A „stájer Szent Péter-dóm”

Kelet-Stájerország egyik legbájosabb települése, a festői Pöllauer Tal közepén fekvő Pöllau piros háztetői fölé emelkedik az Ágoston-rendi apátság impozáns épületegyüttese. Az itáliai hatásra fejlődött stájer barokk építészet legfontosabb példái közé tartozó gyönyörű barokk templom megépítésének a vatikáni Szent Péter-bazilika szolgált példaképül.

A templom látogatása

Az Ágoston-rendi kanonokok egykori apátságának épületegyüttese egy középkori vízivár maradványaira épült a XVII. és XVIII. század fordulóján.

A Szent Vitus-templom (Stiftskirche Sankt Veit) a legszebb része az apátsági komplexumnak. A Carlone és Horner vezetésével 1701-12 között épült, kialakításában és kupolájával a római Szent Péter bazilikára hasonlító templomra gyakran akasztják rá a „stájer Szent Péter-dóm” jelzőt is.

A templom méretei impozánsak, 62 m hosszú és 37 m széles, a kupola 42 m magasra emelkedik. Egyetlen hajóját dongaboltozat fedi, két oldalán, a tér szigorúságát kissé feloldó három-három oldalkápolna van, fölöttük karzattal. A templom belső tere freskókkal, stukkókkal, szobrokkal gazdagon díszített. Olyan érzésünk támad, mintha egy színes képeskönyvben lennénk.

A mennyezet és a kupola csodálatosan élénk színű, illuzionisztikus falfestményei Matthias von Görz stájer művész munkái, a hatalmas munka 18 év alatt készült el. A főoltár hatalmas méretű, Szent Vitus vértanúságát ábrázoló képe Joseph Adam von Mölk alkotása. A harmadik oldalkápolnában Altomonte 1725-ben festett oltárképe alatt egy 1420 körül készült gótikus Pieta-szobor található. Figyelemre méltó még a pompás szószék és a gazdagon faragott orgona háza.

A templomhoz kapcsolódó kastélynak is nevezett apátsági épület egy vízivárra épült rá, a vizesárok még ma is látható. Hans von Neuberg 1482-ben alapította a kolostort, melyet a XVII. század végén barokk stílusban átépítettek. A háromszintes épület sarkain egy-egy nyolcszögletű torony áll. mindkét udvar árkádsorral keretezett.

A kastélyban zeneiskola és egyházi iskola működik, egy részét a városi önkormányzat használja, és a régió turisztikai információs irodája is itt található. A freskóterem rendezvények és ünnepségek helyszíne, farsang előtt itt tartják a pöllaui kastélybált.

A kastély oldalában zöld labirintussal megépített kedves park található, a városka Mária-oszloppal díszített főterén kellemes kávézók csalogatják az ide érkezőt.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Stiftskirche Pöllau, Schloss

Megközelítés: Pöllau Graztól 60 km-re található, Gleisdorftól az 54-es úton Kaindorfnál kell balra a Pöllaui völgybe menni. Hartbergtől 15 km-re fekszik a település.

Nyitva tartás: a templom általában reggeltől sötétedésig nyitva van, szabadon látogatható.

http://www.naturpark-poellauertal.at