Látványos panorámaút a Nockberge hegységen át

A karintiai Nockberge hegység legszebb részein kanyargó páratlan alpesi panorámaút, a Nockalmstrasse, a tartomány egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A 35 km hosszú, több mint 2000 méter magasra szerpentinező látványos vonalvezetésű aszfaltút mentén virágzó alpesi legelők, mesés fenyőligetek, elvarázsolt völgyek, parádés kilátóhelyek, autentikus hütték, érdekes kiállítások teszik felejthetetlen élménnyé a látogatást.

A Nockalmstrasse bemutatása

A panoráma út születése is érdekes történet, az 1970-es években a helyi hatóságok grandiózus beruházást terveztek az addig csendes Nockberge hegység területére. Számtalan sílift, üdülőközpont szerepelt az elképzelések közt, a könnyebb megközelíthetőség kedvéért építették a Nockalmstrasse hegységen átívelő szakaszát. A télisport cirkusz megvalósítása azonban óriási, helyi ellenállásba ütközött, népszavazáson döntöttek úgy a környéken élők, hogy nem kérnek a tájromboló tervekből. Az út viszont addigra már megépült, így 1981-ben át is adták a köznek, tavasztól őszig díj ellenében használhatják az utazók, a Nockberge Bioszféra Parkon átvezető út mentén számtalan látnivaló várja az alpesi természetre kíváncsi turistát.

A 34,5 km hosszú Nockalmstrasse 52 számozott nagy kanyarral bír, a Gurk völgyétől indul, Ebene Reichenau községtől nem messze, 1095 méter magasságban, Innerkrems-ig kanyarog végig a Nockberge Bioszféra Park területén, két hágón is átmegy, a 2024 méteres Schiestelschartén és a 2049 méteres Eisentalhöhén. Autóval vagy motorral végigmenni az úton csodálatos élmény, útközben számos parkolóhelyen tudunk megállni, élvezni a pazar kilátást, megismerkedni a helyi gasztronómia világával, megnézni az érdekes kiállításokat, néhány út menti tanösvényt végigsétálni vagy akár komolyabb gyalogtúrákat tenni az útról kiindulva.

nockalm-terkep.jpg

Térképkivágat: WK 221 Liesertal Maltatal 1:50 000 (freytag & berndt), www.freytagberndt.hu 

A Nockalmstrasse látnivalói

A Nockberge régió turisztikai központjától, Bad Kleinkirchheim-től 13 km-re, a 95-ös útról, Ebene Reichenau község után ágazik le a Nockalmstrasse. A völgyben lassan emelkedő úton jó 3 km után találjuk a tulajdonképpeni bejáratot, a fizető kaput. 1700 méteren érjük el az első vendéglátóhelyet, a Priesshüttét, majd kissé feljebb, már az erdőhatáron érdemes a kis parkolóban megállni.

Weg der Elemete (Elemek útja)

Az Elemek útja rendkívül érdekes kísérlet, egy hatalmas nyolcas alakot leíró, több mint 1 km hosszú tanösvény, melynek 12 kőkörökkel jelölt állomásán különböző spirituális gyakorlatokat végezhetünk a táblák leírása alapján. A holisztikus megközelítésű leírásokban a keleti és a nyugati filozófiák elemeinek összekötését próbálják megvalósítani. A lényeg, hogy az 1850 méteres magasságban kialakított útvonal elképesztően szép környezetben, virágos alpesi legelők, évszázados havasi cirbolyafenyők, csordogáló patakok közt kanyarog.

Windebensee

A következő megálló az 1900 méteren fekvő Windebensee körüli tanösvény. A kis, fél hektár nagyságú, sekély tavacska partján körbefutó ösvény táblái az alpesi életközösségek téma köré van felhúzva. Gyönyörű látványt nyújtanak a partmenti öreg cirbolyafenyők, vörösfenyők, több helyen egyenesen a méretes sziklákból nőnek ki a fák. A jól járható, kényelmes ösvényen negyedóra alatt körüljárhatjuk a tavat.

Schiestelscharte

A Windebensee-től már csak pár kanyar az első hágó, a Schiestelscharte (2024 m). A két jellegzetes hegy, a Klomnock és a Schiestelnock közti nyeregben a népszerű Glockenhütte várja a vendégeket. Az éttermen kívül helyi termékeket árusító üzletet is találunk és egy kisebb multimédia show-t is megnézhetünk. A legtöbb látogató felmászik a hágó feletti kis sziklás dombra, melynek tetején egy kívánságharangot lehet megkongatni (Wunschglocke). Akár teljesül a kívánságunk, akár nem, a kilátásért megéri felmászni a szikla tetejére. A hágóból remek körtúrát tehetünk a Klomnockra és a Mallnockra.

Silva magica (Mágikus erdő)

A hágóból lefelé, beérünk az erdőbe, a Grund Alm (1688 m) mellett kialakított, különleges Silva Magica (Mágikus erdő) ösvényt nemcsak a gyerekek élvezik. A tanösvény bejáratánál lévő épületben a helyi fafajtákkal és az erdővel kapcsolatos kiállítást rendeztek be (Holzmuseum). Két nagy, faragott szikla közt lépünk be a Mágikus erdő területére, a varázslatos erdei környezetben kanyargó ösvény mentén számtalan misztikus csodát, művészeti alkotást fedezhetünk fel. A bejáratnál remek piknikhelyet találunk több paddal, asztallal, aki profi ellátásra vágyik, az innen 10-15 perc sétára fekvő Wolitzenhüttét célozhatja meg.

A Grundalm-tól még lejtő Nockalmstrasse egy hídnál éri el legalacsonyabb pontját (1519 m), majd ismét emelkedni kezd.

Karlbad

A Nockalmstrasse egy éles kanyarjában fekvő Karlbad vendégház (1693 m) nemcsak egy egyszerű hütte, hanem egy egészen egyedülálló kulturális emlék, egy tradicionális paraszt fürdő. A szerencsések megtapasztalhatják, hogyan is wellnessezett 100 éve a helyi paraszt. A 14 vörösfenyőből készült nagy fürdőteknőben lehet friss alpesi forrásvízben megmártózni, melyet felizzított kövek melegítenek fel. A rossz hír, hogy a szűkös befogadóképesség és az óriási népszerűség miatt közel egy évvel előtte kell bejelentkezni a kúrákra. A hüttében meg is lehet szállni, de áram nincs! Az étterem finomságait azonban mindenképpen érdemes megkóstolni.

Eisentalhöhe

A Nockalmstrasse legmagasabb pontja az Eisentalhöhe hágó (2049 m), az itt álló hüttében helyi termékeket és szuveníreket árusító üzletet is találunk. A kilátás a hágóból csodás, és innen indul a Königstuhl csúcsára, a legkönnyebb túraútvonal.

Zechneralm

A következő megálló a festői Zechneralm (1920 m) épületeinél kínálkozik. Az egyik házban nagyon érdekes kiállítást rendeztek be az alpesi legelőkön, tanyákon (Alm) folyó munkákról, gazdasági tevékenységről (Almwirtschaftsmuseum). A nagy épületben természetesen hüttét találunk, a kisebbikben pedig a szokásos szuvenírüzletet.

Pfandlhütte

Az 1850 méteren fekvő hütte földszintjén helyi ételeket kínáló étterem, a felső szinten pedig egy gyermekbarát kiállítás, a Mormoták birodalmában címmel várja a látogatókat. Ha még ez nem lenne elég, pár méterrel lejjebb újabb vendéglátóhelyet találunk, a Heiligenbachhüttét.

Nockalmhof, Biosphärenpark-Zentrum

A régi hütte épületéhez építették hozzá a modern látogatóközpontot, a kertben játszóteret, mászófalat és egy szabadtéri kőzetkiállítást is kialakítottak (1673 m). A benti kiállítás neve Megkövesedett világok, egy igazán színvonalas, XXI. századi bemutató csodás kőzetekből, ásványokból, félhomályos, misztikus környezetben. A Nockalmstrasse mentén lévő kiállítások közül abszolút a legfigyelemfelkeltőbb. Az udvar egy kis kunyhójában gyerekeknek szóló denevérkiállítás látható.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitvatartás: május elejétől október végéig, időjárás függvényében.

Belépő díj: napi jegy: 18,00 €/autó, 11,00 €/motorkerékpár. 30 napos jegy: 29/22 €. Kärnten Card-dal ingyenes! http://www.kaerntencard.at/  Az út menti kiállítások szabadon látogathatók!

https://www.nockalmstrasse.at

Még több ajánló: www.badkleinkirchheim.com