A vörös  gránát és a lila virágú encián nyomában

Karintia egyik legszebb régiója a Millstatti-tó környéke, a tó északi oldalán húzódó füves tetejű hegyvonulaton áll a népszerű kilátópont és kirándulóhely, a Granattor impozáns kapuja. Legkönnyebben, a fizetős úton elérhető Lammersdorfer Hüttétől tudunk felkapaszkodni a Millstätter Alpe hosszan húzódó hegyláncára, az útközben gyakran látható, lila színű virágról, az enciánról és a hegy híres ásványáról, a gránátról elnevezett Enzian-Granat-Steig tanösvény körútját követve.

A túra hossza: 7,5 km

A túra időtartama: 3,5 óra

Szintkülönbség: 470 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Lammersdorfer Hütte, 1644m. Autóval megközelíthető Millstattból Obermillstatton keresztül Lammersdorfig, majd északnak kanyarodva a fizetős Lammersdorfer Almstrassén a hüttéig. Díj: 5 €, a Millstätter See Inclusive Card (MIC) ingyenes felhajtást nyújt. A kártyát a legtöbb tó környéki szálláson ingyen adják a szállóvendégeknek! Iránytaxival is fel lehet menni, előtte pár órával, vagy előző nap kell leegyeztetni a taxit. Ár: 5 €/fő/irány MIC kártyával, anélkül 9 €/fő plusz még az útdíjat is kell fizetni. Információ itt! A taxi Millstatt területén belül bárhova házhoz megy! A fizetős út (Mautstrasse), a Lammersdorfer Almstrasse időjárástól függően május közepétől október közepéig járható.

A túra jellege:

Rövid, közepesen nehéz gyalogtúra kitűnően jelzett turistautakon, ösvényeken. A hüttétől meglehetősen fárasztó a meredek kaptató, aki nehezen bírja, választhatja a szerpentinező, murvás kocsiutat is. Útközben vízvételi lehetőség nincs. Zivataros időben inkább más programot válasszunk! Az Enzian-Granat-Steig jelölése rövid faoszlopokon sárga alapra festett lila encián virág.

enzian-granat-terkep.jpg

Térképkivágat: WK 221 Liesertal Maltatal Millstatter See 1:50 000 (freytag & berndt), www.freytagberndt.hu

A túra leírása

A karintiai ételkülönlegességeket kínáló, rusztikus Lammersdorfer Hütte (1644 m) elől indulunk, a környékbeli alpesi legelőkön legelésző tehenek tejéből helyben készítik a finomságokat, melyeket meg is lehet vásárolni a vendéglőben, időnként bemutatót is tartanak a sajtkészítés rejtelmeiből a gazdák. Utunk, az Enzian-Granat-Steig az épület mögül indul hegynek felfelé, a 191-es sz. piros-fehér-pirossal jelölt turistaúton, mely egyben a Grossglocknerről Triesztig tartó Alpok-Adria útvonal szakasza is, plusz az Almbrunnsteig, havasi legelőkkel, gazdaságaival foglalkozó tanösvénye is.

Idilli tájon, üdén zöldellő réteken, fenyőligeteken át kapaszkodunk egyre feljebb, elérünk egy széles kocsiutat, majd ösvényünk a szélesen kanyargó murvás út kanyarjait levágva, meredeken emelkedik felfelé, egyre szebb kilátást nyújtva a Millstatti-tóra és a mögötte húzódó Goldeck csúcsára. Útközben már meg is figyelhetjük a május-júniusban tömegesen virágzó enciánokat is, utunk egyik névadóját. Akinek az út meredeksége túl sok, választhatja a kocsiutat is, ez természetesen hosszabb, de kevésbé megerőltető.

Kb. 1900 m magasságban érjük el a Lammersdorfer Almkreuz keresztjét és pihenőjét, ahonnan csodás panoráma nyílik a tóra, mögötte szép időben még a Júliai-Alpok csipkés hegyóriásai is látszanak. Jelzett utunk innen már rátér a széles kocsiútra, melyen nagy kanyarokkal mászunk fel a Lammersdorfer Berg (2063 m) nagy szikla halommal koronázott tetejére. Lenyűgöző a körpanoráma, délre a Millstatti-tó szinte teljes víztükre, mögötte a Goldeck csúcsa, a Latschur-csoport, a Karavankák vonulata, északra pedig a Nockberge jellegzetes, füves, kerek hegyei.

A jól megérdemelt pihenő után a gerincen indulunk tovább, az innen már jól látható Granattor irányába. Jobbra, kissé lejjebb a Böse See apró tengerszeme csillog, ahová mi is tehetünk egy kis kitérőt. A lapos, köves gerincen rövidesen el is érjük a rozsdabarna színű, helyi kőzetekkel, ásványokkal töltött, impozáns kaput, a Granattort. A régió ikonikus jelképétől parádés kilátás nyílik a tóra, a környező hegyek világára. A kis mag alakban előforduló barnás, vöröses színű gránát féldrágakőnek minősülő ásvány, kis szerencsével mi is találhatunk néhányat a földön elszórva. A középkorban nagy jelentőségű gránátot elsősorban ékszerek, fegyverek díszítésére használták, manapság, inkább az ezotériában, gyógyhatású ásványként ismert.

A kapunál végződik a Szerelem Útja elnevezésű, romantikus útvonal a Sentiero dell’Amore (Weg der Liebe), mely egészen az Alexanderhüttéig tart. Tovább folytatjuk utunkat a széles, füves gerincen egészen az Obermillstätter Almkreuz (2046 m) szépen felújított pihenőjéig. Miután kiélveztük a nem mindennapi panorámát, megkezdjük ereszkedésünket a hegyről a 192 sz. széles, murvás kocsiúton. Az Enzianhüttéig (privát) a kocsiúton maradunk, majd a jelzett turistaút több helyen is levágja a kocsiút széles kanyarjait. Varázslatos alpesi tájon ereszkedünk meredeken egészen a kb. 1700 m magasságban lévő Jägerhütte épületéig. A hüttében nincs vendéglátás.

Balra tér le ösvényünk, az Enzian-Granat-Steig a 192-es sz. széles kocsiútról a Lammersdorfer Hütte irányába. Hangulatos réteken, ligeteken, hegyi patakokon keresztül, nagyjából szintet tartva, érünk vissza a jó másfél km-re fekvő Lammersdorfer Hüttéhez, kiindulási pontunkhoz.