első szerzetesek Szent Rupert kolostorából érkeztek ide. Az 1237-ben pusztító tűzvész után csak lassan épült újjá. A török és magyar betörések ellen már a XV. században erődítés-jellegű megerősítéseket kapott, várárokkal vették körül, védelmi tornyokat építettek, ekkor húzzák azt az erős bejárati kaput, mely napjainkig is látható. Átépítését 1625-ben kezdték meg, mai egységes barokk formáját a XVIII. század közepén nyerte el. Az eredetileg román stílusú, háromhajós bazilika maradványaira építették 1660-62 között a jelenleg is látható barokk stílusú templomot.

Egyike volt annak a kevés kolostornak, melyet II. József nem oszlatott fel, és a mai napig is Ágoston-rendi szerzetesek népesítik be. 1940 áprilisában a nácik pártiskolát rendeznek itt be, kifüstölésükkor súlyos károkat szenved, szerencsére a templom megmenekül a komolyabb károktól. 2013-ban az épületkomplexum teljes felújításon esett át, így teljes régi fényében várja a 850 éves kolostor az ide látogatókat.

Az apátság látogatása

A kolostoregyüttes valóságos vár, a templomot és a két oldalához csatlakozó apátsági épületeket bástyákkal erősített falak veszik körül. A falakon belül szép parkosított terület áll a templom és az apátság épülete előtt. A Szent Tamás apátsági- és plébániatemplom kéttornyos, külső homlokzata meglepően szerény, szöges ellentétben a belső tér barokk tobzódásával. A dekoráció hihetetlenül káprázatos, az oltárok és a szobrokkal díszített szószék szépsége, a hatalmas sekrestye páratlan freskóival és a pompás bútorok lélegzetelállító összhangot teremtenek. A falakat és a mennyezet egészét színpompás freskók borítják, a grandiózus főoltár a szentély egészét kitölti.

A templomot közrefogó apátsági épületek szintén középkori eredetűek, de mai formájuk a XVII-XVIII. század folyamán alakult ki. Mindkét épületrész udvarában kétemeletes, szép árkádsorok húzódnak. A déli rész, a klauzúra udvarán egy barokk kovácsoltvas kerekeskút, valamint Szent Ágoston 1700-ból származó faszobra látható.

Az északi épület legfőbb nevezetessége a két szintet átfogó, 24 m hosszú, dongaboltozatos könyvtárterem, barokk kori freskó- és stukkódíszítésekkel. A mintegy 20 000 kötetet számláló könyvtár rokokó tárlóiban kilenc évszázad könyveit őrzik. A hajdani szkriptóriumba, kézíró-szobába kettős csigalépcső vezet fel, ott 415 régi kéziratot és 215 ősnyomtatványt őriznek, köztük az 1190-ből származó Voraui Kódexet, mely a német kora középkori költészet legrégibb gyűjteménye.

A templom és az apátság igen nagy kiterjedésű, érdemes hosszabb időt rászánni. A kolostor temetőjének temploma középkori eredetű, de a XVII. században átépítették.

Mintegy 10 percnyi sétára található egy nagy kiterjedésű szabadtéri múzeum (Freilichtmuseum), ami több mint 3 négyzetkilométeren 18 tájházat mutat be a hozzá tartozó haszonépületekkel és a stájer folklór reprezentálásával. 

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Augustiner Chorherrenstift Vorau,Vorau

Megközelítés

Az apátság Vorau központjától délre pár száz méterre található. Vorau a Joglland tájegységben fekszik, Pöllautól 20 km-re északra, a Masenberg északi oldalában. Az A2 autópályáról a burgenlandi Pinkafeldnél a legcélszerűbb letérni, majd Lafnitzon és Rohrbachon át 20 km Vorau.

Nyitva tartás: a templom minden nap reggeltől estig nyitva áll.

Vezetett túrák a kolostorban: ápr. 7-nov.1: K-P 10.00, 14.00 és 16.00 órakor, szombaton 10.00 órakor, vasár- és ünnepnap 11.00, 14.00 és 16.00 órakor. nov. 1- ápr. 7: K-P 10.00 és 14.00 óra, Szombat 10.00 óra, vasár- és ünnepnap zárva.

Belépő: a templom szabadon látogatható, a kolostort vezetett túra keretében látogathatjuk.

Felnőtt: 7,00 €, nyugd: 6,00 €, diák: 5,00 €, gyerek: 3,00 €. Kombinált jegyek is kaphatók, melyek a skanzenre is érvényesek (9,50 €).

http://www.stift-vorau.at