Ausztria legnagyobb mesterséges fürdőtava

Kelet-Stájerország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a lankás dombok közt fekvő, festői Stubenberg-tó. Az ország legmelegebb vizű fürdőtavai közé számító mesterséges tó igazi családi úti cél. Partján gondozott pázsitú strandok, hangulatos vendéglátóhelyek sorakoznak, ráadásul egy remek retró hangulatú vidámpark is csalogatja a kicsiket.

A Stubenbergsee látogatása

A 40 hektár vízfelületű, kb. 1000 m hosszú és majdnem fele olyan széles tó teljes egészében körül van kerítve és belépődíj ellenében látogatható. A belépőért cserébe használhatjuk a strandok infrastruktúráját és a szabadidőparkba is szabad a bejárás. A mesterséges tó 1968-71 közt keletkezett a Feistritz folyó felduzzasztásával.

A strandok a tó északi és keleti partján húzódnak, de az egész tavat kényelmes sétautakon meg is lehet kerülni. A vidámpark az északi oldalon található. A tóban természetesen lehet fürödni, úszni, szörfözni, a víz minősége nagyszerű, nyáron kellemesen felmelegszik. Meleg nyári hétvégéken nagy tömegre számítsunk, ilyenkor még a nagy parkoló is tele lesz. Csónakot, vizibiciklit is tudunk bérelni, a kicsiknek több játszóteret is találunk.

Több étterem (egyszerűbb fogásokkal), büfé is sorakozik, elsősorban az északi parton. A nyugati parton, a Feistritz-gáton, egy vízi sportközpont működik, ahol akár szörfözni vagy vitorlázni is tanulhatunk és sporteszközöket lehet bérelni, állószörföt, elektromos csónakot, vitorlást.

www.watersport.at

A tó körüli, kb. 3 km hosszú, szilárd burkolatú sétaút nagyszerű görkoris, futó- és sétaútvonal. Májustól októberig, környezetbarát, elektromos sétahajóval tehetünk körutat a tavon. (A belépő árában benne van a hajókázás.)

Freizeitpark Stubenbergsee – Vidámpark

Ugyancsak az északi parton működik a hangulatos, igazi retró szabadidőpark, ahová a belépés ingyenes, de a játékok nagy részéért fizetni kell. A gyerekek közel 30 különböző játékra ülhetnek fel, kisvasút, csónak, mini hullámvasút, stb. A nagyobbaknak is van választék, gokart pálya, segway kölcsönzés, kalandpark kötélpályákkal a fák között, trambulinok, stb.

www.freizeitpark-stubenbergsee.at

A tóhoz legközelebbi jelentősebb látnivaló, Herberstein várkastélya az állatkerttel. Tierwelt Herberstein

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

Az 54-es főút Hartberg és Gleisdorf közti szakaszáról legcélszerűbb Kaibingnál letérni, táblák mutatják végig az utat Stubenbergsee felé. A tó partján több parkolót is találunk, az északi parton lévő nagy parkolóhely már a kerítésen belül van, ide a belépő befizetése után tudunk, a főkapunál behajtani. A keleti parton kialakított parkolóhelyek a kerítésen kívül vannak. Környékükön jó néhány népszerű étterem, bár található. Innen is be lehet menni közvetlenül a keleti partion fekvő strandra. A tó területe közigazgatásilag Stubenberg am See községhez tartozik.

Belépő:

Felnőtt: 5,50 €, 14 óra után: 3,50 €, gyerek (6-15): 3,00 / 2,50 €, diák: 3,50 /3,00 €, 6 éven alul ingyenes. Kutyát nem szabad behozni! Genuss Card-dal ingyenes!  http://www.genusscard.at 

http://stubenberg.gv.at/Stubenbergsee.138.0.html