Sífutás kezdőknek és haladóknak a tavalyi havon

Kelet-Stájerország téli nagy dobása, az egész téli szezonban hóbiztos sífutópálya rendszer, a Joglland középhegység jellegű, lágyan hullámzó, bukolikus táján.  A Szombathelyről laza másfél óra alatt elérhető Jogllandloipe, a tavalyi hó összegyűjtésének, majd szétterítésének, azaz az okos „snow farming” megoldásnak köszönhetően még akkor is kitűnő síelési körülményeket biztosít, mikor még a magasabb hegyeken sincsen hó. A gondosan karbantartott, 1100-1200 méter magasságban fekvő, különböző hosszú és nehézségű sífutó útvonalak kitűnő lehetőséget nyújtanak mind kíváncsi kezdők, mind tapasztalt sportolók számára. Levezetésképpen pedig a nem messze lévő, speciális szánkófelvonóval felszerelt, kivilágított ródlipálya kihagyhatatlan adrenalinbomba.

A Jogllandloipe sífutópálya látogatása

Kelet-Stájerország északi része, a Joglland a Wechsel és a Stuhleck vonulataitól délre fekvő dimbes-dombos vidék, legnagyobb kiemelkedései sem sokkal magasabbak 1200 méternél, legelőkkel, hegyi tanyákkal, apró falvakkal tarkított erdős tája tavasztól őszig ideális középhegységi túraterepnek kínálkozik. A téli szezonban néhány, kisebb, főként családokra specializálódott lesikló pálya mellett a régió legnagyobb szenzációja a Jogllandloipe sífutópálya rendszere. A különleges „snowfarming” technológia lehetővé teszi, hogy az aktuális hóhelyzettől teljesen függetlenül, már december elejétől egészen márciusig jó minőségű hó fedje be a pályákat. A télen leesett hó, ill. a hóágyúk által előállított mesterséges hó egy részét egy nagy hóhegyben gyűjtik össze, melyet tavasszal lefednek egy félméter vastag faforgács-szőnyeggel, így az a meleg hatására sem olvad meg számottevően. A téli szezon kezdetén pedig a tavalyi havat szétterítik a pályákon, előkészítik a nyomvonalakat és már mehet is a sífutás. Érdekes látványt nyújtanak a fehér folyóként húzódó pályák a zöldellő erdőben, na persze romantikusabb a behavazott fenyvesben siklani, de így legalább tuti a sífutás élménye még a mai szeszélyes, sokszor tavaszt idéző teleken is.

A St. Jakob im Walde község területén fekvő pályarendszer bejárata a nagy múltra visszatekintő Orthofer fogadó mellől nyílik. A jobbra eső kis faépületben tudjuk megváltani a pályák használatát biztosító napijegyet, a sílesiklással ellentétben itt nincsenek liftek, de őrizzük meg a kis belépőkártyát, mert elvileg ellenőrizhetik annak meglétét a pályákon. Magában az épületben kölcsönözhetünk sífutó felszerelést, mely a speciális lécből, a hozzá való cipőből és a botokból áll. Háromféle kategóriából is választhatunk, a standard mellett prémium és a menőknek elit felszerelés is bérelhető. Kezdőknek természetesen segítenek kiválasztani a magassághoz legjobban passzoló cuccokat. A lécek nagyon keskenyek, a cipő pedig csak az orrán van odacsatolva a léchez, a botok meglepően magasak. Kezdőknek oktatást is adnak, elsősorban német nyelven, hétvégenként szinte folyamatosan vannak kurzusok.

A fogadó mögötti széles, tágas területen alakították ki a gyakorlóteret, több mint egy tucatnyi nyomvonalon lehet kezdeni az ismerkedést az elsőre könnyűnek tűnő, de gyakorlás közben már komolyabbá váló sífutás rejtelmeivel. Az biztos, hogy akinek már van néminemű tapasztalata a lesiklásban vagy korcsolyázásban, akár a görkorcsolyában is, nagyobb előnnyel indul a tanulásban. Az alapok egy-két óra gyakorlással elsajátíthatók, nagyon fontos a jó egyensúly érzék, a mozgáskoordináció. Kétféle stílus létezik, a klasszikus, ami a nyomvonalakban halad és a „skating”, azaz a korcsolyázó, mely inkább a gyakorlottabb sífutók kedvelt mozgása. Az előkészített sífutópálya jellegzetessége a keskeny páros nyomvonal, ebben lehet kényelmesebben a vékony, beleillő lécekkel futni, siklani. A mellette lévő, tőle balra eső nyomvonalpár a gyorsabban haladók számára van fenntartva, ahogy az autópályán, itt is a jobbra tarts elve érvényesül. A legtöbb pálya egyirányú, de vannak szélesebb szakaszok is, ahol a túloldalon is vannak nyomvonalak, ahol visszafelé lehet jönni. Természetesen a nyomvonalakon kívül is lehet haladni, ez főleg a lejtőknél, a kezdők számára fontos, hóekézve lassítva a siklás sebességén.

A fogadó mögül indulnak a különböző hosszúságú és nehézségű körutak, mindegyik útvonalat kis, színes táblácskákkal jelzik, a rajtuk lévő szám a pálya hosszúságát jelenti. A legrövidebb kör 2 km-es, a leghosszabb 10 km hosszan kanyarog, időnként remek kilátást nyújtva a környező hegyvidékre. A rövidebb körutak többsége fenyőerdőben fut, mindegyik nyomvonal gondosan előkészített és ellenőrzött. Szép időben, hétvégeken elég nagy tömeg tud összeverődni, de szerencsére ilyenkor sem érződik a zsúfoltság, nincs pl. sorbaállás a felvonóknál, a sífutók pedig egyenletesen oszlanak meg a különböző pályákon.

A Jogllandloipe a fogadót is üzemeltető Orthofer család tulajdonában van, Wolfgang felel a pályákért, felesége, Margret pedig a vendéglőért és a szállásért. A vendéglő étlapján hamisítatlan stájer ízek dominálnak, bár őszintén nem tudom, hogy a virslikarikákkal felturbózott Gulaschsuppe annak számít-e, de meglepően finom volt. A hely abszolút hozza a magashegyi hütték hangulatát, csak itt kevésbé zavaró a kemény síbakancsok kopogása. A jelenlegi ház helyén egy XIX. század végén épült császári vadászház állt, melynek gyakori vendégei voltak a Habsburg főurak, köztük Károly főherceg, aki itt ismerkedett össze Zitával, és 1911-ben titokban el is jegyezték egymást. 1916-ban követte a trónon Ferenc Józsefet, így Károly és Zita volt az utolsó magyar és osztrák uralkodó. 1922-ben a vadászház porig égett, csak egy régi, ún. császári asztalt tudtak kimenekíteni a romok közül, melyet máig nagy becsben őriznek az étterem egyik sarkában. Az idős Zita királyné is többször meglátogatta a fogadót, fia, Ottó és unokája Károly is több fotón feltűnik a fogadó falain.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Gasthof Orthofer, Jogllandloipe, Filzmoos 12, St. Jakob im Walde

Megközelítés: St. Jakob im Walde faluból nyugati irányban kivezető főúton megyünk néhány km-t, majd jobbra táblák által is jelzett keskeny, aszfaltos bekötőúton érünk az Orthofer fogadó melletti parkolóba.

Belépő:

Napijegy felnőtt: 7,00 €, diák 15 év felett: 4,00 €, 14 év alatt ingyenes! Keddenként és csütörtökönként este 6-tól 9-ig kivilágított pályákon lehet síelni, erre külön, a napijeggyel azonos árú belépőt kell váltani.

Felszerelésbérlés:

Standard minőség: egy napra 10,00 €, 2 órára 7,00 €, gyerek: 6,00/4,00 €

Prémium: 13/10 €, elit: 16/13 €.

Bővebb infók a fogadó, ill. a pálya honlapján – német nyelven.

Szánkópálya

Mi sem lehet jobb egy sífutással töltött nap végén, mint egy izgalmas, eszeveszett szánkózás egy jól előkészített, hóágyúzott sílesikló pályán, ráadásul a szánkónkat, velünk együtt csákányos felvonóval húzzák fel a felső állomásra. A Jogllandloipétől csupán 4,5 km-re keletre, St. Jakob im Walde falu felé található a helyi lesiklópálya, az Ochsenkopf nevű hegy oldalában. Sajnos csak egy héten egyszer, mégpedig szombat esténként 16.30 és 18.30 között nyitják meg a pályát a ródlisok előtt. A helyi fogadó tulajdonosa és a sípálya üzemeltetője, Stephan Berger Svájcban figyelte meg a szánkófelvonó ötletét és Ausztriában elsőként alkalmazta azt a gyakorlatban. A szánkó elejére két erős fémfogantyú kerül, az egyikbe kapaszkodni kell, a másikat akasztja az ember a sífelvonó csákányába, és már húzza is fel a meredek emelkedőn a lift a szánkót, utasával együtt. A lényeg, hogy nagyon kell kapaszkodni, mert erősen húz a felvonó, ha gyerekkel megyünk, mindenképpen elölre ültessük. Mikor felértünk a hegyi állomásra, egy egyszerű mozdulattal kiemeljük a fogantyúból a csákányt és már készen is állunk a nagy élményre, egy igazi sílesiklópályán való szánkózásra. A száguldást, no meg a fékezést megkönnyítendő az extra, erős fémből készült kézifék, ezt kell húznunk, ha mérsékelni szeretnénk sebességünket. A lábainkkal a szokásos módon tudunk irányt változtatni. Elsőre ijesztőnek tűnhet a meredek lejtő, de baromi széles a pálya, nincsenek nagy buckák, a szélén sem láttunk sziklákat vagy bármilyen veszélyesnek tűnő dolgot, és a remek féknek köszönhetően akármikor megállhatunk. A szánkóbérléshez kötelező jelleggel sisakot is adnak, fő a biztonság.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Familienschiberg St. Jakob im Walde, Kirchenviertel 34, St. Jakob im Walde, Steiermark

Megközelítés: a Jogllaldlloipétől 4,5 km, az elágazásnál egyenesen kell tovább menni, a Landhotel Berger környékén tudunk parkolni, útjelző táblák segítenek a tájékozódásban. A faluból az északra vezető Kalteneggwegen induljunk el, majd balra fordulva a Krutzlerwegen érjük el a sípályát.

Nyitvatartás: síszezonban minden szombaton 16.30 – 18.30

Árak: 1 óra: 18,00 €, 2 óra: 28,00 €. A díjban a felvonó korlátlan használata, a speciális szánkó és a sisak bérlése van benne.

Telefon: +43 3336 8259-76, ajánlott telefonon előre bejelentkezni és szánkót foglalni, mert nagy az érdeklődés, a balesetveszély és a sorbanállás minimalizálása miatt csak korlátozott számban engednek a pályára embereket.

Részletes infók németül a sípálya honlapján.