A stájer fürdőhely nyugodt gyógyfürdővel és izgalmas családi élményfürdővel

Kelet-Stájerország déli régióját a hajdani vulkanikus tevékenység és a sok gyógyfürdő miatt Thermen- und Vulkanlandnak hívják, ami magyarul Termál- és Vulkánvidéknek fordítható egyszerűen. A termálfürdők láncolatának legészakibb tagja Bad Waltersdorf, ahol rögtön 2 teljesen különálló fürdőt is kiépítettek, az egyik a nyugodt, csendes pihenés, „wellnessezés” mintapéldánya, úgy felnőttesen, míg az újabb, 2005-ben átadott komplexum, a H₂O élményfürdő, a falu túlsó oldalán, a zajos, vizes gyermekparadicsom kitűnő példája.

Bad Waltersdorf, a két fürdő üdülőhelye

A 850 éves múltra visszatekintő, csendes kis kelet-stájer falu élete 1974-ben vett nagy fordulatot, amikor olaj után kutattak a környéken, de, ahogy az gyakran lenni szokott, a fekete arany helyett csak melegvizet találtak. A csalódott vállalat betonnal akarta kiönteni a fúrás helyét, de helyi kezdeményezésre meghagyták a mélyből feltörő melegvizes forrásokat lakossági használatra. Tejes kannákkal jártak az emberek a vízért, és sokan gyógyító hatásúnak vélték a termálvizet, a vizsgálatok is ezt igazolták, majd megkezdték a fürdő kiépítését, amit végül 1985-ben nyitottak meg. De még előtte, már 1981-től, az országban élen járva, a mélyből feltörő forró vízre építve hozták létre a kommunális épületek geotermikus fűtését. Ma már a szállodák nagy részét is így, környezetbarát módon, fenntarthatóan fűtik, óriási előny pl., hogy télen a falu levegője rendkívül tisztának tűnik a korszerű fűtésnek köszönhetően.

1988-ban Waltersdorf hivatalosan is felvette a Bad (fürdő) előnevet, majd sorban épültek a szebbnél szebb szállodák, a közvetlenül a gyógyfürdő (Heiltherme) mellé 1996-ban húzták fel a Quellenhotelt. A második, gyermekes családokra specializálódott fürdő, a H₂O élményfürdő 2005-ben nyílt meg a falu túlsó szélén. A széles völgyben fekvő falut lágyan hullámzó dombvidék veszi körül, melyre gyümölcsöskertek, szőlők futnak fel, a legelőkkel tarkított árnyas erdőkben nagyokat lehet sétálni.

A waltersdorfi termálvíz

Az 1200 méter mélyből, másodpercenként 19 literrel feltörő 62 fokos, forró szódabikarbónás-klóros termálvíz kerül kellemes hőmérsékletűre lehűtve a gyógyfürdőbe. A puha, enyhén lúgos ph-jú víz remek stressz oldó, selymesíti a bőrt, jót tesz a szív- és érrendszerre, immunerősítő hatással bír. A gyógyforrások bőséges vize tölti meg nemcsak a gyógyfürdő (Heiltherme) medencéit, hanem az összes szálloda spa részlegét is. A H₂O élményfürdőegy másik forrásra épült, a közel 500 méter mélyből jövő víz csak 33,9 ⁰C fokos, ásványi anyag tartalma sem olyan gazdag, így tökéletes a gyerekeknek akár a hosszabb idejű pancsolásra is.

A Heiltherme (Gyógyfürdő) látogatása

Az 1985-ben nyílt, de pár éve teljeskörűen felújított Heiltherme fürdőt a csend és nyugalom árasztja el, hiszen a gyermekes családok többsége a H₂O élményfürdőt választja, így a gyógyfürdőben garantált a zajmentes kikapcsolódás, a különböző medencék és szaunák mellett rengeteg pihenő helyiségben lazulhatunk el. A benti részen három kisebb medencét találunk, mindegyik bugyborékoló masszázssugarakkal felszerelve, kint pedig, a téli szezonban is működő, kint további négy közepes nagyságú medence áll rendelkezésre, a sportmedence kivételével ezek is gazdagon fel vannak szerelve jacuzzi élményelemekkel. A víz hőfoka 35-36 fok.

A szauna részlegen 9 kabinban izzaszthatjuk magunkat, a klasszikus finn típuson kívül kipróbálhatjuk a brutális, kb. 100 fokra felfűtött Stájer szaunát is, de gyógynövényes és sós gőzfürdőben is méregteleníthetünk.

A színvonalas Quellblick étterem mellett egy olcsóbb önkiszolgáló étterem is várja az éhes vendégeket. Az étteremben, de a spa részlegen is találkozunk a TSM rövidítéssel, ami Tradicionális Stájer Medicinát jelent, a levédett márkanév alatt sok minden kapható az ajándékboltban, de a különböző kozmetikai terápiák alapanyagai is nagyban a stájer gyógynövényeken épülnek. Az étterem helyi termékekből készült specialitásai is TSM márkanévvel jelzettek.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Heiltherme, Thermenstraße 111, Bad Waltersdorf

Megközelítés: a falu déli szélén lévő körforgalmú kereszteződéstől indul a fürdőhöz vezető út, a Thermenstrasse.

Nyitvatartás:

Minden nap 8.30 – 22.00, pénteken 23.00-ig, vasárnap 21 óráig.

Belépő:

Napijegy: felnőtt: 27,50 €, szauna használattal 34,00 €. Diák és gyerek kedvezmények vannak, 16 és 18 órától alacsonyabb díjak, részletes árak a fürdő honlapján itt.

Quellenhotel

A közvetlen a gyógyfürdő mellé, 1996-ban épített, 2015-ben teljesen felújított, négycsillagos Quellenhotel a legjobb választás pár napos tartózkodásra. A szállóvendégek, amellett, hogy szabadon használhatják a Heiltherme minden szolgáltatását, még a szálló saját, nem kicsi spa részlegében is fürödhetnek, pihenhetnek. A hotel közvetlen kapcsolatban van a nyilvános fürdővel, lazán, fürdőköpenyben is átsétálhatnak a vendégek a gyógyfürdőbe. A szálló saját fürdő részlege, a Quellenoasis központi eleme a kis, természetes tavacska, melybe egy látványos infinity medencét építettek. A külső, télen is üzemelő termálvizes medenceén kívül bent is van még két kisebb, élményelemekkel ellátott medence. Természetes szauna világ is van, két finn szaunával, gőzfürdővel, infra kabinokkal. Bővebb információ és foglalás a hotel honlapján.

H₂O élményfürdő

A falutól északra, az A2 autópálya Bad Waltersdorf lehajtójánál találjuk a 2005-ben átadott családi élményfürdőt, a H₂O Thermét. A gyógyfürdővel ellentétben ez egy nagy, gyerekzsivajtól hangos vízi paradicsom, minden apró elemével gondolva kisgyerekes családokra. A medencékben lévő víz ugyancsak a mélyből feltörő termálvíz, de csak 33,9 fokos, így hűteni sem kell és ásványi anyag tartalma sem olyan jelentős, így akár hosszú órákig tudnak benne pancsolni a kicsik, mindenféle veszély nélkül. A nagy kupolás beltérben a mintegy 1000 m² vízfelületű gyermekfürdőt találunk, a létező legkülönfélébb élményelemekkel felszerelve. Mellette a csúszdatorony áll két nagy csúszdával. A benti nagy medence folytatódik a szabadtéren is, mellette egy sportmedencében lehet úszkálni. Van még egy fedett vízi játszótér csúszdával és egy nagy szauna részleg, melyet 15 éven felüliek egyedül is használhatnak. A szaunához kinti medence és egy nagy kert csatlakozik. Nyáron, a tágas, kellemes pázsiton játszótér, ugrálóvár, felfújható csúszda várja a gyerekeket, míg télen a benti játszóházban lehet a fölös energiákat levezetni. A fürdőhöz színvonalas családi szálloda tartozik, a Hotel Therme, melyből közvetlen átjárás nyílik az élményfürdőbe és természetesen a szállóvendégek szabadon használhatják az összes szolgáltatást.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: H₂O Therme, Sebersdorf 300, Bad Waltersdorf

Megközelítés: a fürdő az A2 autópálya Sebersdorf/Bad Waltersdorf lehajtójánál fekszik.

Nyitvatartás: minden nap 9.00 – 21.30, pénteken és szombaton 22.00 óráig.

Belépő: napijegy (15 év felett): 26,30 €, családi napijegy (2 felnőtt, 2 gyerek (5-15 év): 86,50 €, 16 óra után kedvezményes jegyek, ill. van 3 órás jegytípus is. Részletes árak itt.

Születésnapos gyerekek ingyen mehetnek be! Minden nap van valamilyen akciós belépő kedvezmény, érdemes lecsekkolni a fürdő honlapján.

Gasztronómia

Kelet-Stájerországot a tartomány gyümölcsöskertjének hívják, nem ok nélkül, Bad Waltersdorfot is körülveszik a gyümölcsösök, a dombokra felfutó szőlők. A falu gasztronómiájának legjellemzőbb vendéglátóhelye, az ún. Buschenschank, mely tulajdonképpen egy-egy helyi borászat saját borozója, általában rusztikus épületben, hangulatos belső térrel rendelkező éttermet képzeljünk el. Az étlapon többnyire csak hideg ételek, uzsonnák, sajtok, felvágottak, kenceficék, helyben termelt, lokális alapanyagokból készült fogások sorakoznak, általában emberes adagokkal. A bor természetesen helyi előállítású, a legtöbb Buschenschank-ban csak saját borokat kínálnak, kitűnő lehetőség az elsősorban fehér borokban erős borvidék nedűinek végigkóstolására. A szőlő mellett az alma a legfontosabb gyümölcs Kelet-Stájerországban, vétek kihagyni a 100 %-os, szűretlen almaleveket, melyek új értelmezést adnak a bolti almalevekhez szokott ízlelőbimbóknak. A harmadik specialitás, a Kürbis, egy jellegzetes sütőtök fajta, melyet elsősorban a magjáért termesztenek, a tökmagolaj (Kürbiskernöl) állandó vendég a stájer éttermi asztalokon.

Számtalan Buschenschank van a környéken, mi a gyógyfürdőtől 300 méteres könnyű sétával elérhető Thaler Buschenschankot ajánljuk jó szívvel.