Itáliai reneszánsz és alpesi folklór

A Dráva völgyében, óriási hegycsúcsok között fekvő Spittal an der Drau fő látnivalója Ausztria legszebb reneszánsz árkádos kastélya a Schloss Porcia. A kastély termeiben pedig az ország egyik legérdekesebb néprajzi gyűjteményét rendezték be.

A kastély története

A kastély építtetője, a spanyol származású Gabriel Salamanca gróf, a későbbi Ferdinánd császár kincstárnoka volt, aki az olasz Vincenzo Scamozzi építőművészt bízta meg egy itáliai reneszánsz stílusú „palazzo” építésére. 1527-ben kezdődtek a munkálatok, a kastély befejezését a gróf már nem érte meg, egészen 1617-ig tartott az építkezés. 1662-ben a kastélyt Johann Ferdinand Porcia herceg vásárolta meg, és egészen 1918-ig az észak-olasz származású Porcia család tulajdonában volt az épület, innen őrzi birtokosainak nevét mind a mai napig. 1930-ban került a kastély a város tulajdonába. Az emeleti termekben alakították ki Ausztria egyik legnagyobb néprajzi múzeumát, és a gyönyörű reneszánsz árkádos udvar a nyári szezonban rendszeres koncerteknek, színi előadásoknak ad páratlan díszletet.

A kastély látogatása

Az óváros szélén, egy szépen rendezett park közepén áll a kastély, melynek fő látnivalója, Közép-Európa legszebb reneszánsz árkádos udvara.  A háromszintes udvar és a kert szabadon megtekinthető. Figyelemre méltóak a csodálatos XVI. századi, reneszánsz kovácsoltvas kapuk is.

A két felső emeleten 47 részleggel az alpesi térség embereinek mindennapjait bemutató néprajzi gyűjtemény van kiállítva (Museum für Volkskultur). Helmut Prasch és munkatársai alapították 1958-ban, az adományokból felálló gyűjtemény napjainkban 20.000 darabos tekintélyes állománnyal bír. A folklór különböző területeit járja körbe a hegyi emberek életvitelétől munkájáig mindent felölelve. Mozik és multimédiás előadások teszik interaktívvá, gyerekbaráttá és izgalmassá a gyűjteményt megtekintők számára a megelevenedő múltat. Az egyik legeredetibb érdekesség egy óriási Karintia térkép, melyen filcpapucsban lehet sétálgatni, és speciális nagyítóval vizsgálgatni a látnivalókat. A legizgalmasabb aktivitás a több díjat, elismerést is nyerő 3D-s repülés szimulátor, melyben egy joystick-kel tudjuk irányítani „magunkat” Karintia felett, 100 métertől 10.000 m magasságig repülve, a repülés szögeit különböző irányokba váltogatva.

Nyáron kerül itt megrendezésre több koncert és szabadtéri színházi fesztivál (Porcia Komédiafesztivál).

Erlebniswelt Eisenbahn

A városka másik népszerű látnivalója szintén a múzeum kezelésében van, bár külön belépővel látogatható. A nagyszabású modellvasút kiállítás, az Erlebniswelt Eisenbahn a vasútmodellek szerelmeseinek Mekkája. 300 négyzetméteren, több mint 600 méter hosszúságú sínen mintegy 85 mozdony és 350 vasúti kocsi közlekedik a hegyek-völgyek, városkák között.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Schloss Porcia, Museum für Volkskultur, Spittal an der Drau, Burgplatz 1.

Erlebniswelt Eisenbahn: , Spittal an der Drau, Neuer platz, Gerngross City Center, első emelet

Megközelítés: Spittal an der Drau Klagenfurttól 70 km-re nyugatra az A10 autópálya mellett található.

Nyitva tartás: ápr. eleje-okt. vége.: H-V 9.00-18.00, okt. vége-ápr.eleje: H-Cs 13.00-16.00

Az udvar minden nap reggeltől estig nyitva.

Modellvasút kiállítás (Erlebniswelt Eisenbahn): ápr. közepe-okt. vége.: H-P 9.00-18.00, Szo: 9.00-17.00, vasárnap zárva!

Belépő: Múzeum: 8,00 €, kedv.: 4,00 €, modellvasút: 7 / 3 €, Karintia kártyával ingyenes!

A múzeum honlapja