Karintia legszebb panorámája

A világ legmagasabb fából épült kilátótornya a Wörthi-tó déli partján húzódó hegyek legmagasabb pontján, a Pyramidenkogel-en áll. A 100 méter magas, extravagáns, csavart formájú torony teraszáról Karintia sokak szerint legcsodásabb kilátása tárul elénk. A toronyba lifttel mehetünk fel, de akár Európa legmagasabb fedett csúszdáján is lecsúszhatunk.

A Pyramidenkogel kilátótornya

A Wörthi-tó déli partján, a Pyramidenkogel (850 m) tetején álló kilátótornyot teljesen újra építették, a 100 méter magas fából épült torony a világ legmagasabb ilyen jellegű építménye. Az esztétikailag is rendkívül magas színvonalú torony Karintia egyik legnépszerűbb látnivalója. A kilátó egyfajta jelképes hidat képez a mennyek és a tavak, a szabadság, az élvezet és a természet között, legalábbis a marketingesek szerint.

A csavarodott, imbolygónak tűnő spirális toronyba üveg panorámalifttel jutunk fel a különböző magasságokban lévő kilátóteraszokra. A 360 fokos körpanoráma lélegzetelállítóan pazar, lábunk alatt tekergőzik a hosszúkás alakú, már-már mediterránnak ható, türkizkék vizű Wörther See, délre a Keutschacher See és a horizontot lezáró Karavankák fenséges hegylánca.

Természetesen a felvonó mellett a csigavonalban kanyargó lépcsőn is közlekedhetünk. A torony egyik szenzációja az 52 méteres magasságból 120 méter hosszan körbe-körbe csavarodó fedett alumínium csúszda, mely Európa legmagasabb belső csúszdája. Külön jegy megváltása ellenében telepedhetünk a csúszómatracra és indulhatunk a szédítő 20 másodperces lejtmenetre. Ne felejtsük el az erősen ajánlott könyökvédőket felhúzni! Nem mindennapi élmény az óriási sebességre felgyorsuló, szédítő lecsúszás.

Akiknek még ez sem elég adrenalin termelő aktivitás, azok, egy a torony külső falára erősített drótkötélen is lecsúszhatnak a földre. Az idegborzoló leereszkedés nem túl gyors, és abszolút biztonságos.

 A fedett teraszon étterem, a földszinten pedig a szokásos ajándékbolt található. A torony melletti jól felszerelt természetes anyagokból épített játszótér a gyermekes családok örömét szolgálja.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

Klagenfurttól 17 km-re Viktringen keresztül Keutschach am See után a tó partján lévő körforgalomból indul a hegyre vezető kanyargós, jó minőségű út a Pyramidenkogelre. A Wörthi-tó partjáról Reifnitz településnél kell a Keutschacher See irányába menni, majd a körforgalomnál a Pyramidenkogel felé. Több, nagy parkoló áll rendelkezésre díjmentesen.

Nyitvatartás:

Jún. júl. aug.: minden nap 9.00 – 21.00, máj, szept: minden nap 9.00 – 20.00, ápr, okt: minden nap 10.00 – 19.00, márc: minden nap 10.00 – 18.00, nov – febr: P-V, ünnepnap: 10.00 – 17.00.

Belépő: 11,00 €, diák: 8,00 €, gyerek (6-16): 5,50 €.

6 év alatt ingyenes. Kärnten Card-dal ingyenes!

Csúszda: 4 €

http://www.pyramidenkogel.info/