Karintia legmodernebb élményfürdő komplexuma

Ausztria legdélebbi tartománya, Karintia második legnagyobb városa, Villach mellett, a Dobratsch hegy tömbjének aljában fekszik a patinás fürdőhely, Warmbad-Villach. A már évszázadok óta ismert, itt feltörő termálforrás mellé építették az ország egyik legmodernebb, építészetileg is látványos élményfürdőjét, a Karintia Termálfürdőt, a Kärnten Therme komplexumát, mely a „Fun, Fit & Spa” szentháromság hívószavaival csábítja a meleg vízben lazulni vágyó vendégeket. A vízi mókázás, egészséges pihenés, kívül-belül való szépülés, remek választás a szemnek és a testnek is tökéletes élményt nyújtó, kellemes, letisztult és még osztrák viszonyokhoz képest is magas színvonalú fürdőben, ideális levezetése télen a síelésnek, nyáron egy hegyi túrának vagy akár fő programpontja a karintiai kirándulásoknak.

A fürdőhely rövid története

A nagy múltra visszatekinthető Warmbad Villach mélyből feltörő természetes melegvizes forrásait már a rómaiak előtt itt élt kelta törzsek is ismerték, majd a rómaiak után egy kis időre feledésbe merült fürdőhely első írásos említése Kr. u. kb. 1000 körül származik, Fontes Salinarum néven. A középkor végén a termálforrások vizének összegyűjtésére már medencéket is építettek, sőt maga Napóleon is felfigyelt a gyógyító forrásokra. 1800 körül építették a sziklák közt felbugyogó termálvíz fölé az első épületet, majd hamarosan mellé épült a máig is ugyanaz a család tulajdonában álló szálloda, a patinás Warmbaderhof. A XIX. században számos illusztris vendége volt a fürdőnek koronás főktől a művészvilág különböző alakjaiig.

A Warmbaderhof régi épülete mellé az 1960-as években húzták fel az új szárnyat, majd már ízig-vérig XXI. századi a mellé épített Kärnten Therme, a vele összeköttetésben és hasonlóan designos stílusban emelt Karawankenhof négycsillagos szálloda épülete.

A fürdő látogatása

A Warmbad Villach fürdő tulajdonképpen két részből áll, a régi fürdőépületből (Kurzentrum), amely az ún. termál ősforrás fölé épült és a vele, ill. a Karawankenhof szállóval összeköttetésben lévő ultramodern Kärnten Therme (Karintia Termálfürdő) élményfürdő komplexumából. Az előbbi a Warmbaderhof ötcsillagos szálloda épületcsoportjának szerves része, mely külön belépővel látogatható. A Kärnten Therme és a Karawankenhof építészileg is szerves egységet képez, a szállóvendégek egy folyosón keresztül fürdőköpenyben is átsétálhatnak az élményfürdőbe.

Karintia Termálfürdő

A rendkívül látványos, különleges építészeti megoldásokkal gazdagon ellátott élményfürdő az izgalmas vízi kalandok mellett a kellemes ellazulásra és meghökkentően jól kinéző sportmedencéjének köszönhetően a sportolásra is tökéletesen alkalmas. Érdekes módon a belülről is tágas tereket kínáló futurisztikus épület vízfelületei nem túl nagyok, a közepesen nagy benti medencén kívül egy kinti, főleg az esti órákban sejtelmes megvilágításával módfelett hangulatos pezsgőfürdővel is ellátott medence csábítja a vendégeket. Mivel a hőforrás legmagasabb hőfoka 29,9 Celsius fok, ezért ne számítsunk az élménymedencékben sem a magyarországi hőfürdőkben megszokott 37-38 fokos bőrégetésre. A medencék fala és padlója mindenhol kellemes fémborítású, mely egyáltalán nem irritálja talpunkat.

Fontos megjegyezni, hogy az egész fürdőépület akadálymentesített! Lifteken és tágas lépcsősorokon válthatunk szintet a kitűnően áttekinthető épület különböző egységei között. Még az alsó szinten találjuk a gyerek, inkább baby szekciót, ill. erre a szintre, na nem a kisdedek közé csobbannak a csúszdákból lecsúszó vendégek is a meglepően alacsony vízállású, érkező medencébe. Máshol nem nagyon láttam ilyen furcsa megoldást, de abszolút biztonságosnak tűnik, sőt így a kisebb gyerekeket sem kell attól félteni, hogy csúszás után elmerülnek a vízben. A „toronyba” felmászva három csúszda közül választhatunk, a Silverhole a legjobb, 86 méteres hosszával, hang- és fényeffektjeivel valóban izgalmas élmény. A másik sem rossz, alig marad el 75 méterével az előbbi mögött és hasonlóan szórakoztató még sokat látott kamaszoknak is. A harmadik egy egyszerűbb, egyenes csúszda. Mindegyik élményelem a már a medencékben is látott bőrbarát fémborítással készült, az illeszkedéseket szinte egyáltalán nem érezni.

A másik népszerű csúszda, a Crazy River szintén az alsó szinten kissé eldugva található, felfújható, hatalmas úszógumikban lebegünk a lassan csordogáló sodrófolyosón, közben a faltól falig üvegtáblán át szemlélhetjük a kinti vasútállomás forgalmát, majd egy erős áramlat nyomja fel meglepően gyorsan a gumiban ücsörgőket, és egy szerény csúszdával ér véget az inkább kisebb gyerekeknek élményt okozó utazás.

A 25 méteres sportmedence egy szinttel feljebb található, a különböző emeleteken bőven találunk pihenőhelyeket, rengeteg szabadon használható pihenőággyal.

SPA részleg, szauna világ

A 2000 m²-en elterülő SPA szekció legvonzóbb része az autentikus törökfürdő, a hamam, ahol időnként különleges szappanhabos kezelésben részesülhetünk. Először levendulás fürdősóval dörzsöljük be testünket, majd a fürdőmester egy zsákszerű textíliával nagy mennyiségű szappanhabot varázsol, mellyel jótékonyan boríthatjuk be teljes bőrfelületünket, mindez természetesen a törökfürdő füllesztő gőzkamrájában tartott szeánsz része. A hamam mellett több szauna is várja a vendégeket, a legmenőbb, kétségkívül a tetőteraszon kiépített, finn típusú panorámaszauna.

Az Ausztriában megszokott etikett itt is él, azaz fürdőruha nélküli terület az egész szaunavilág. Hölgyek részére külön „Damensauna” működik, szigorúan férfiak nélkül. A felső szinten találjuk az első osztályú gépekkel berendezett, méretes fitness termet, a különböző kozmetikai, szépészeti kezeléseket biztosító helyiségeket a masszázs részleggel együtt.

Ősforrás medence - Gyógyközpont

A Warmbaderhof szálló épület oldalában, a Kurzentrum-ban (Gyógyközpont) csobog az egész termálfürdő lelke, az ősforrás. A kerek kövek közül tör fel hat helyen is a 29,9 fokos gyógyvíz, a naturális aljú medence köré épült tulajdonképpen a gyógykezeléseket nyújtó központ. A többszintes épület a „medical wellness” szentélye, a gyógyvíz elsősorban a mozgásszervi panaszokra és különféle gyulladásos betegségekre van jótékony hatással. Tepidárium is szolgálja a vendégek egészségét, a különféle gyógykezelések, termálvizes medencék mellett. Az egész fürdőt a béke, a csend és a nyugalom jellemzi, külön belépővel látogatható. A Kurzentrum a Karawankenhof szállodával is összeköttetésben van egy folyosóval, a szállóvendégek használhatják az ősforrás medencét is.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Kärnten Therme, Warmbad Villach, Kadischallee 25.

Megközelítés:

Villach déli részén található a fürdőkomplexum, saját vasútállomással (Villach Warmbad). A belvárosból az Italiener Strasse, Warmbader Strasse útvonalon érhető el, az A2 autópályáról a Villach-Warmbad lejárótól a Warmbader Strassén át érjük el a fürdőt, előtte hatalmas parkoló (díjköteles). 4 óra: 1,60 €, 8 óra parkolás: 2,60 €.

Nyitvatartás: minden nap 9.00 – 22.00, szauna: 10.00 – 21.30

Belépő:

A részletes árlistát ide kattintva érjük el.

Néhány ár: felnőtt napijegy: 23,10 €, szaunával: 32,00 €, természetesen kismillió kedvezmény van, családi jegyek, 3 órás időtartamra szóló jegyek, délután 5 után, ill. este 8 utáni kedvezmények, stb.

Tipp: a Gerlitzen Alpe vagy a Dreiländereck síterepre érvényes napijeggyel, síbérlettel 20 % kedvezmény jár a 17 órától érvényes élményfürdő és szauna belépőjegyre.

Természetesen a fürdőkomplexum szállóinak vendégei szabadon használhatják a fürdő szolgáltatásainak zömét.