Álomszép fjordszerű hegyi tó, káprázatos színekkel

Karintia egyik legszebb tava, a magas hegyek szorításában fjordszerűen elnyúló Weissensee, melyet a legmagasabban fekvő, fürdésre is alkalmas, természetes tóként is ismernek. A többi nagy karintiai tóval összehasonlítva egyértelműen a legtermészetközelibb, a legcsendesebb és a legtisztább vizű. A part közelében vakítóan fehér, beljebb a smaragdzöld és a türkizkék árnyalataiban játszó víztükör látványa már-már karibi hangulatra hajaz, télen pedig Európa egyik legnagyobb természetes jegű korcsolyapályája válik a tóból.

A Weissensee fekvése, látnivalói

Karintia negyedik legnagyobb tava a tartomány délnyugati részén, a Gailtaler Alpen 2000 méter fölé nyúló hegyvonulatai között fekszik 930 m magasságban. A hosszúkás alakú, kelet-nyugati irányú, szinte mindegyik oldaláról meredek, sűrű erdővel fedett hegyek szorításában fekvő tó 6,5 km² nagyságú, 12 km hosszú, legszélesebb részén is csak 960 m, legszűkebb pontján pedig kevesebb, mint 300 m széles, ráadásul itt már a középkor óta híd vágja ketté a tavat. A techendorfi hídtól nyugatra eső medence jóval sekélyebb, mint a tó keleti vége, itt csak 5 m mély, a híd túloldalán 15 m mélységet ér el, míg a vadabb keleti medence legnagyobb mélysége, ahogy illik egy igazi hegyi tóhoz, 99 m.

A tó nagy vonzereje, hogy egyáltalán nincs túlfejlesztve, a parti településeket a Gemeinde Weissensee község fogja össze, „fővárosának” a híd környéki Techendorf számít. A Weissensee óriási előnye, hogy nincs átmenő forgalom, a tó nyugati végéből nem vezet semmilyen autóút a keleti oldalra, csak gyalogszerrel vagy hajóval juthatunk át. Kocsival a nyugati oldalon csak Neusachig, ill. Nagglig lehet menni, a keleti végében pedig csak a part menti kempingig. A tó és környéke a Naturpark Weissensee védettsége alá esik, ezen belül számos része szigorú természetvédelmi területnek számít.

Szerencsére a hatóságok és az itt élők is nagyra tartják és óvják a természetközeli tavat, nem találunk ide nem illő turisztikai fejlesztéseket, óriási hoteleket, szórakoztató intézményeket, csak a színtiszta természet dominál minden fronton. A kulcsszó az ökológiai fenntarthatóság, az ún. „szelíd” turizmust próbálják vinni az itt élők. A tavon nincsenek vízisportok, csak a sétahajók és a hatóságok közlekedhetnek, így minimálisra szorítják a tó vizének szennyezettségét. AZ egyedüli hátulütője a turisták számára, hogy a Weissensee nem tartozik az olcsó desztinációk közé, szállásból sincs olyan sok, azok is hamar megtelnek és átlag feletti árszínvonal jellemzi őket. A parkolásért is mindenhol fizetni kell, nem is keveset.

A hihetetlenül tiszta, ivóvíz minőségű vizű Weissensee nevét a mészkőhegyekből kimosott, a sekély parton felhalmozódott fehér színű kőzetről kapta. Természetesen főleg napsütésben igazán ütős a káprázatos színek kombinációja, mely legjobban az északi parton futó turistaútról élvezhető. A tó legszebb része a vad hegyek közé szorított keleti fele, mely teljesen beépítetlen, az északi parton csak egy ösvény, a déli parton még az sem fut. Meglepő módon, nyáron a tó vizének hőmérséklete a sekélyebb részeken gyakran eléri a 24 Celsius fokot, így ideális fürdőtónak számít.

Télen a világ legnagyobb jégpályájává válik a tó, a sekélyebb nyugati medence gyakran már december közepére befagy, az elmúlt években általában január közepére az egész tó korcsolyabiztos lesz. A február a csúcsszezon, a nyugati oldalon egy 6 km, a keletin pedig 8 km hosszú kört alakítanak ki, melyet folyamatosan tisztítanak, ellenőriznek. Az aktuális infókért katt ide.

weissensee.jpg

Térképkivágat: WK 223 Karnische Alpen Weissensee 1:50 000 (freytag & berndt), www.freytagberndt.hu 

Gyakorlati tudnivalók

Turista információ iroda

Weissensee Information, Techendorf 78. A híd déli oldalán található, jól felszerelt iroda fő szezonban hétköznap 8-18.30 között, szombaton 9-12.30, 16-18, vasárnap pedig 10-12.30, 16-18 óra között várja a turistákat.

Megközelítés

Közúti összeköttetés a keleti és nyugati oldal között nincs! A nyugati részre, Techendorfba a Dráva völgyéből, a Spittal és Lienz közötti 100-as főútról, Greifenburgból tudunk menni. A Hermagor felé vezető 87-es útról indul a bekötőút a tó felé. Keletről a Spittal és Villach közti útról vagy autópályáról, Paterniontól Zlan – Stockenboi irányába érünk a tó keleti csücskéhez.

Közlekedés

Hajó: Két vállalkozás, a Müller és a Winkler üzemelteti a hajóforgalmat a tavon Weissenseeschiffahrt gyűjtőnéven. Sétahajókázásnak is kitűnő, de gyakorlati közlekedési eszköz is a tó két vége között, hisz másképp el se tudunk jutni a túlpartra. Infó és menetrend itt!

Busz: Naturparkbus néven, nyáron általában félórás követési távolsággal közlekedik a Greifenburg-Hermagor közti útról, a Kreuzwirt fogadótól Praditzon keresztül Techendorfig. Infó itt!

Felvonó

Weissenseer Bergbahn, négyes ülőlift libeg fel a Techendorf déli részén lévő alsó állomástól a Naggler Alm közelébe 1330 m magasságba. Május közepétől október közepéig naponta 9 és 17 óra között. Elő- és utószezonban hétfő szünnap. Díj: retúr 13,20 € felnőtt. Kärnten Card-dal ingyenes!

A hegyi állomásról szép túrákat tehetünk a környékre, a Naggler Alm barátságos hüttéje 15 perc sétára van a felső állomástól. Nagyszerű kilátásra azonban ne számítsunk, véleményünk szerint kihagyható a felvonózás. A legtöbben a jól kiépített kerékpáros downhill pályákat veszik igénybe a hegyi állomástól.

Parkolás: a tó környékén mindenhol fizetős, 1,50 €/óra vagy 6,00 €/nap.

Aktivitások

A legnépszerűbb és leglátványosabb gyalogtúra Techendorftól a mesés északi part mentán a keleti csücsökben fekvő Dolomitenblick kikötőig, ahonnan hajóval tudunk visszamenni. Részletes leírás itt!

Fürdőzés

Rengeteg kis strandot látunk a parton, de ezek nagy része privát, jellemzően az itt megszálló vendégek részére vannak fenntartva. Nagyobb nyilvános strandfürdő Techendorf déli részén, a kemping előtt, ill. a keleti végen, ugyancsak az ottani kemping előtt van.

Mountain Bike

11 különböző szakasz 150 km hosszúságban a Naggler Alm környékén!

Sportfelszerelést, köztük kerékpárokat is Techendorf központjában, az Intersport üzletben lehet bérelni, nyáron vasárnap is nyitva!