Bencés apátság a kéklő tó tükrében

A történelmi múltú Millstatt bájos kis városa névadó tavának (Millstätter See) apró benyúló földnyelvén terül el. A karintiai tóvidék egyik legnépszerűbb üdülőhelye, fürdője rendkívül népszerű. A kékben tündöklő víztükörben fehérsapkás hegyek, és az ódon apátság ezeréves falai tükröződnek vissza. A Karintia ékköveként dicsért, idilli fekvésű kisváros az esztendő egészében nyújt kikapcsolódást a pihenni, kirándulni, üdülni vágyó turisták ezreinek.

Az apátság története

A legenda szerint Domitianus karintiai herceg a 700-as évek végén építtette az első templomot Millstattban. Úgy tartják a kereszténységet felvéve ezernyi pogány istenszobrot (mille statue) hajítottak a tó fenekére. Innen ered a tó neve is a monda szerint. Bizonyíték az egykori templom létéről nem maradt fenn, de a herceg sírja és szarkofágja az egyik kápolnában megtalálható. 1070-ben alapították a bencés kolostort, a ma is látható apátsági templom a XII. században épült. Évszázadok építészeti irányzati hagytak nyomokat az épületen – elsősorban a román és gótikus jelek érhetőek tetten. A gazdasági nehézségek miatt komoly helyzetbe került bencés kolostort 1469-ben a Szent György Lovagrend kapta meg, később a török veszély elmúltával, 1598-ban a szigorú jezsuita rend kezére kerül. Utóbbiak barokkosítják és gazdagon berendezik. 1773-ban a rendet megszüntették, ezután a kolostor is eljelentéktelenedik, majd a XIX. század közepétől egyre inkább az idegenforgalom szolgálatába áll.

Az apátság látogatása

A Millstatt városkát kettészelő főútról, az egykori patinás szálloda, a Lindenhof impozáns épülete alatti kapun jutunk a Lindenhof udvarba, melynek közepén áll a híres 1000 éves hársfa, melyet már 1269-ben említenek dokumentumok. Egy további kapubejárón keresztül jutunk a barokk kori, csodás, kétszintes árkádsoros bencés udvarba, itt is áll egy nagyon szép, hatalmas hársfa. Ebből az udvarból nyílik a bejárat az apátsági múzeumba, ill. a kerengőbe.

A ferde négyszög alakú kerengő 32 méter hosszú, csodálatos román kori emlék a XII. századból. Az oszlopokat szintén fura alakok, állatok, növények szobrai díszítik. A kerengő hálóboltozata gótikus a XV. századból. A monostor nyugati homlokzatán értékes falfestmény látható.  Az apátsági múzeumban a város és az apátság történetét, a régió földrajzát, geológiáját ismerhetjük meg.

A bencés udvarból egy újabb kapun érünk ki a templom elé.

A két zömök tornyú, hagymakupolás apátsági templom román kori emlékei közül a legjelentősebb az előcsarnokból nyíló gazdagon díszített bélletes kapu 4 oszlopával és domborművel díszített timpanonjával a XII. század végéről. Az oszlopok furcsa torz emberi alakokon nyugszanak, az ajtófél csavart oszlopait méltóságteljes oroszlánok őrzik. A tágas templombelső egyszerű, kereszthajó nélküli. Címerpajzsokkal díszített hálós boltozata 1516-ban készült. Aranyozott oszlopokkal díszített barokk főoltárán (1648) Szent Domitianus és III. Lipót őrgróf életnagyságúnál is nagyobb szobrai állnak. Déli oldalán találjuk az osztrák reneszánsz egyik legnagyobb mesterművét, a mára már kissé megkopott Utolsó Ítéletet, Urban Görtschacher freskóját 1515-ből. A két oldalkápolna különböző nagymesterek vörös márvány síremlékeit őrzi. A Domitiankapellében látható Domitianus herceg üvegkoporsója és reliefje 1449-ből.

Az apátságtól nem messze található a városka nagyon hangulatos strandja, nyáron a Millstätter See vize kellemesen fel tud melegedni, a jól felszerelt strand az egyik legnépszerűbb Karintiában. A hatalmas ugrótorony még 1930-ban épült, akkoriban nagy látványosságnak számított.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Stift Millstatt,Millstatt, Stiftsgasse 1.

Megközelítés: Millstatt a Millstätter See északi partján, Spittal an der Drautól 10 km-re fekszik.

Nyitva tartás: templom: minden nap reggeltől sötétedésig nyitva

Múzeum: máj-okt: K - V: 10.00-16.00, júl-aug: 10.00-16.00 minden nap

Belépő: a templom szabadon látogatható, múzeum: 3,90, kedv.: 2,50 €, Millstatter See Inclusive Card-dal ingyenes!

http://www.stiftsmuseum.at/