A stájer gótika legszebb példája

A Pöllaut koszorúzó hegyek egyik nyúlványán áll a pompás, gótikus búcsújárótemplom, a stájer gótika gyöngyszeme. A körülötte kialakult kis falu, Pöllauberg káprázatos virágkavalkáddal, no meg páratlan panorámával várja a látogatókat.

A templom története és látogatása

A meredek hegyen fekvő falucska, már messziről látható Máriának szentelt kegytemploma 1339-1374 között épült késő gótikus stílusban. A karcsú, támpillérekkel és csúcsíves ablakokkal tagolt templom tornya az 1674-es tűzvész után barokk stílusban épült újjá. Magas, a völgyre néző, nyugati homlokzatának közepén nyílik a gazdagon tagolt, bélletes főkapu.

A templom belső tere kéthajós, iszonyatosan nagy belmagasságú, a csillagboltozattal fedett szentély pedig háromhajósra bővül. Gazdag faragottkő-díszítéseket láthatunk, záróköveket, figurális oszlopfőket, a szentélyben ülőfülkéket. A szentély csillagboltozatának bordái valószínűtlenül vékony pillérkötegekbe futnak össze.

A berendezés barokk kori, különösen szép a stukkókkal díszített orgonakarzat a rokokó freskókkal és a díszes orgona 1684-ből. A főoltárt Horner tervezte 1710-ben, szobrait a Schokotnigg fivérek faragták 1714-ben, kivéve a kegyszobrot (Mária a gyermek Jézussal) mely 1480-ból származó, késő gótikus alkotás. Figyelemre méltó még a pompás díszítésű szószék is. A tűzvész előtti korból, a kegyszobron kívül még a középső pillérnél található Mária-szobor (1616) maradt meg az eredeti berendezésből.

A templom északi oldala mellett áll a barokk stílusú, de eredetileg román kori, kis Szent Anna-kápolna.

Stájerország leglátogatottabb zarándokhelye, a 6 km hosszú túraösvényen kígyózó tömegek sora tart felfelé a nevezetes egyházi ünnepnapokon. A zarándokút mezei és erdei ösvényen, gyümölcsösökön keresztül jut el a magaslatra. A templom alatt öt tematikus kert (témakert) került kialakításra, az első virágoskert, míg a snapsz-kertnek nevezett tréfás alkalmatosságokkal (rugós székek, billenő padlók) mutatja be az illuminált ember térérzékelését. Fűszerkert és egy szobát formáló kert is megtekinthető itt. Pöllauberg kis falva Stájerország legvirágosabb falvának számít.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Pöllauberg Pöllautól 5 km-re található. Hartbergtől 18 km-re.

Nyitva tartás: a templom szabadon látogatható reggeltől estig minden nap.

Felső fotó: Andreas Kröpfl, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0 AT