Boszorkányok a sasfészekben

Ausztria egyik legszebb és legnagyobb erődítménye a kitűnő állapotban fennmaradt Riegersburg vára lenyűgöző látványt nyújt a 200 méter magas vulkáni kúp bazaltszikláján. A zöldellő tájból meredeken kiemelkedő sziklaszirtre épült középkori várban a parádés kilátás mellett gazdagon díszített termeket és egy boszorkánymúzeumot is találunk.

A vár története

A stratégiailag jól védhető helyen, a tájat messziről uraló sziklára eredetileg két várat is építettek a XIII. században, melyet két különböző család birtokolt, majd 1648-ban Elisabeth Galler bárónő lett a mindkét vár tulajdonosa, aki az alsó várat lebontatta, a felső vár kiépítését pedig folytatta. A XVII. században épültek ki a ma látható bástyák, kapuk és más védművek, ill. a belső termek. Sok évszázados történelme során a Riegersburgi vár bevehetetlennek bizonyult. A legjelentősebb stájer határvár 3 km-es várfallal körülvett, 7 kapus és 11 bástyás büszke lovagvár volt, visszaverte a magyarok és a törökök támadásait egyaránt. 1822 óta a vár a Liechtenstein hercegi család birtokában van a mai napig.  

A vár látogatása

A magyar határtól, Rábafüzestől 30 km-re Stájerországban található impozáns lovagvár nemcsak lélegzetelállító fekvése és szép panorámája miatt turistacsalogató, hanem gazdagon díszített pompás dísztermei és a pinceszinten található Boszorkánymúzeuma végett is.  

A jellemzően késő reneszánsz és kora barokk jellegű épületegyüttes két- és háromszintes, két hosszúkás udvar köré szerveződik. Az udvarokat XVI. századi emeletes árkádsorok szegélyezik. A vár legrégebbi részei a középkori eredetű várkápolna és a négyzetes torony. A belső udvari 27 m mély ciszternán szép kovácsoltvas kútház látható.

A feledhetetlen látványon kívül két kiállítás megtekintésére van lehetőség. A vármúzeum a műemléképület történeti múltját tárja a látogató elé, külön kiemelve a vár legendás női tulajdonosainak életét. Itt látható még a sasfészket birtokló híres nagyasszonyok történelmi arcképcsarnoka. A másik – lényegesen rendhagyóbb – tárlat, a boszorkánymúzeum (Hexenmuseum) 12 termen keresztül a boszorkányüldözés középkori tárgyi emlékeit őrzi. A termekben viaszfigurák, korabeli dokumentumok, kínzóeszközök és a legkülönbözőbb kivégzési módozatok kerülnek bemutatásra. A környék a boszorkányperek híres központja volt a középkorban, a hírhedt feldbachi boszorkányper a közelben zajlott, melynek 95 máglyán elégetett elítélt esett áldozatul. Egészen a XVIII. század közepéig folytatták a boszorkányüldözést Stájerországban, mintegy 300 nőt ítélve halálra.

A dísztermek közül a legszebbek az 1600 körül kialakított intarziás ajtókkal ellátott, díszes kazettás mennyezettel borított, látványos lovagterem (Rittersaal) és abarokk stukkódíszes Fehér terem (Weisser Saal).

Egyéb látnivalók

A vár észak felől mutatja leglátványosabb képét. A környékbeliek vulkán vidéknek (Vulkanland) hívják Stájerország ezen keleti részét, a mindenhol a tájba metsző vulkáni eredetű sziklaszirtek és kiszögellések egyikén magasodik a büszke lovagvár. 2003-ban építették ki a várhegy meredek északi sziklafalában a 170 m hosszú Leopold Klettersteig-et, vasalt utat, amit nemrégiben egy újabb 190 méter hosszú szakasszal, a Heinrich Klettersteig-gal bővítettek. A vasalt utak alatt mászóparkban is próbára tehetjük ügyességünket. A vasalt utak csak mászófelszereléssel járhatók végig. Felszerelést lehet bérelni a helyszínen. A Kletter- und Erlebnispark húsvéttól október végéig van nyitva péntektől vasárnapig 10 és 18 óra között.

A várhegyen nyáron ragadozómadár bemutatókat is tartanak áprilistól októberig, naponta kétszer, 11 és 15 órakor, vasárnap 11, 14 és 16 órakor. Külön belépő!

A vár előtti részen egyszerű étterem várja a vendégeket parádés kilátással.

A vár különböző rendezvényei közül az augusztus közepi középkori fesztivál a legjelentősebb.

Tavasztól-őszig a „Boszorkányvonat” visz körbe a vár mellett, ínyenctúrára is van lehetőség, melyen a könyék borai mellett a finom parasztsonkából is jut kóstoló.   

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Burg Riegersburg, Riegersburg

Megközelítés

Riegersburg az A2 autópálya Ilz/Fürstenfeldi lehajtójától 11 km-re fekszik a 66-os út mentén. Az azonos nevű falu felett trónoló erődöt gyalogszerrel a falu főteréről, a plébániatemplom mögötti szerpentinúton tudjuk megközelíteni 20 perces kaptatóval. Kényelmesebbek felmehetnek a várba a 2003 óta üzemelő felvonóval. A panorámalift a vár északi oldalától indul, a vár faluval ellentétes feléről. Parkolót a felvonónál, ill. a falu keleti részén találunk.

Nyitva tartás: ápr, okt: 10.00-18.00, máj-szept: 09.00-18.00 minden nap. Utolsó beengedés 17 órakor.

Belépő: 12,00 €, nyugd 10,00 €, diák 8,00 €, gyerek 7,00 €, 6 év alatt ingyenes. Családi jegy: 30 €

Lift: 4 € fel, 2 € le.

http://veste-riegersburg.at