Romantikus várkastély egy hatalmas állatkertben

Stájerország egyik legnépszerűbb látnivalója Herberstein várkastélya, mely, mint egy gigantikus kőhajó, a Feistritz folyó szurdoka felett emelkedik egy sziklanyelven, és az északi oldalon szinte függőlegesen szakad a mélybe. A több mint 700 éve a Herberstein grófi család tulajdonában lévő birtok turisztikai vonzerejét a kastélyon kívül, a hatalmas területen fekvő vadasparknak, a gyönyörű történelmi kastélykerteknek és a különböző, modern művészeti múzeumoknak köszönheti.

A kastély története

A XIII. században emeltette itt az első várat Herwig, Stubenberg grófja. Az 1290-ben a Herberstein família kezébe kerülő vár több évszázados gondos bővítgetés és szépítés során pompás bejáratot, árkádsoros udvart kapott. Az 1300 körüli időkből maradt fenn az öregtorony és mellette egy kétemeletes lakóépület. Ez ma a vár nyugati szárnya, a többi traktus a XV-XVI. században épült. A kezdetben várárokkal körülvett torony a gondos építkezések során két belső udvaros várkastéllyá alakult reneszánsz olasz kerengőkkel. Végleges kevert stílusú formáját a XVII. századra éri el.  A várkastély a mai napig a Herberstein grófok magántulajdona – egyik részében a leszármazottak jelenleg is mindennapi életüket élik.

A kastély és vadaspark

A romantikus stájer kastély három stílustörténeti korszak – a gótika, a reneszánsz és a barokk – jegyeit hordozza magán. Hét évszázad történelme és a birtokló család okos jelenkori üzleti érzéke nagy számban vonzza ide a látogatókat. Az impozáns történelmi kert, a két múzeum és az izgalmas vadaspark együttese csodálatos hétvégi kikapcsolódást kínál a magyar határtól nem messze található Herberstein várkastélynál.

A várkastély látogatása

Vezetett túra keretében ismerkedhetünk meg a várkastély legszebb részeivel. Keleten nyílik a vár pompás bejárata, két négyszögletű torony között. A tágas udvart toszkán oszlopokkal tagolt csodás árkádok keretezik.

Figyelemre méltó részek a tágas lovagterem a XVII. század végéről származóstukkómennyezettelés az ősök arcképcsarnokával, a Szent György-kápolna (1670) és a XIV. század közepén épült, korabeli freskókkal díszített gótikus Katalin-kápolna. Berendezési tárgyai az eredeti használati bútorok, mindemellett középkori konyhája, a hálószoba hitvesi ággyal is érdekes látnivaló. A túra során betekintést nyerhetünk a birtok hétköznapjaiba az 1800-as években.

Történelmi kertek

A kastély előtti területen fekszik a nagy népszerűségnek örvendő Történelmi kert (Historischer Garten), melynek kialakítása már a XVI. században elindult. 1997-ben gyönyörűen helyre lett állítva, korabeli metszeteket és egy 1681-ben készült képet vettek alapul a kertek újraálmodásához. A Siegmund-kertben a kertművészet fejlődését figyelhetjük meg,a középkortól napjaink biokertjéig. Csodálatosak a színek (zöld, fehér, sárga, kék) és napszakok (reggel, dél, délután, este) kertjei is. A kertkomplexum híres nagyszámú, itt található dáliáiról és a rózsafajairól, köztük a családról elnevezett „herbersteini zöld” a legnagyobb hírű.

Állatkert (Tierwelt Herberstein)

Kétségkívül Herberstein vonzereje az óriási kastélyparkban kialakított szórakoztató részeknek, elsősorban az évszázadok óta létező vadasparknak köszönhető. A vadaspark az egész birtok mintegy 90%-án terül el, 500.000 négyzetméteren. Állatkertjében, mely a XVII. században lett kialakítva, közvetlen közelről figyelhető meg a rácsok és ketrecek nélkül itt tartott állatok nagy része. A nagyvadaktól (oroszlán, gepárd) is csak laza drótkerítés választ el bennünket. A nagy kiterjedésű terület a múlt század közepén népesült be egzotikus állatokkal is, tíz esztendővel ezelőtt pedig nagyszabású átalakítások történtek. Napjainkban természetes környezetükben figyelhetők itt meg öt kontinens több tucatnyi állatfajának mindennapjai. Népszerű szolgáltatás a teliholdas túravezetés, valamint a kicsinyek számára az állatsimogató. Emukkal és kengurukkal az ausztráliai állatvilág egy szeletébe is bepillantást nyerhetünk, a zebrák, gepárdok, gnúk Afrika vadonját idézik, Ázsia színes faunájából még szélesebb a merítés. A bejárat és a kastély között sétavonat is közlekedik.   

Az állatsimogató közvetlen a bejárat mellett van, a parkban hat játszótér is van a kicsik számára.

Gironcoli Múzeum

A Gironcoli Múzeumban az egyik legjelentősebb osztrák kortárs művész, Bruno Gironcoli avantgarde szobrai, a másik múzeumban (Kunsthaus) nemzetközi kortárs művészek alkotásai kaptak helyet. A vadaspark koncepciójához köthetően látogatható az Afrika-múzeum és a videószoba is.

A várkastély lábánál kanyargó hegyi folyó, a Feistritz partján modern szoborpark és tágas piknikezéshez kialakított tisztások találhatók. A belépőjeggyel mehetünk le a folyó szurdokába.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Tierwelt Herberstein, St. Johann bei Herberstein

Megközelítés

Graztól 43 km-re fekszik Herberstein. Az a2 autópályán vagy a 65-ös úton megyünk Gleisdorfig, majd az 54-es úton Hirnsdorfnál kanyarodunk balra St. Johann bei Herberstein felé. A faluból táblák vezetnek a park előtti nagy parkolókig.

A magyar határtól, Rábafüzestől a 65-ös úton Grosswilfersdorfig, majd jobbra Riegersdorf, Kroisbach irányába Herbersteinig. A határtól 45 km-re van a kastély.

Nyitva tartás: márc. 19-ápr. 30: H-V 10-16, máj-szept: H-V 9-17, (18.30-ig kell kijönni a parkból) okt: H-V 10-16, nov-márc. közepe: Cs-V 10-15.30, a kastély túrái minden nap 12 és 15 óra között óránként indulnak.

Belépő: márciustól októberig: 17 €, gyerek (4-15) 8,50 €, diák, nyugd.: 15,00 €, családi jegy van, 2 felnőtt, két gyerek: 47 €. A téli időszakban kedvezményes belépő:  8/6 €

A belépő magában foglalja az állatkert, a múzeumok, a kertek látogatását és a kastély vezetett túráin való részvételt. 3 éven alul ingyenes.

https://www.tierwelt-herberstein.at/