Mini világ a Wörthi-tó partján

Karintia egyik legnépszerűbb látnivalója a Klagenfurtban, a Wörthi-tó partján fekvő szép Europaparkban kialakított Minimundus, ahol pár óra alatt bejárhatjuk a világot a 150, 1:25 arányú, tökéletesen valósághű, világhírű épület között barangolva.

A Minimundus látogatása

A parkban az összes épület a lehető legpontosabb mása az eredetinek 1:25 arányban lekicsinyítve, az építők még arra is gondoltak, hogy lehetőség szerint ugyanabból az anyagból építsék a maketteket, mint az eredeti épületek anyaga, szóval van itt homokkőből, vulkáni bazaltból, acélból, mészkőből készült modell.

A modellek építése rendkívül alapos tervezésen megy keresztül, egy-egy épület elkészítése akár félmillió euróba is kerül. A Miramar-kastélyhoz például 28 000 márvány darabocskát és 25 000 homokkő darabot használtak fel, melyeket szakszerűen felfalaztak, hogy kialakuljon a kastély tökéletes pontos piciny mása. Mivel minden azonos léptékű, így jól össze tudjuk mérni a különböző épületek magasságát, nagyságát, terjedelmét.

Az épületek zöme Ausztriában lévő híres nevezetességek mása, a bécsi Stephansdomtól a kismartoni Haydn-templomon át a heiligenbluti templomig. A világ szimbolikus jelentőségű, világhírű látnivalói is megtalálhatók, a teljesség igénye nélkül a Taj Mahal, a pisai ferde torony, a brüsszeli Atomium, a Sydney operaház, a velencei Szt. Márk-székesegyház, a new yorki Szabadság-szobor vagy a londoni Tower. A budapesti Mátyás-templom a Halászbástyával pedig békésen bújik meg a kanadai CN Tower és a párizsi Eiffel-torony árnyékában.

Az épületek között pedig modellvonatok járnak, a kis tavakon, folyókon hajók úszkálnak, sőt óránként kilövik az űrrepülőgépet a bázisról. A parkban természetesen egy szuper élményjátszótér is van, több helyen találunk ingyenes ivóvizet, és a kávézóba is beülhetünk.

A Minimundus területén nagyszabású fejlesztések zajlanak, egy 1300 négyzetméteres belső kiállító- és élménytárat hoznak létre, mely egész évben fogja a látogatókat várni mindenféle modern, interaktív játékkal, kalanddal.

A Minimundus mögött Ausztria legnagyobb hüllőparkja a Reptilienzoo Happ várja a hidegvérű állatok szerelmeseit.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Minimundus, Klagenfurt, Villacher Strasse 241

Megközelítés

A Minimundus Klagenfurt Wörthersee partján, az Europaparkban található. Az A2 autópályáról Klagenfurt West kijáraton jövünk le Klagenfurt felé, majd a következő lejárón a Minimundus irányába térünk, követjük a táblákat, 300 méter múlva a nagy ingyenes parkolóba érünk.

Nyitva tartás: márc. 27-ápr.30: 9.00-18.00, máj, jún, szept: 9.00-19.00, júl-aug: 9.00-20.00, szerdánként este 11-ig.

Belépő: 13,00 €, diák, nyugd: 12,00 €, gyerek (6-15) 8,00 €, Kärnten Card-dal : 6,50 / 4,00 €

6 év alatt ingyenes! Kedvezményes családi jegyek is vannak.

http://www.minimundus.at/