Gőzös vontatta százéves korhű vagonok

A számtalan ausztriai nosztalgia vasút közt kiemelkedő helyet foglal el a kelet-stájerországi Feistritztalbahn, a Feistritz-völgyi kisvasút, mely Weiz és Birkfeld között közlekedik. Felejthetetlen élményt kínál a legapróbb részletekig restaurált 100 éves vasút, az eredeti személykocsikkal, fújtató, füstös gőzmozdonnyal. Ráadásként maga a pálya, számtalan viaduktjával, hídjával, alagútjával, látványos vonalvezetésével a dimbes-dombos, hullámzó tájon, erdők, rétek közt, is elsőrangú látnivaló. A ráérős utazáson nemcsak a táj szépségét élvezhetjük, hanem egy igazi, békebeli időutazáson is részt vehetünk.

A Feistritz-völgyi vasút látogatása

1909-ben kezdték el építeni Ausztria egyetlen olyan vasútvonalát, mely nem igényelt állami támogatást. 1911. december 15-én adták át az eredetileg Weiz és Ratten közti 42 km hosszú sínpárt, melyből jelenleg a Birkfeldig tartó szakasz maradt fent, a Rattenig tartó felső részen ma a népszerű Feistritz-völgyi kerékpárút halad. A Weiz és Birkfeld közti 24 km-es szakaszt a gőzös vontatta vonat közel másfél óra alatt teszi meg, szóval bőven van időnk a fotózásra, nézelődésre. A keskeny nyomtávot elsősorban a költségek csökkentésére szorgalmazták, a 760 mm szélességű sínpár egészen egyedi, a vasúti szakzsargonban boszniai sínnek hívják ezt a típust. A személyforgalom mellett a Feistritz völgyének felső részén lévő bányák szenét szállították. A bányák 1960-ig működtek, a személyforgalom 1973-ban állt le.

A weizi vasútállomástól indul az utazás, előtte vagy utána érdemes körülnézni a csinos kis városkában. A főbb látnivalók nagy része a szépen helyre állított, apró városközpontban van, amely a főtér és néhány környező utca együttese. A főtér felső végében áll a középkori erődtemplomok egyik mintapéldánya, a Taborkirche, melynek meglepően szűk belső terét barokkizálták. Érdekes módon a templom védőszentje, Beckett Tamás, Canterbury érsek. 1556 körül a török veszély miatt jelentős erőddé építették ki az épületet, de a vész elmúltával 1659-ben a védművek nagy részét elbontották. A déli falon a környéken talált római kori sírköveket látjuk befalazva.

Figyelemre méltó még a reneszánsz kori régi városháza épülete és az egykori Radmannsdorf kastély monumentális reneszánsz épülete, ma különböző állami és jogi intézmények színhelye. A belvárostól kissé távolabb, egy domb tetején áll a Weizbergkirche jellegzetes kéttornyú barokk épülete. A központ feltűnő épülete a modern, csupa üveg Kulturhaus, különböző ideiglenes kiállítások színtere. A város ipari és elsősorban energiatermelő múltjára és jelenére a több értékes díjjal is kitüntetett Gemini-ház emlékeztet, mely több energiát termel, minta amennyit fogyaszt. Az építmény a népszerű és tanulva szórakoztató Funergy Park mellett van.

A vasút a Feistritz völgyét az útvonal majdnem felénél éri csak el Oberfeistritz előtt, addig a leghosszabb híd, a Grub-viadukt kápráztatja el az utasokat 275 méteres hosszúságával és 13 ívével. Közvetlenül a viadukt után a Hart Puch alagút következik, mely 222 méterével egyben az egész vonal leghosszabb alagútja. Oberfeistritz állomás után Anger vasútállomásán hosszabb pihenőt tart a vonat, vízzel töltik fel a tartályokat a korhű vízi daru segítségével. Az Angerer Hof szállodához tartozó 100 éves, gyönyörűen restaurált, szállodai szobaként funkcionáló vagon, Közép-Európa egyetlen keskeny nyomtávú hálókocsija.

A következő állomáson, Koglhofnál népszerű nyári bob pályát találunk. A végállomás Birkfeld az otthona a vasúti kocsiknak és a mozdonyoknak, itt vannak a kocsijavító vasúti színek is. Itt tárolják a lengyel barnaszenet, mellyel a mozdonyt fűtik, utanként kb. 1000 kg-nyit tüzelnek el a gőzösben.

A Birkfeld és Ratten közti kerékpárútról itt lehet olvasni.

Gyakorlati tudnivalók

Üzemidő:

Május elejétől október közepéig szombatonként Birkfeldből 9.00 és 16.00 Weizből 11.05 és 18.05 órakor. Főszezonban július elejétől augusztus végéig, dízelmozdony vontatta szerelvények is közlekednek pluszban, szerdánként és csütörtökönként  Birkfeldből 9.00 és 16.00 Weizből 12.00 és 17.50 órakor

Menetjegy:

Felnőtt 19,00 €, gyerek (6-15): 9,00 € (teljes szakasz retúr), egy út vagy rész szakaszok retúr: 16,00 / 7,50 €. Csak készpénz! Genuss Card-dal ingyenes! 6 éven alul ingyenes. Családi kedvezmény elérhető. Kerékpár ingyenesen szállítható!

https://www.feistritztalbahn.at/