Fenséges madarak, játékos majmok, parádés panoráma

Karintia egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalója, a Villachtól nem messze, az Ossiacher See délnyugati csücske fölé magasodó hegyen trónoló Landskron vára. A komplex élményt ígérő, impozáns erőd nem történelmi vagy építészeti értékei miatt ilyen közkedvelt, restaurált termeiben több színvonalas vendéglátóhely működik, udvarán az ország talán legmenőbb ragadozómadár bemutató showműsora vonzza a látogatókat, falai, bástyái pedig egy érdekes mini állatkertet rejtenek, természetesen nagy testű ragadozómadarak számos egyedével. Az élményt fokozandó, a szomszédos erdőben kialakított Majom-hegyen mintegy 170 japán makákó él természetes körülmények között. A falakról nyíló páratlan kilátás, a nívós gasztronómia, a ragadozómadarak és a majmok színpompás elegye teszi Landskron várát Karintia idegenforgalmi térképére.

 Landskron várának rövid története

Az erőd első írásos említése 1351-ben történt, mikor a már létező várat II. Albert osztrák herceg vásárolta meg, majd építtette ki a környék fontos várává. A Habsburgok után egy sor ismert főnemesi család tulajdonába került, többek közt a nálunk is szerepet játszó Cilleiek, majd a Stubenbergek birtokolták. 1542-ben vásárolta meg az evangélikus Khevenhüller család, akik nevéhez fűződik Landskron teljes körű átépítése a nagyjából most is látható nagyságra. Hatalmas reneszánsz stílusú palotát építettek és az erődítmény falait, bástyáit is az akkori modern kornak megfelelően erősítették meg. 1552-ben még V. Károly császárt is vendégül fogadták itt. A vár fénykora 1628-ban ért véget, amikor az ellenreformáció miatt el kellett hagyniuk a várat a Khevenhüllereknek. Az új tulajdonos, a Dietrichstein család nem sokat foglalkozott a várral, állapota romlani kezdett, míg egy 1812-es villámcsapás következtében teljesen kiégett, később a maradványainak nagy részét is elhordták a helyiek. 1952-től kezdődött a vár restaurálása, részben újjáépítése. 1953-ban nyílt meg az étterem, a hajdani palota termeiben, a következő időszakban pedig szép sorban indultak a vár különböző turisztikai fejlesztései.

Landskron várának látogatása

A fizetős út végén kialakított nagy parkolókból, a romantikus kis tavacska, a Schlossteich mellől indulhatunk felfedezni a várat és környékét. Az egyik oldalon a várhegy, a másik oldalon a Majom-hegy kínálgatja magát. Fontos tudni, hogy mindegyik látnivaló külön belépőjeggyel látogatható, a vár egy része, ahol az éttermek is vannak, jegy nélkül is megnézhető. A vár legnagyobb része viszont fizetős, a ragadozómadarak a ketrecben bármikor megtekinthetők egyénileg, a bemutató showra külön jegy érvényes. A Majom-hegy csak vezetett, csoportos túrán járható be. A Kärnten Card (Karintia kártya) mindegyik látnivalóra ingyenes jegyet ad, csak az autóra kell fizetni, ha azzal hajtunk fel a várhoz, ill. a parkolókba.

A 677 méter magas hegyen épült várhoz kissé meredek úton kanyargunk fel, a masszív falakat, bástyákat, kapukat szemlélve megcsap a középkor szelleme, de ez csak addig tart, míg be nem érünk az első udvarba, mely az étterem hatalmas panorámateraszaként működik. A kilátás valóban lenyűgöző, a nappal egyszerű étteremként, kávézóként működő hely, esténként a vár legszebb termében, a Korona-teremben (Kronensaal) országos hírű gourmet étteremként működik csütörtöktől szombatig. Részletek a hivatalos honlapon.

Megkerüljük az épületet, túloldalán egy ajándékbolt és egy mosdó található, majd a belső udvarban tudunk jegyet venni a madaras látnivalókhoz. A kilátás már eddig is lenyűgöző, de egy szinttel feljebb, az erőd falairól a legszebb.

Adlerarena – Ragadozómadár bemutató

A vár hatalmas felső udvarán alakították ki az arénaszerű bemutatóhelyet, ahol naponta többször is tartják a meglehetősen látványos showműsort. A madárreptető szakemberek németül mutatják be a madarakat, de nyelvtudás nélkül is abszolút élvezhető a jól összeállított, professzionális műsor. Sorban jönnek ki a csodás madarak, hollók, baglyok, sólymok, kányák, sasok. A műsor kb. 45 percig tart, üresjárat nélkül, végig izgalmas. A műsor végén fényképezkedni is lehet némely fenséges példánnyal. Természetesen a középkori falak, a környező hegyek fenséges kulisszája sokat hozzáad a nem mindennapi élményhez.

Amennyiben nem szeretnénk a showt megnézni vagy pont akkor vagyunk ott, amikor nincs előadás, pl. rossz, viharos, esős időben, körüljárhatjuk a parádés kilátást nyújtó falakat, bástyákat, megcsodálhatjuk a nagy ketrecekben, röptetőkben tartott ragadozómadarak gazdag gyűjteményét. A kilátás Villach városára különösen szép, mögötte a Dobratsch hegytömbje, a déli horizontot a Júliai-Alpok csipkézett lánca zárja. Kissé balra, a Karavankák vonulata, a Mittagskogel ikonikus, szabályos sziklapiramisával lenyűgöző látvány, északra előbukkan az Ossiacher See nyugati csücskének víztükre, a fölé magasodó Gerlitzennel.

Affenberg (Majom-hegy)

A Várhegy nyergében fekvő tavak másik oldalán, egy erdős területen alakították ki a 4 hektár területen fekvő, mintegy 170 japán makákónak otthont adó, szokatlan, de töretlen népszerűségnek örvendő majomparkot. A majmokat csak vezetett, csoportos túrán nézhetjük meg, a testközeli élmény garantált, a kíváncsi, embertől nem tartó makik egészen közelre merészkednek, de egyáltalán nem aggresszívak, nem kell tartani tőlük. A program egyik fénypontja, az etetés, amúgy anyjukba csimpaszkodó babyket mindig látni. Ha szerencsések vagyunk, láthatjuk őket kedvenc elfoglalatosságuk, a fürdőzés közben is. A vezetés németül van, főszezonban, igény esetén angol nyelvű csoportvezetés is indul alkalomadtán. A bemutató kb. 45 percig tart, a séta egyáltalán nem megerőltető, pár száz méter összesen a táv.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Burg Landskron, Schlossbergweg 30, Landskron.

Megközelítés:

Az A10 autópályáról Villach/Ossiacher See lehajtónál jövünk le a tó irányába a 94-es úton, majd pár száz méter után jobbra fordulunk Villach felé, a hídon átkelve, balra kanyarodunk le a táblával is jelzett útra a vár felé. A várhoz vezető aszfaltút (Schlossbergweg) magánút, használatáért májustól szeptemberig, fizetni kell, a parkolás ára is benne van az útdíjban, mely 2,50 €/autó. Főszezonban 17.30, egyéb időben 16.30 után már nem kell fizetni.

Adlerarena

Nyitvatartás:

Április végétől november elsejéig minden nap: 10.30 – 16.00, július-augusztusban és szeptemberi vasárnapokon 18.00 óráig. Ragadozómadár bemutató show minden nap háromszor, 11.00, 13.00, 15.00 órakor, főszezonban még 17.00 órakor is. Rossz, esős, viharos időben nincs bemutató! Kutyát pórázon be lehet vinni!

Belépő (2021):

Show: 13,00 €/felnőtt, gyerek: 6,50 €, családi jegy (2+2): 34,00 €. Kärnten Card (Karintia-kártya) birtokában ingyenes!

Bemutató nélkül: felnőtt: 7,00 €, gyerek: 6,00 €

Részletes, aktuális jegyinformációk a hivatalos honlapon.

Affenberg

Nyitvatartás:

Április 1. – november 1. Az első túra 9.30-kor indul, nyáron félóránként, főszezonban 20 percenként indulnak csoportok, tavasszal és ősszel óránként. Az utolsó vezetés 17.30-kor kezdődik.

Belépő:

Felnőtt: 13,00 €, gyerek: 6,50 €, családi jegy (2+2): 34,00 €, diák/nyugd.: 11,00 €. Kärnten Card (Karintia-kártya) birtokában ingyenes!  Kutyát nem szabad bevinni! Részletes, aktuális információk a hivatalos honlapon.