Vadromantikus sziklaszoros, védett természeti érték

A szurdokokban gazdag Karintia déli részén húzódó Karavankák keleti felének egy kevésbé ismert, de látványos természeti csodája, a Trögerner Klamm sziklaszorosa. A három kilométer hosszú, gigantikus sziklafalakkal keretezett völgy mélyén bővizű, kristálytiszta hegyi patak zúg, keskeny aszfaltút kanyarog a meder fölött, melyen kényelmesen végigjárható a védett szurdok. A vadromantikus kanyon tökéletes családi program, akár rossz időben is biztonságosan látogatható.

A túra hossza: 5,2 km

A túra időtartama: 2 óra

Szintkülönbség: 80 méter fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Parkoló a Trögerner Klamm északi bejáratánál, megközelíthető Bad Eisenkappelből, a település északi részén nyugatra, Zell felé tartó úton 8 km. Ebriachnál balra, Trögern felé fordulunk, s pár száz méter után találjuk az út menti parkolót.

A túra jellege:

Könnyű, rövid kirándulás gyér forgalmú, keskeny aszfaltos kocsiúton. Az út sok helyen szűk, autóval nehezen belátható kanyarokkal, sziklafalak tövében kacskaringózik, óvatosan gyalogoljunk az úton, habár nem nagy a forgalom, de jöhetnek autók mindkét irányból, járda nincs. Egyike azon kevés szurdokoknak, melyet akár kerekesszékkel vagy babakocsival is végig lehet járni.

A túra leírása

A Trögerner Klamm nem egy klasszikus, megszokott, nehezen járható szurdok fából vagy acélból épített hidakkal, járdákkal, jóval kényelmesebb, egész hosszában egy aszfaltút fut, némi autóforgalommal. Elsőre nem is hangzik túl jól, viszont maga a sziklaszoros, mélyén a türkizzöld színű, gyorsan robogó hegyi patakkal, a víz csiszolta, érdekes sziklaformációkkal, függőleges sziklafalakkal, méretes sziklatornyokkal, érdekes növényzetével lenyűgöző természeti látnivaló. Az egyedülálló flórája és faunája miatt védett természeti értékként számon tartott Trögerner Klamm felfedezésére az északi bejáratánál kialakított parkolóból indulunk a csekély forgalmú kocsiúton. A parkoló mellett egy információs tábla és egy wc is található.

Pár perc alatt elérünk a szurdok szűk, lenyűgözően vad részéhez, újabb tábla, ezúttal a szoros geológiájáról, keletkezésének történetéről, a jellemző kőzettípusokról olvashatunk érdekességeket. Az út felénél egy másik tábla, melynek központi témája a víz, a szoros kijáratánál elhelyezett információs tabló pedig az erdőről szól. A keskeny, sok helyen csak egy sáv széles kocsiút felett áthajló sziklafalak, az innen-onnan a sziklafalon csorgó erecskék, vízesések igazán romantikus látványt nyújtanak. Gyönyörűen megfigyelhető a víz évmilliók alatti eróziója, a simára csiszolódott sziklák, a mederben szanaszét fekvő, hatalmas kőtömbök festői képet alkotnak a meredek sziklafalakon, a gravitációra fittyet hányó fenyőfák büszke oszlopaival. Figyelmesen szemlélődve pisztrángokat is láthatunk a Trögernbach vizében.

A patakhoz nehezen tudunk lemenni, az út mindenhol méterekkel a meder fölött fut, három kilométer után kissé kiszélesedik a völgy, a szurdok kijáratánál egy büfét és egy élményjátszóteret találunk, a térképeken is feltüntetett Franzl fogadó viszont már régóta zárva tart. Ugyanazon az úton megyünk vissza kiindulási pontunkra, még egyszer megcsodálhatjuk a szurdokot újabb perspektívákból, megváltozott fényviszonyoknál.