A vízesések völgyében

Karintia egyik legszebb alpesi völgyében egymást érik a vízesések, a Maltatal felső végét Ausztria egyik legnagyobb, 200 méter magas duzzasztógátja zárja le a Magas-Tauern háromezreseivel körülvéve. A meseszép Malta völgyének felső részét a látványos Malta Hochalmstrasse fizetős panorámaúton járhatjuk be.

A Maltatal (Malta-völgy) felfedezése

A Malta folyócska a Hohe-Tauern keleti hegycsoportjának gleccsereiben ered és a galériáiról híres, bájos kis középkori városka, Gmünd közelében torkollik a Lieser-be. Gépkocsival könnyen megközelíthető, Gmünd mellett megy el az A10 autópálya. Az eleinte széles völgyben az első állomás Malta idilli fekvésű falva 7 km-re Gmünd-től.

További 5 km-re balról pillantjuk meg Karintia legmagasabb vízesését, a 200 méter magasról lezúduló Fallbach-vízesést, melynek lábánál egy remek családi élményparkot alakítottak ki. A völgyben vezető fő útról balra leágazó kis úton tehetünk kitérőt egy újabb vízeséshez, a Gössfälle lépcsős zúgójához. Táblák irányítanak útba (Wasserarena Gössfälle).

Malta Hochalmstrasse

A Fallbachtól 5 km-re kezdődik a Malta Hochalmstrasse fizetős része, a kapu (911 m) után pár száz méterre jobbra egy újabb vízesés csábít megállásra. A parkolóból pár perces sétával érhetjük el és jól kiépített, korláttal biztosított fapallókon át csodálhatjuk meg a Melnikfall nagy robajjal zúgó vízesését. Az országút túloldalán nem messze a Fallertümpfe vízesését nézhetjük meg.

A több mint 14 km hosszú Malta Hochalmstrasse 1000 méter szintkülönbséget győzve le kanyarog egyre feljebb a völgyben, több vízesés mellett is elhalad, egyes szakaszain alagutakon bújik át, elhalad a Galgenbichl előtározó felett, míg a Kölnbreinsperre hatalmas gátjánál lévő parkolóig ér (1902 m). Az alagutak meglehetősen szűkek, egy irányban járhatók csak egy időben. Jelzőlámpa irányítja az irányonként változó forgalmat, az egyik nagyobb alagútkomplexumnál félórás intervallumokban engedik át a járműveket.

Kölnbreinsperre (duzzasztógát) és környéke

Az út végén lévő nagy parkolóból már megcsodálhatjuk a duzzasztógát irdatlan nagy betonfalát, a tározó, a Kölnbrein Stausee valószerűtlenül zöldeskék víztükrét. A modern hordószerű épület a domboldalban a Berghotel Malta, melyben a négycsillagos hegyi szálló mellett elegáns étterem, egy kis hegyi kristálygyűjtemény és egy multimédiás kiállítás a vízerőműről és az energia világáról is helyet kapott.

A látnivalók sorában a pálmát természetesen a duzzasztógát és a természeti környezet viszi el. A 8 m széles gáton végig lehet sétálni a 626 méter hosszú építmény közepén, a 200 méteres mélység felett alakították ki az üvegpadlós AirWalk panorámakilátót, mely nem mindennapi élményt kínál a bátor kirándulóknak. A gátról jól látszik az alsó tározó, a Galgenbichl és a völgyet körülvevő háromezres, az év nagy részében havas hegycsúcsok.

A kíváncsiabbak a gát belsejébe is bemehetnek vezetett csoportos túra keretében, ahol érdekes dolgokat tudhatnak meg a vízerőmű működéséről. A kristálytiszta vizű, 4,5 km hosszú Kölnbrein-tározóban annyi víz van, hogy 1,4 milliárd ember fürdőkádját lehetne vele megtölteni. A Kölnbrein Stausee és környéke meseszép, körös-körül fenséges, impozáns hegyi világ tornyosul, a gleccserek és csúcsok visszatükröződnek a tároló vizében.

A gáttól érdemes elsétálni a tározó keleti partján a csodálatos alpesi környezetben fekvő Kölnbreinstüberl hangulatos vendéglőig. Kényelmesebbek kocsival is mehetnek a tó partján futó köves úton. Innen hosszabb túrákat is tehetünk a környékre, népszerű célpont a viszonylag könnyen elérhető Osnabrücker Hütte (2022 m), mely a tározó nyugati végétől már nincs messze.

Gyakorlati tudnivalók

Malta Hochalmstrasse

Nyitvatartás

Máj. 8. – okt. 26. (2015): minden nap 07.00 – 18.00

Rossz időjárás esetén lezárhatják az utat.

Útdíj: Szgk.: 18,50 €, motorkerékpár: 10,00 €, Kärnten Card-dal ingyenes!

Az útdíjban benne van a gát, a kilátó és a kiállítás látogatása.

Vezetett gátlátogatás

Minden egész órában 10 és 17 között indulnak csoportok, csak német nyelven.

Díj: 6,50 €, gyerek(6-15): 3,50 €

http://www.verbund.com/tm/de/malta-hochalmstrasse