Kelet-Stájerország legkülönlegesebb kertje

Kelet-Stájerország számtalan, szebbnél szebb, épített kerttel büszkélkedhet, az egyik leglátványosabb, az Almenland Naturpark területén, a bájos St. Kathrein am Offenegg falucskában fekvő, egyedi, teraszos elrendezésű Sulamith-függőkertek. Tavasztól őszig, minden időben találunk valami szépséget ebben a nagy odafigyeléssel gondozott, kreatívan kialakított, növényritkaságoktól hemzsegő, tematikus kertekre osztott természeti nevezetességben.

A Sulamith-függőkertek látogatása

Az 1000 méter tengerszint feletti magasságban, egy meredek, déli fekvésű hegyoldal lejtőjén, teraszosan kialakított kerteket a szimpatikus tulajdonos Sichart házaspár, Sissy és Daniel, az 1990-es években kezdte kiépíteni. 2000 óta látogatható a 4000 m² kert, de az elmúlt években is folyamatosan bővül, változik, szépül. A viszonylag mostoha, alpesi klíma és a meredek, köves hegyoldal nagy kihívások elé állította a kert megálmodóit, de igazi édenkertet sikerült fáradságos és aprólékos munkával létrehozniuk.

Maga a család is a kert mór stílusú villájában lakik, az épület oldalában találjuk a kasszát és az ajándékboltot, melyben elsősorban a kertben termett különböző növényekből készült termékek kaphatók. A kert főkapuján belépve egyenesen szemben látjuk a boltot, balra a garázs melletti teraszról szép kilátás nyílik a kert egy részére. Sulamith egy csodaszép bibliai szerelmi történetben szereplő hölgy neve, mely a természetes szépség szinonimája. A név kötelez, a kertben is találunk olyan növényeket, melyek a Szent Könyvben is szerepelnek.

A boltban kapunk a belépő mellé egy kis brosúrát (német nyelven) melyben részletesen bemutatják a különböző kerteket, ill. az ott élő növényeket. Kis rajzos térkép segítségével igazodhatunk el az első látásra kissé kusza, túlzsúfoltnak tűnő, növényektől roskadó, teraszos kialakítású kert komplexumban. Minden hónapnak megvan a virágzási csúcspontja, érdemes rákérdezni a bejáratnál, mely növények virágzanak éppen.

A teljesség igénye nélkül néhány tematikus kert, rózsa-, gyógynövény-, kolostor-, császár-, rododendron-, alpesi fűszer-, erika-, heszperida-, zöldségkert. Emellett számtalan fafajta, köztük exotikusak is, különlegesség a kb. 30 különböző japán tölgy vagy egy óriási mamutfenyő.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Garten der Sulamith, Sulamith Weg 1, St.Kathrein am Offenegg, Weiz-től 17 km-re északra

Megközelítés:

A Weiz és Frohnleiten közti 64-es főútról a Weizklamm szurdok után jobbra, majd 4 km után ismét jobbra kell letérni St. Kathrein felé. A faluban már jól kitáblázott a Sulamith Garten.

GPS: 47.298289; 15.591719

Telefon: +43/3179-3232

Nyitvatartás: májustól októberig: Szerda – Vasárnap 13.00 – 17.00

Belépő: Felnőtt (vezetés nélkül): 5,00 €, a régióban megszállók részére, Genuss Card-dal ingyenes!

http://www.sulamith.at