Elragadó alpesi világ a Villachi-Alpokban

A Villach városától nyugatra fekvő Villacher Alpe, melynek legmagasabb csúcsa a Dobratsch (2166 m), rendkívül népszerű túra- és kirándulócélpont. A városból induló fizetős panorámaút, a Villacher Alpenstrasse egészen az erdőhatár fölé kapaszkodik, útközben megannyi kilátóhelyet és az egyedülálló Alpesi botanikus kertet, az Alpengartent érintve.

Villacher Alpenstrasse

A 16,5 km hosszú, látványos vonalvezetésű, kimagaslóan jó minőségű, széles, kétsávos szerpentinút Villach Warmbad városrészéből indul és több mint 1000 méter szintkülönbséget legyőzve kanyarog egyre feljebb és feljebb a Villacher Alpe keleti oldalában, a Rosstrattéig (1732 m). Útközben 11 parkolóban szállhatunk ki a kocsiból, mindegyik mellett pazar panorámát élvezve a környék hegyeire, tavaira.

A fizetőkapu után már egyből megkezdődnek a hatalmas kanyarok, a P2 parkolótól (862 m) remek kilátás nyílik Villachra, a P4-nél pedig a Schütt nevű hegyomlás területére. A P 6-os parkoló kötelező megálló (1483 m), az országút alatti kis átjárón balra találjuk a híres alpesi botanikus kertet, az Alpengartent, melyet külön belépődíj fizetése ellenében látogathatunk. A szépséges kert fekvése is lenyűgöző, hosszan tekereg a park a Villacher Alpe függőleges, déli sziklafalának szélén. Az Alpok szinte összes ritka és jellegzetes lágyszárú és fásszárú növényét megtaláljuk a szépen gondozott, romantikus arborétumban.

A kerttől jobbra egy kis erdei úton érjük el a Rote Wand kilátót, mely egy, a függőleges sziklafal tetejére erősített, látványos panorámaterasz. Lábunk alatt 400 méteres mélység, nem tériszonyosoknak való látványosság. A névadó a jobb oldali, vöröses színű sziklafal, mely a középkorban, 1348-ban szakadt le a hegyről a völgybe nagy kalamajkát okozva. A kilátóból fantasztikus kilátás nyílik a szemközti Karavankákra és a Júliai-Alpok csipkés hegyláncára.

Feljebb az úton az Aichinger Hütte (1650 m) épületében kiállítást találunk a környék madárvilágáról, innen pedig már csak két nagy kanyar az út vége, a nagy parkolóval. Pár lépés a kis kiemelkedés, a Rosstratte (1732 m), ahonnan páratlan körpanoráma nyílik a környék hegyeire. A kilátást pihenőpadokon is élvezhetjük. A domb aljában a hangulatos, családias konyhájú hüttében, a Rosstrattenstüberl-ben nyerhetünk energiát a további túrákra. Az épület mögötti részen nagy játszótérnek örülhetnek a gyermekes családok.

A legnépszerűbb túracélpont természetesen a Dobratsch csúcsa (2166 m), melyet egy közepesen nehéz útvonalon kevesebb mint két óra alatt érhetünk el. Az adótoronnyal koronázott csúcs közelében, a déli merőlegesen leszakadó sziklafal szélén két kisebb templomot, a német és a vend templomot találjuk. Közvetlenül a csúcs alatt fogadja a túrázókat a teljesen újjáépített, modern Dobratsch-Gipfelhaus. A karintiai konyha mellett szálláshelyet is kínálnak.

 Rövidebb és mindenkinek ajánlható séta az új panorámakilátó a Dobratsch délkeleti oldalában, mely a Zerge- és Csúcskilátó nevet viseli (Gams- und Gipfelblick Plattform). A kilátó alatt főleg a reggeli órákban szoktak gyülekezni a zergék, ha a jellegzetes hegyi patást nem is látjuk, a Dobratsch irdatlan nagy déli sziklafalára és csúcsára a német templommal kitűnő rálátás nyílik. A kilátóterasz 20 perc alatt kényelmesen elérhető a Rosstrattenstüberl épületétől induló széles kocsiúton, mely enyhén emelkedve elképesztően szép havasi legelőkön vezet keresztül. A szokásos teheneken kívül egy nagyon fotogén ménes is legelészik a buján zöldellő réteken.

Gyakorlati tudnivalók

Villacher Alpenstrasse

Nyitva tartás: egész éven át, minden nap. Motorkerékpárok este 8-tól reggel 7-ig nem használhatják az utat. Télen rossz idő esetén lezárások lehetnek.

Útdíj: 16,00 €/szgk, 9,50 €/motorkerékpár. Kärnten Card-dal ingyenes!

Villacher Alpengarten

Nyitva tartás: máj.30. – aug.30. (2015), minden nap: 9.00 – 18.00

Belépő: 3,00 €, gyerek (6-16): 1,00 €

http://www.alpengarten-villach.at/

http://www.naturparkdobratsch.info/de/

http://www.villacher-alpenstrasse.at/