Karintia legromantikusabb pontja

Karintia legemblematikusabb jelképe, a tartomány legnagyobb tava, a Wörther See déli partján, egy kiugró kis félszigeten tornyosuló Maria Wörth híres zarándoktemploma. A festői fekvésű régi és új plébániatemplom gyönyörűen megmunkált gótikus és barokk díszítéseivel, középkori freskóival, gondosan ápolt sírkertjével a mozgalmas Wörthi tó partján a nyugalom szigete.

A zarándoktemplom története és látogatása

Maga a Wörthi-tó is a templomról kapta a nevét.  Nevének eredete az ónémet Werder (Sziget) szóra utal, mert a templom csak később lett egy kis földnyelvvel a parthoz kapcsolva, annak idején csak csónakkal volt megközelíthető. Már 833-ból is maradtak fent írásos emlékek az épületről, ami komoly múltját bizonyítja.

A kis félsziget legmagasabb pontján emelkedik a Mária mennybemeneteléről elnevezett plébániatemplom, míg kissé lejjebb a kisebb Rózsafüzér- vagy más néven Téli-templom, a régi plébániatemplom. A tóra néző gyönyörű temetőben pedig a körtemplom található.

A nagyobbik templom igazán látványos, késő gótikus épület, fedett lépcső vezet fel bejáratához. Egy régebbi, román kori templom maradványaira épült 1490-1506 között. A déli bélletes kapu maradt meg a román korból. A kéthajós, négyzetes alaprajzú hosszházhoz két szentély kapcsolódik háló- és csillagboltozatokkal. Szűz Máriát ábrázoló főoltára a XVII. századból való, a templom két védőszentjét ábrázolva. Közepén a késő gótikus kegyszobor, az 1420 körül faragott Madonna-szobor. A főoltár mellett a szentély északi falán egy híres itáliai Madonna-kép másolatát látjuk 1469-ből.

 Az oltár alatti kripta XVII. századi virágmotívumokkal van díszítve. A rendkívül gazdagon díszített, mozgalmas barokk szószék 1761-ben készült. Figyelemre méltó még az impozáns Szent Kereszt-oltár késő gótikus keresztrefeszítés szobrával. Vegyes stílusú gótikus-barokk keresztelőmedencéjét különös szimbólumok faragásai díszítik, a mulandóság metaforáiként.

A kisebbik templom, a Winter- vagy Rosenkranzkirche valamivel alacsonyabb pontján áll a szigetnek. Kicsi román stílusú épület barokk huszártoronnyal, déli oldalán kápolnával, egyenes záródású szentéllyel. A szentélyben értékes, kora román freskókat tártak fel, melyek Karintia legrégebbi falfestményei. A XI. század vége felé készült vörös, okkersárga és fekete színeken alapuló freskók Krisztust és a tizenkét apostolt jelenítik meg az evangélista szimbólumokkal.  A középkori hangulatú templom ékessége az 1420-30 közötti időből származó Madonna festmény az üvegablakon, az oltár mögött.

A szépen rendben tartott aprócska temető közepén áll a kétszintes körtemplom, mely 1273-85 között épült és sokáig csontháznak használták.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Pfarrkirche, Maria Wörth, Pfarrplatz 1

Megközelítés: Maria Wörth a Wörther See déli partján fekszik, Klagenfurttól 15 km-re.

Nyitva tartás: a templomok reggeltől sötétedésig szabadon látogathatók.

Felső fotó: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl