Hóbiztos, családbarát hegy Karintia szívében

Ausztria déli, legnaposabb tartománya, Karintia sem szűkölködik változatos télisport központokban, a Villach közelében, az Ossiacher See víztükre felett magasló, kitűnő megközelíthetőségének és sokrétű lehetőségeinek köszönhetően méltán népszerű Gerlitzen Alpe közel 2000 méteres hegytömbje ideális téli úti cél. A 25 különböző nehézségű sípálya túlnyomó többsége kék és piros jelzésű, így családoknak és kezdőknek is tökéletes élményt kínál a 13 hüttével, alpesi bárral is ellátott hegy.

A Gerlitzen sípályái

A Nockberge hegység legdélebbi, kerek, lapos, kopár tetejű csúcsa, a Gerlitzen (1911m) tökéletes télisport helyszín, 25 különféle nehézségű, összesen 44 kilométernyi, remekül karbantartott, már december elejétől folyamatosan hóágyúzott sípályái minden kívánalomnak megfelelnek. Elsősorban kezdőknek és középhaladóknak ajánlott terep, fekete pályából csak két, rövidebb található a hegyen. A 25 lesiklópályából 9 kék nehézségű, közülük az 1-es számú, a csúcsról a középső állomásig, Kanzelhöhéig tartó Gipfel pálya 3300 méter hosszával remek választás a hosszú, „lájtos” siklások kedvelőinek. Kifejezetten családoknak szánt pályából kettőt is találunk, a 10a Wörthersee a csúcs keleti oldalán, míg a 4-es sz. Pacheiner a keleti oldalon helyezkedik el. Ráadásul a 10a jelűt kényelmes, családi, 6 személyes ülőlifttel tudjuk megközelíteni.

Gyerekeknek, kezdőknek és újrakezdőknek keresve sem találhatunk jobb terepet a Gerlitzennél, az „Üdvözöljük a kezdőket” tanúsítványt nyerte el az Osztrák Felvonótársaságok Szövetsége szigorú kritérium rendszerének megfelelésével, egyetlen karintiai síterepként. Három sí- és snowboard iskola is várja a gyerekeket, ill. kezdő vagy újrakezdő felnőtteket, sőt magyar nyelvű oktatót is szerezhetünk kérésre. Bónuszként, két ingyenesen használható tanulópálya, egy az északi oldalon, a Klösterlebahnen völgyi állomásánál, egy pedig a keleti oldalon, a Feuerberg-nél, áll a tanulni vágyók rendelkezésére.

A pályák zömét a piros nehézségűek adják, a Klösterle I. és II. pályák kombinációjával pl. 6 km hosszan roboghatunk a csúcsról az északi völgyállomásig megállás nélkül. A haladókat elsősorban a 3-as Pacheiner és a 20-as Gegendtaler fekete nehézségű sípályák vonzzák, de a technikás 24. sz. Neugarten Speed vagy a 7-es hobbi versenypálya is izgalmas kihívás lehet. Kalandvágyó síelők örömére néhány útvonalat természetes állapotban hagynak, az összesen 15 km hosszú, nem hóágyúzott szakaszok hamisítatlan, természetközeli élményt kínálnak, mint pl. a 13-as Finsterbach vagy a 22-es Rock’n’Roll pálya a Neugarten 8-as libegő alatt.

A Kanzelhöhe középső állomásnál található Kids-Snowpark a freestyle-kedvelő fiatalok számára kínál változatos élményeket ugratókkal és különböző, technikás élményelemekkel.

Felvonók

Annenheimből, az Ossiacher See partjáról modern hatszemélyes, kabinos felvonó repít fel a Kanzelhöhe (1500 m) középső állomásáig, ahonnan ülőlifttel folytathatjuk utunkat tovább, egészen a csúcsig. Összesen 15 felvonó, a kabinos mellett 7 ülőlift, 3 csákányos és 3 tanuló felvonó várja a síelőket, a Kanzelhöhe sísuliban pedig 2 síszőnyeg könnyíti meg a kezdők dolgát. Már reggel 8.15-kor indulnak a kabinok a hegyre a tó partjától.

Kölcsönző, sportbolt

A Kanzelhöhe középső állomás melletti épületben széles választékú sportboltot találunk, ahol egész új, jó minőségű felszerelést bérelhetünk. További síkölcsönzők a Feuerbergen és a Klösterle völgyi állomásánál találhatóak. Szánkót is lehet kölcsönözni, 8 €/nap.

Egyéb télisport lehetőségek

A síelés mellett a Kanzelhöhénél egy kisebb szánkópálya, ill. néhány sífutó- és sítúraútvonal is várja a vendégeket. A hegy viszonylag enyhe lejtői, sűrű, jelzett turistaúthálózata ideális terep a hótalpas túrázóknak is. Hótalpat (Schneeschuhe) a kölcsönzőkben bérelhetünk (12 €/nap).

A Gerlitzen síterep megközelítése

A Karintia központi részén, a Villachtól északra fekvő Ossiacher See északi partja felett magasló Gerlitzen hegyen fekvő síterepet három oldalról közelíthetjük meg. A legkönnyebben elérhető völgyi állomás, a tó partján fekvő Annenheim falu, az innen induló Kanzelbahn kabinos felvonó alsó állomásánál a P 1-3 parkolókban 600 autó számára van férőhely fedett és nyitott helyeken is. Szép időben, hétvégéken, ünnepnapokon gyorsan megtelnek ezek a Villach ill. az autópálya felől egyszerűen megközelíthető parkolók, ilyenkor megnyitják a kemping melletti P4-et, melyben még 1000 autó fér el. Ingyenes shuttle buszok szállítják innen a felvonóhoz az utasokat. A fenti parkolókat az A10 autópálya Villach – Ossiacher See lejáratától lehet megközelíteni.

A hegy északi oldalán fekvő 1000 férőhelyes P6 parkolót az Ossiacher See lejárótól nem messze lévő körforgalomtól a 98-as főúton, Radenthein irányába indulva érjük el. Arriach felé kell elkanyarodni jobbra, majd Innerteuchennél van a Klösterlebahn felvonó alsó állomása.

A harmadik megközelítési pont a Feuerberg nevű üdülőtelep magasan a Gerlitzen keleti oldalában, a kb. 1750 m magasságban épült szálloda komplexumot az Ossiacher See partjáról induló szerpentinúton érhetjük le, hólánc kötelező! Az odavezető szerpentinút a tóparti Bodensdorf faluból indul, a Billa mellől. A P8 parkolóban 600 autónak van hely.

Vendéglátás, hüttézés

A síelés hüttézés nélkül nehezen elképzelhető, a Gerlitzenen több mint egy tucat stílusos vendéglátóhely várja a vendégeket. Szinte mindegyik felvonó alsó és felső állomásánál is áll egy csalogató hütte, a legtöbb már a divatos napozó terasszal, ernyőbárral is felszerelt intézmény. A hegy csúcsán a vegyes beszámolókat kapott Gipfelhaus, a Kanzelhöhén, az ottjártunkkor kissé kaotikusnak tűnő kiszolgálású Sunnalm vendéglőjébe mindenki betéved egyszer. A legstílusosabb, helyi specialitásokat és remek alkoholos italokat kínáló helyek, az északi oldalon fekvő Huaba Hitt’n, a déli Pöllingerbahn ülőlift felső állomása melletti Pöllinger Hütte vagy a Klösterlebahn völgyi állomásánál lévő Edelweiss Hütte. A fényűző Pacheiner Hotel Alpengasthofjában pedig még eredeti fakemencés pizzát is ehetnek az itáliai ízélményekre vágyó síelők.

Szállás tekintetében a környék kínálata nehezen verhető, lent, az Ossiacher See partján vagy Villach városában, ill. a Gerlitzen tövében fekvő bájos kis falvakban mindenki megtalálja a pénztárcájának legjobban megfelelő szálláshelyet. A hegyen, a pályák mellett is óriási a felhozatal, fényűzésben a Pacheiner és az álomszerű kültéri infinity poollal felszerelt Feuerberg Hotel mindent visz, de az apartmanok kedvelői is találnak remek lehetőségeket a pályák közelében.

Árak, síbérletek

Természetesen millió féle jegy- és bérlettípus létezik, irányadóként néhány opció a 2018/19-es szezonra, a teljes napi jegy felnőttnek 47,50 €, családi jegy (2 felnőtt+2 gyerek): 135,00 €. Minél később kezdünk síelni, annál olcsóbb a napijegy, a legkedvezőbb a 3 órás jegy. 6 napos bérlet: felnőtt: 225,00 €, gyerek (6-14): 113,00 €, fiatal (15-18): 180,00 €.

Különlegesség a fürdővel kombinált bérlet, mely a Villach mellett fekvő modern Kärnten Therme fürdőkomplexum látogatására is feljogosít. A jegyeket és bérleteket most már online is meg lehet vásárolni: www.gerlitzen.com

Részletes infók magyarul, a pályákról, a lehetőségekről, jegyekről, bérletekről itt!

Felső fotó: Region Villach Tourismus by Daniel Zupanc

Bélyegkép: Region Villach Tourismus by Michael Stabentheiner