Könnyű szurdoktúra varázslatos tájon

A Magas-Tauern Nemzeti Park népszerű kiránduló központja, Mallnitz rengeteg természeti látnivalói közé tartozik a településtől nem messze, délre lévő Rabischschlucht szurdoka, mely a vasútállomástól rövid sétával érhető el. Az Alpok fő vonulatának háromezres csúcsai oldalából lezúduló Mallnitzbach bővizű, zuhatagos patakja által, mélyen kivágott szurdokot varázslatos szépségű ösvényen fedezzük fel. A gyerekekkel is könnyen végigjárható túra után érdemes elnézni a Nemzeti Park modern, interaktív látogatóközpontjába is.

A túra hossza:

4,9 km – körtúra, ha csak a szurdokot járjuk be a vasútállomástól, ugyanazon az úton, akkor csak 4,1 km

A túra időtartama: 2 – 2,5 óra

Szintkülönbség: 240 méter fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Mallnitz vasútállomás (Bahnhof Mallnitz-Obervellach), az állomás előtt, az út túloldalán nagy, szabadon használható P+R parkoló. Az állomás a falu központjától délre található az országút mellett. A szurdok déli bejárata közelében nincs lehetőség parkolásra!

A túra jellege:

Rövid, közepesen nehéz gyalogtúra jól jelzett, kitáblázott turistautakon, gazdasági utakon, a szurdokban köves, sziklás ösvényen, mely nedves időben csúszós lehet, a nehezebb szakaszokon korláttal biztosítva. A szurdok látogatása ingyenes! A túrát 10 éven felüli gyerekekkel is bevállalhatjuk, a lépcsős, sziklás szakaszokon fokozott óvatossággal közeledjünk, ne térjünk le a jelzett útról! A szurdokban haladó út a népszerű hosszútávú túraútvonal, az Alpok-Adria egy szakasza (Alpe-Adria Trail).

Figyelem! 2021 augusztusában az általunk leírt és a gpx file-ban letölthető útvonal egy része építkezés miatt zárva volt, a tervek szerint az építési munkálatok 2022 nyarára végződnek, így ismét megnyílik  a lehetőség a körtúra végigjárására, amennyiben mégsem, akkor a szurdok felső bejáratánál menjünk le a patakhoz, és a végétől ugyanazon az úton jöjjünk vissza. Érdemes előtte érdeklődni a helyi turistairodában, hogy megnyílt-e már a körtúra lezárt szakasza.

A túra leírása

A mallnitzi vasútállomástól, ill. a parkolójából indulunk déli irányba, a forgalmas B 105-ös főút mentén. A vasútállomástól indul az autószállító vonat, mely a Magas-Tauern alagútján fúrva át magát, jut át északra Salzburg tartományba, itt út nem vezet, így sokan rakják fel kocsijaikat a vonatra, hogy gyorsabban és kényelmesebben átérjenek az Alpok fő vonulatán. Elhagyjuk az autószállítóra várakozó kocsik parkolóját, majd balra fordulunk le az országútról, a Dösental felé vezető aszfaltútra. Nem túl szép, ipari környéken vezet át utunk, ráadásul 2021-ben hatalmas építkezések is folytak a patak partján, de szerencsére hamar kiérünk a legelők szélére. A szurdok bejáratát, az építkezés miatt, úgy tűnik véglegesen, kb. 100 méterrel lejjebb alakították ki, egy jól látható fakapu jelzi a Rabischschlucht szurdokba vezető ösvény felső végét. Itt is elkezdhetjük a szurdoktúrát, de érdemes egy kényelmes körtúrát tenni, és felfelé jönni majd a szurdokon, mely így jóval biztonságosabb és könnyebb is. 2021 nyarán a vasútnál dolgoztak valamit nagy elánnal, így az útvonal szurdokot kikerülő szakasza le volt zárva, de ezt táblák jelzik.

Ha minden a tervek szerint alakul, 2022 nyarára már nyugodtan végigjárhatjuk a körtúrát. A szurdok felső végét jelző kaputól menjünk tovább az aszfaltúton a Siegelbrunn panzióig, az út itt kettéválik, a jobb oldali ágon megyünk tovább vadvirágos legelőkön keresztül, szép kilátást élvezve, az utolsó háztól murvás, keskenyebb útra váltunk. Beérünk az erdőbe, utunk egy éles, jobbos hajtűkanyarral kezdi meg ereszkedését a Dösenbach völgyében. Lejjebb elmegyünk pár tanya mellett, majd egy távvezeték keresztezése után egy újabb háznál érünk le a patak hídja előtt egy táblás kereszteződéshez. A jelzőtábla mutatja az irányt (Rabischschlucht), bár némileg zavaró, hogy egy Privatgrund (magántelek) nevű tábla melletti kerítésen kell átlépni, de az Alpe Adria Trail plakettja is mutatja, hogy jó helyen járunk. Elmegyünk a hegyi tanya fakerítése mellett, majd ösvényünk balra levezet a zúgó Mallnitzbach partjára, ahonnan indul a kalandos útvonal.

A közvetlenül a partot követő ösvényen pár perc alatt egy, a fehéren tajtékzó, haragosan zúgó patak fölé kinyúló, fából ácsolt, korláttal védett kilátóplatformra mehetünk ki. Az állandó, magas páratartalom miatt lenyűgözően buja, magashegységi növényzet határolja a szurdokot, mohák, páfrányok elképesztően gazdag választéka közt emelkedünk a szurdokban a köves, sziklás, lépcsősorokkal tagolt, látványos vonalvezetésű ösvényen. Több pihenőpadnál szusszanhatunk egyet, a kitettebb részeken korlát védi az utat, folyamatosan hallani a patak morajlását, szinte végig látni a méretes sziklákkal borított mederben robajló hegyi patakot. Olykor hosszú pallósorok könnyítik meg az átkelést egy-két részen, ahogy feljebb érünk, úgy lesznek a zúgók egyre nagyobbak, kisebb vízesések, zuhatagok borzolják az amúgy is haragosan zúgó Mallnitzbach-ot. A szurdok felső szakaszán kis híd vezet át egy, a patak által körülölelt, hatalmas sziklára. Utána nemsokkal később, elérjük a bejárható út felső végét, ösvényünk jobbra, igen meredeken kapaszkodik ki a szurdokból és felér a Dösentalba vezető, már ismert aszfaltúthoz, a fakapuhoz. Innen ugyanazon az úton sétálunk vissza kiindulási pontunkhoz, a vasútállomáshoz.

Tipp:

A túrát remekül össze lehet kötni egy nagyobb, a Groppensteinschlucht szurdokát is magában foglaló kirándulássá. Érdemes először a délre, lejjebb eső Groppenstein-szurdokon (fizetős) feljönni, majd tovább az Alpok-Adria útvonalon a Rabischschlucht a következő etapp. A mallnitzi vasútállomástól az 5114-es számú busszal tudunk visszautazni Obervellachba, a túra össztávja mintegy 8 km így. A Groppenstein-szurdokról ebben a cikkünkben található leírás. /karintia/groppensteinschlucht-Groppenstein-szurdok

Mallnitz, Nemzeti Park Látogatóközpont 

A Magas-Tauern (Hohe Tauern) Nemzeti Park látogatóközpontja Mallnitz központjától pár perc sétára, a település nyugati részén, a Mallnitzbach partján emelt épületben található, a Tauernbad fürdővel szemközt, a Stockerhüttéhez vezető Tauerntalstrassén. A modern, interaktív, „univerzoom” nevet viselő kiállításon megismerkedhetünk a Magas-Tauern változatos élővilágával, természeti csodáival, értékeivel, titkaival. A Rangerlab teremben különböző kísérleteket is csinálhatunk a vízzel kapcsolatos témákban. Még mikroszkópba nézve is meg lehet csodálni a vizek parányi élőlényeit. Több modern dioráma, kitömött állat teszi plasztikussá a kiállítást. A multimédiás eszközökkel gazdagon felszerelt központban több kisfilmet is láthatunk Ausztria legnagyobb nemzeti parkjáról, még egy animált hegyomlásnak is tanúi lehetünk. Gyerekekkel, főleg rossz időben kihagyhatatlan látnivaló, az ajándékbolt választéka is lenyűgöző.

Cím: Mallnitz 36, Nationalpark Besucherzentrum

Nyitvatartás: április végétől október végéig minden nap, a részletes és aktuális infókért katt a hivatalos honlapra.

Belépő: 7,50 €, gyerek: 3,50 €. A több szálláshelyen kapott, de sok helyen meg is vásárolható Kärnten Card vagy Nationalpark Card birtokában ingyenesen látogatható!