Magashegységi kalandozás a Hohe Tauern Nemzeti Parkban

Ausztria legmagasabb hegysége, a Keleti-Alpok főgerincének számító Magas-Tauern (Hohe-Tauern) karintiai oldalán, a Goldberg-hegycsoportban magasló Schareck (3122 m) csúcsáról jövő Mölltaler Gleccser, a hegy gyomrában futó földalatti siklónak és a jól kiépített felvonó rendszernek köszönhetően minden turista számára könnyen megközelíthető, nem mindennapi úti cél. Könnyű, rövid, kilátásban gazdag, hamisítatlan magashegységi túrát tudunk tenni az Eissee fagyos víztükrétől lefelé, a Duisburger Hütte érintésével vissza a középső állomásra.

A túra hossza: 3,7 km

A túra időtartama: 1,5 óra, pihenők nélkül

Szintkülönbség: 570 m lefelé.

Kiindulópont:

Innerfragant, a Mölltaler Gletscherbahn alsó állomása, nagy, ingyenes parkoló. Megközelíthető a Möll völgyében futó 106-os főútról, Flattachtól pár km-re, Ausserfragant szélén, északra induló, jó minőségű, aszfaltozott hegyi bekötő úton (6 km).

Felvonók:

Mölltaler Gletscherbahnen, a nyári szezonban három szakaszos felvonó rendszer áll a kirándulók használatára. Az alsó állomástól (1200 m) a hegyek belsejében vezető, földalatti sikló (Gletscher Express) 4,8 km hosszan, 8 perc alatt győzi le az 1000 méteres szintkülönbséget. A 2200 méteren lévő középső állomástól, 6 személyes, kiskabinos felvonó röpít fel 10 perc alatt a 2795 méteren fekvő Eissee étteremhez (Gondelbahn Eissee). Még innen is lehet feljebb menni a 6 személyes ülőlifttel, mely egészen a hegy ormára, a gleccser fölé visz (3100 m) (Gletscher Jet).

Üzemidő:

A népszerű síterep, és a nyáron is használható gleccsersípályák miatt egész évben közlekedik. Üzemszünet május közepétől június közepéig! Minden nap 8.00 – 16.00, utolsó hegymenet a középső állomásig: 15.30, utolsó völgymenet a középső állomástól: 16.00. Rossz időben nem üzemel.

Díj: Eissee állomásig, retúr: 30,00 €, gyerek: 15,00 €, Kärnten Card-dal ingyenes! A legfelső szakasz (Gleccser ülőlift) kártyával is fizetős! www.kaerntencard.at

Részletes infó: http://www.gletscher.co.at

A túra jellege:

Rövid, egyszerű túra magashegységi környezetben, jól jelölt, kitáblázott útvonalon, sziklás, néhol törmelékes talajon. Kizárólag jó időben induljunk el, megfelelő lábbeli, szél és eső elleni védelem elengedhetetlen. Félúton a Duisburger Hütte kínál betérési lehetőséget.

 molltaler-terkep.jpg

 Térképkivágat: WK 225 Mölltal Kreuzeckgruppe 1:50 000 (freytag & berndt), www.freytagberndt.hu

A túra leírása

A kiskabinos felvonó (Gondelbahn Eissee) felső állomása melletti Panoráma étterem (2795 m) mellől fedezzük fel a tipikus magashegységi környéket. Nevéhez méltóan a hütte elől tényleg fantasztikus kilátás nyílik. (Sajnos fotóink készültekor méretes felhő szállt alá, így a hegycsúcsok láncolata nem látszik.) A Schareck (3123 m) hegytömbjéről „lefolyó” Wurtenkees nevű gleccser látványa nem mindennapi élmény. A gleccseren nyáron is előkészített pályákon lehet síelni. A hegycsúcsra libegővel tudunk feljutni. Az étterem másik oldaláról parádés panoráma fogad a völgyben fekvő víztározókra, a fenti a Hochwurtenspeicher, az alatta fekvő a Weißsee.

Mielőtt elindulunk a Duisburger Hütte felé, mindenképpen érdemes kitérőt tennünk a teljesen kopár, sziklás tájon, a pár perc sétára fekvő Eissee (2800 m) partjához. A nyár közepén is jégtáblákkal zsúfolt fagyos tó törmelékkel fedett partján kényelmes út vezet körbe. A hegyi állomástól természetesen kihagyhatatlan a gleccser örök jegére tett felfedező séta is. A lefelé vezető turistaút kezdetéhez az étterem épületét bal kézre hagyjuk el a Gletscher-Jet ülőlift alsó állomása felé indulva.  Szintén balról mellőzzük a Klühspies sífelvonó felső állomását, majd a táblával is jelzett elágazásnál élesen balra lefelé fordulva térünk rá egy széles, köves kocsiútra.

A 133. sz. piros-fehér-piros felfestésekkel jelölt turistaúton kezdjük meg ereszkedésünket a Duisburger Hütte felé. Elhaladunk a már az előbb látott sífelvonó kötélpályája alatt, majd egy nagy jobb kanyar után a táblás elágazásnál balra térünk le egy sziklás ösvényre a széles útról. Kényelmesen lejtő, még a nyár közepén is kiterjedt hófoltokkal szegélyezett utunk nagy sziklák közt, törmelékes talajon ereszkedik, nagyjából párhuzamosan a balra látható kabinos drótkötélpálya vonalával. Szép időben csodás kilátás kíséri utunkat a víztározókra és a körülöttük tornyosuló csúcsokra.

Fák híján, a sziklákra festett, egyértelmű jelzéseket, nyilakat figyeljük. Több ízben hatalmas, lapos sziklákon vergődünk keresztül, és szép lassan megjelennek az első növények is, fűcsomók formájában. Előttünk a mélyben jól látható a Duisburger Hütte piros-fehér-piros zsalugáteres rusztikus kőépülete. Rövidesen le is érünk az 1910-ben épült, nagy hagyományú menedékházhoz (2572 m).

A ház mellett lévő turistaút kereszteződésnél a 145-ös turistautat követjük, a Mittelstation irányába, továbbra is lefelé. A hegyoldalban kanyargó csapásunkról szép kilátás nyílik az egészen lent a völgyben fekvő Wurtenspeicher tározóra és a középső állomás melletti Stübelesee víztükrére is. Eleinte még párhuzamosan gyalogolunk a felvonóval, de kissé lejjebb jobbra kanyarodunk tőle, megkerülünk egy kisebb sziklahalmot, majd egy sípálya nyomvonalán ereszkedünk tovább.

Egy újabb táblás elágazásnál továbbra is a 145-ös úton maradunk a Mittelstation irányába. Leérünk a vízerőmű üzemi betonútjára, balra fordulunk és pár perc sétával vissza is érünk a középső állomásra, az alagútban futó Gletscher Express felső állomására (2200 m). Ügyeljünk rá, hogy legkésőbb 16 óra előtt odaérjünk, mivel az utolsó járat délután 4-kor megy le a hegyről. Érdemes kis kitérőt tenni a közelben fekvő Stübelesee-hez és a partján fekvő, hangulatos Goldgräberhüttéhez. Az épület környékén rövid kis tanösvényen ismerkedhetünk meg a hajdani, gazdag aranybányákról, az arany kitermeléséről és a jég világáról.