Nyári kalandok Nassfeld síparadicsomában

Karintia legnépszerűbb télisportközpontja, Nassfeld nyáron is tartogat élményeket nemcsak a túrázóknak, hanem a gyermekes családoknak is. A könnyen megközelíthető Madritschen (1918 m) füves hegye ideális kiránduló célpont, tetejéről, a Karni-Alpokra nyíló lenyűgöző panorámája páratlan, játékos tanösvényei, nyári bobpályája népszerű úticéllá teszik. Két felvonó is vezet a csúcsra, a Tröpolachból induló, 6 km hosszú kabinos felvonó, a Millennium Express már önmagában is nagy élmény.

 

Megközelítés:

Két felvonó is vezet a hegytetőre, a Tröpolach faluból induló Millennium Express kabinos felvonó és a Nassfeldből startoló Madritschen ülőlift.

Millennium Express

A három szakaszos, összesen 6 km hosszú kabinos felvonó Tröpolachból indul, nagy, ingyenes parkoló a falu déli szélén, a Nassfeldbe vezető 90-es főút mellett. Üzemidő: június eleje és szeptember vége között naponta 9.00 és 16.30 óra között. Főszezonban, július elejétől augusztus végéig 17.15 óráig. Rossz idő, vihar vagy erős köd esetén a felvonó nem üzemel! Jegyárak (2021): Retúr felnőtt: 18,00 €, gyerek: 9,00 €. A Nassfeld régió számos szálláshelyén adott vendégkártyával (+CARD Holiday) ingyenes, a Kärnten Card ugyanakkor nem érvényes ide, csak 2 euro kedvezményt adnak rá.

Madritschen Sesselbahn

A hatszemélyes ülőlift alsó állomása Nassfeld üdülőtelep déli végén található, autóval legegyszerűbben az Olaszország felé tartó országút mentén kialakított parkolóhelyek valamelyikén állhatunk meg. Üzemidő: június eleje és szeptember közepe között naponta 9.00 és 16.15 óra között. Főszezonban, július elejétől augusztus végéig 17.00 óráig. Rossz idő, vihar vagy erős köd esetén a felvonó nem üzemel! Jegyárak (2021): Retúr felnőtt: 13,00 €, gyerek: 6,50 €. A Nassfeld régió számos szálláshelyén adott vendégkártyával (+CARD Holiday) ingyenes, a Kärnten Card ugyanakkor nem érvényes ide, csak 2 euro kedvezményt adnak rá.

Mindkét felvonó felső állomása a hegy tetején, egymás mellett található.

Látogatás a Madritschen hegyen

A felvonóból kilépve máris az élmények birodalmában találjuk magunkat, a Kofelalm vendéglője mellett játszótér hívogatja a kicsiket, a kabinos lift állomása mellől indul Karintia leghosszabb nyári bobpályája, a Pendolino. Árak, részletes információk a hivatalos honlapon. Hétéves kortól már egyedül lehet száguldozni a lejtőkön! Szép időben, nyári hétvégeken hosszú sorokra számítsunk!

Maga, a pont az olasz-osztrák határon álló hegytető egy kettős halom, melyre pár perc alatt felmászhatunk egy kis ösvényen, a legmagasabb pontjától, a csinos fémkereszttől parádés panoráma nyílik keletnek, a Gartnerkofelra, nyugatnak a Rosskofel és a Trogkofel kettősére, a Karni-Alpok vonulatára.

Aqua Trail Bergwasser

A Madritschen nyugati oldalában alakították ki a víz központú, tematikus, játékos kalandösvényt, a másfél kilométer hosszú, jó minőségű, kőzúzalékos úton akár babakocsit is végigtolhatunk, hatalmas kanyarokkal szerpentinezik le az út a hegytetőről a mélyben fekvő víztározóig. Szemben a Rosskofel gigantikus sziklafalaira nyílik kilátás, de a Trogkofel jellegzetes alakú sziklatömbje is mindig szem előtt van. Útközben több játékos állomás sorakozik, trambulinok, vízi játszóterek, egy határállomás, vízkerekek, pihenőpadok szolgálják a szórakozva tanulást és az ejtőzést. A víztározó partján egy velencei stílusú harangtoronyból indul a csúszda, de van itt szökőkút és más játszó alkalmatosság is.

Madritschen meseösvény

A hegy túloldalán, a Gartnerkofelre néző keleti lejtőin találjuk a 2,5 km hosszú, 12 állomásos mese kalandösvényt. Az itt élő mitikus kis lényeket, a kőemberkéket kell megmenteni a kalandos küldetés során. Mivel az állomások táblái német és angol nyelvűek, a szülőknek kell fordítani. Az ösvény vége a Madritschen ülőlift feletti hegyoldalban van, szóval onnan már nem érdemes visszamászni, így azok számára lehet érdekes, akik az ülőlifttel jöttek. Ez az útvonal nem alkalmas babakocsiknak. Az ülő felvonó alsó állomása mellett is található egy kalandjátszótér.

Outdoor Park Nassfeld

A Millennium Express középső állomásánál, a Tressdorfer Alm mellett találjuk Karintia legnagyobb kalandparkját, a több mint 40 ezer négyzetméteren fekvő parkban a kötélpályarendszerektől, csúszópályáktól, a sziklalabirintuson, mászófalakon át a háromdimenziós íjászatig rengeteg kalandelem várja a vendégeket. Részletes információk, nyitva tartás, belépőárak a hivatalos honlapon.

Hegyi élmények két keréken

Mindkét felvonó szállít, külön díjért kerékpárokat is, a Madritschen keleti oldalában alakítottak ki több pályát is a mountain bike-osok részére, részletek itt.