Városfalakkal övezett kisváros, Mura-parti termálfürdő

A stájer Termálvidék (Thermen- & Vulkanland) egyik ékköve a Stájerország délkeleti szögletében, a Mura partján fekvő Bad Radkersburg kisvárosa, melynek városfalakkal határolt óvárosa a legépebben fennmaradt műemlék épületek színes egyvelegét rejti, a román kortól az Art Nouveau korszakáig.  A kompakt, hangulatos óvárostól nem messze fekszik, a Mura-parti árnyas ligetben, a Parkfürdő (Parktherme) modern komplexuma számos termál- és élménymedencével.

A város rövid története

A Mura-parti települést először 1182-ben említi hivatalos okirat, a már a XIII. században megtervezett, ma is látható utcarendszerrel rendelkező Radkersburg 1299-ben kapott városi jogokat. Az osztrák tartományok keleti végvárrendszerének tagjaként, elsősorban a magyarok támadásai ellen építették ki erődrendszerét, a folyó túlpartján álló, ma már Szlovéniához tartozó vár pedig a Mura forgalmát is védte. Virágkora a XIV.-XV. századra tehető, amikor polgárai sokat profitáltak a város árumegállítási jogának köszönhetően. A már a középkorban is álló városfalakat végül az oszmán fenyegetés hatására a XVI. század második felében jelentős erődítménnyé építették ki Domenico dell’Allio olasz hadmérnök irányításával. A városfalak nagy része, több fülesbástyával egyetemben még ma is látható, a két városkaput viszont a XIX. században elbontották. Az I. világháború után több mint félévig délszláv csapatok szállták meg, 1919 februárjában történt egy sikertelen visszafoglalási kísérlet osztrák részről, de végül csak 1919 júliusában távoztak a megszállók. A békeszerződések a Murát szabták meg új határként, így Oberradkersburg a várral együtt a Szerb-Horvát-Szlovén államhoz került, ma pedig Szlovéniához tartozik a terület. 1945 áprilisában az előrenyomuló szovjet csapatok és a németek is jelentős károkat okoztak a városkában, de később példa értékűen állította helyre az osztrák állam az óvárost, olyan sikerrel, hogy Ausztriában elsőként, 1978-ban Európa Aranydíjat kapott a város, műemlékeinek ápolásáért, újjáépítéséért. A város 1976 óta viseli a Bad (fürdő) előtagot, az első gyógyforrásokat még 1927-ben fedezték fel, olaj után kutatva, majd 1978-ban találtak rá a 2 km mélységből feltörő termálvízre, mely a Parktherme gyógyvizét is adja.

Bad Radkersburg látnivalói

Az alig több mint 3000 lakosú kisváros városfalakkal körülzárt, kompakt óvárosa nagyon egységes képet mutat, szinte alig találunk modern épületeket benne. A kissé mediterrán hangulatú terek, utcák halmazának központja, a Fő tér (Hauptplatz) két-, háromszintes nemesi és polgárházaival. A téglalap alakú tér közepén egy 1680-ból származó barokk Pestis-oszlop áll, nyugati felén pedig egy modern szökőkút, mely a hétbástyás város alaprajzát idézi fel talapzatán. A Langgasse sarkán mered az égnek a város szimbóluma, a városháza nyolcszögletű óratornya, mely a körbefutó erkélyig későgótikus stílusú, a hagymakupolás rész pedig az 1806-os tűzvész után épült. A tér déli oldalán, a 10-es számú ház (Zehnerhaus) régi falai közt alakították ki a modern kongresszusi központot, érdemes bekukkantani, bár 2021-ben COVID tesztpontként működött. A 14. szám alatt van a turista információs központ, remek, ingyenes várostérképet szerezhetünk itt be, mellőle nyílik egy szép barokk kapu, melyen át a Frauenkirche előtti kis, bájos terecskére érünk (Frauenplatz). A jelenleg is látható épület egy régebbi templom alapjaira épült barokk stílusban a XVII. században, a hagymakupolás tornyot később, 1802-ben emelték. A háromhajós belső berendezés zömmel későbarokk, XVIII. századi. Érdekes, hogy előtte, a XV. század végéig, itt állt a zsidó negyed zsinagógája.

A Frauenplatz utcává szűkülő, hangulatos, macskaköves része a keresztező Murgasséra visz ki, melynek keleti végében áll az Ágostonrendiek hajdani temploma. A Fő tértől, a Városházától, ha egyenesen megyünk tovább, a Dechanthofgassén, a plébániatemplomhoz érünk. Előtte, az utcácska teljes bal oldalát elfoglalja a Herberstorff-palota reneszánsz árkádos épülete, a szép udvarba ott jártunkkor sajnos nem tudtunk bekukkantani, zárva volt. A hangulatos Dechanthof a városfalba integrált épületsor mellett visz a Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt városi plébániatemplom (Stadtpfarrkirche) elé. A XIV. században a városfalra épült templomnak jelentős védelmi feladatai voltak, rendhagyó módon, főbejárata nem is a megszokott nyugati homlokzatról nyílik, hanem a város felőli, keleti részen találjuk az 1500-as évek elején készült, sárga homokkőből faragott, díszes, későgótikus portált. A templom külső falán számos középkori síremléket láthatunk, melyek az épület körüli, régi, ma már felszámolt temetőből származnak. A háromhajós belső tér berendezése zömmel barokk kori, a legrégebbi műtárgy, a jobb oldali mellékoltár későgótikus feszülete.

A rövid Kirchgasse kivezet a város főutcájának számító Langgassére, melyen balra fordulva érjük el a jobb oldali utcát, a kétszintes, zárt beépítésű polgárházakból álló Emmenstrassét. A hangulatos utca legjelentősebb épülete, a 9-es szám alatti, egykori fegyvertár (Zeughaus), melyben 1955 óta működik a Városi Múzeum (Stadtmuseum). A várostörténeti kiállítást 1998-ban modernizálták, tizenhárom termében tehetünk időutazást Radkersburg múltjában. Az épület legszebb része a gyönyörű, toszkán stílusú, reneszánsz, árkádos udvar, egy olasz építőmester munkája az 1580-as évekből. Ide belépőjegy nélkül is bekukkanthatunk. A 19. számú, háromszintes, sárgára festett épület, a Nádasdyak egykori palotája ma középiskola. A Langgasse délen, az 1887-ben lebontott városkapunál fut ki az óvárosból, a Grazertorplatz mai ékessége, a kapu helyén épült Finánc hivatal (Finazamt) jól sikerült, historizicáló épülete. A kis palota mögötti Alfred Merlini Allee vezet ki a Stadtpark érintésével a város termálfürdőjéhez, a Parktherme Bad Radkersburghoz.

Parkfürdő (Parktherme Bad Radkersburg)

Az első gyógyforrásokat 1927-ben, olaj után való kutatás közben fedezték fel, a rendkívül magas magnézium tartalmú, nátriumban szegény gyógyvizet elsősorban ivókúrákra használják, a Stadtpark keleti felében álló Stadtquelle épületében lévő ivókutakból kóstolhatjuk meg a főleg emésztési zavarok ellen ajánlott gyógyvizet. 1963-ban nyitott meg a mai fürdő elődje, a Parkbad, a jelenlegi sportmedencével, majd 1978-ban közel 2 km mélyből feltörő termálforrásra bukkantak. Stájerország ásványi anyagokban leggazdagabb termálvize olyan erővel tör fel a mélyből, hogy mindenféle szivattyúzás nélkül tölti meg a medencéket, persze alaposan lehűtve 34-36 fokra. Az elmúlt évtizedek során folyamatosan épült-szépült a komplexum, mai modern arculatát, a 2013-as újjáépítésének köszönheti.

A főbejárat a Merlini Allee-ról nyílik, a félköríves homlokzat előtt nagy szökőkút köszönti a vendégeket. A fürdő belső tere, modern, letisztult, kissé minimalista jegyeket mutat, nyugodt légkör jellemzi, a kinti strand és élményfürdő rész a Murát szegélyező ősfás parkban kapott helyet. Az elsősorban mozgásszervi panaszokra ajánlott gyógyvíz két, kinti-benti medencében is élvezhető, az eredetileg 80 fokos víz 36 fokra hűtve a Quellbecken, míg a 34 fokos a Vitalbecken medencét tölti meg. Az 50 méteres, kinti sportmedence vize kellemes 25 fokos, március végétől szeptember végéig használható. Az élményfürdő egy kisebb belső és egy nagyobb külső medencéből áll, egy viszonylag hosszú, zárt csúszdával. Természetesen a legkisebbeknek van egy színvonalas pancsoló is különféle élményelemekkel. A nyugágyak használata a belépőben benne van, a gasztronómiáról három étterem, egy kávézó és egy bár is gondoskodik. A Mura gátjáról jól látszik a sebesen futó folyó, a fürdő számos pontjáról pedig remek rálátás nyílik, a már Szlovéniához tartozó, túlparti várra.

A felárral látogatható szaunafaluban nyolc különböző létesítményben izzadhatunk, többek közt klasszikus finn szaunát, gőzfürdőt, infravörös szaunát, panorámaszaunát is találunk, az igazi különlegesség pedig az autentikus helyi borpincére hajazó Weinkeller szauna. A mintegy 3000 négyzetméteren elterülő komplexumot, az Ausztriában megszokott, fürdőruha nélkül tudjuk használni.

Gyakorlati tudnivalók

Turista információs iroda: Hauptplatz 14.

Parktherme

Nyitvatartás:

Hétfő-csütörtök: 9.00-21.30, péntek-szombat: 9.00-23.00, vasárnap: 9.00-20.00.

Belépő:

Az aktuális árlista itt érhető el.

Parkolás: A fürdő melletti nagy parkoló szabadon használható.