Tibet a karintiai hegyek közt

Sokak számára jelentett meghatározó filmélményt a Hét év Tibetben című nagyszabású produkció. Kevesebben tudják, hogy a valós eseményeken nyugvó filmeposz alapját egy olyan regény adta, melyet 53 nyelvre fordítottak le, magyarul is több kiadásban jelent meg, folytatást (Visszatérés Tibetbe) is megért. A könyv írója, a filmben Brad Pitt alakította Heinrich Harrer azon európaiak egyike, aki rengeteget fáradozott azon, hogy a világban lévő Tibet-kép hitelesen juthasson el az emberekig. Ennek egyik sarokköve a Hüttenbergben megépített Heinrich Harrer Múzeum.

A múzeum látogatása

Heinrich Harrer professzor (1912-2006), világutazó hegymászó bejárta Borneót, Új-Guineát és Alaszkát, az Andamán-szigeteket, legfontosabb úticélja, ahová több ízben visszatért és kutatott Tibet volt. A második világháború kitörése épp a Himalájában érte, német állampolgársága miatt az angolok deportálták, majd, ahogy a filmben is láttuk a táborból elszökve átkelt a Himalája hegyláncain és Tibetben talált menedéket, ahol éveket eltöltve ismerte meg a tibeti kultúrát, de többek közt a Dalai Lámát is tanította, és utána is jó barátságban maradtak. A múzeumot és az épületben lévő buddhista imatermet is személyesen a Dalai Láma szentelte fel közvetlenül megnyitása után 1992-ben.

A Tibetben rögzített hang és képanyag, utazási tárgyak és személyes emlékek szülővárosában, Hüttenbergben a róla elnevezett múzeumban kaptak helyet. A gyűjtemény mennyisége felér egy komoly néprajzi gyűjteménnyel. A múzeum munkatársai digitalizálták a dia és fotóanyagot, mely sokat használt kutatási alapanyag napjainkig. Varázsmaszkok, mérgezett nyilak, ősi koponyák teszik izgalmassá a tárlatot. A mintegy 1000 négyzetméteren több mint 5000 kiállítási tárgy mesél a professzor utazásairól. Láthatunk egy speciális trónt, mely külön a Dalai Lámának készült, tibeti népviseletet, imamalmokat, de különleges emberi csontból készült kürtöket is. Heinrich Harrer személyes tárgyai közül is sokat mutatnak be a tárlókban, hegymászó bakancsát, golfütőit, és még egy Tibetben készített kezdetleges teniszütőt is láthatunk. Ő ismertette meg a teniszt Tibetben.

Az elmélyülés mellett a teázó nyújt kellemes kikapcsolódásra alkalmat, az itt található bolt színvonalas termékeket árul a múzeum témájába vágva. 2002 októberében avatták fel a tibeti zarándokösvényt (lingkor”), melyen végigsétálva a tibeti buddhizmus jeleinek és tárgyainak szimbólumait találjuk. A látványosan a múzeummal szembeni függőleges sziklafalra épített fémlépcsőkből álló mini-zarándokút idősebb és fiatalabb látogatók számára is igen népszerű.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Heinrich Harrer Museum, Hüttenberg, Bahhofstrasse 12.

Megközelítés: Hüttenberg Klagenfurttól 45 km-re északra található, az S37 autóúton Althofenig, majd onnan még 13 km északkeleti irányban.

Nyitva tartás: máj-okt: H-V 10.00-17.00

Belépő: 14,50 €, diák, nyugd: 12,00 €, gyerek 15 év alatt: 9,00 €

A belépő a Harrer Múzeum mellett, a Hüttenbergtől 3 km-re található Knappenberg egykori bányászfaluban található Bányamúzeum és Babamúzeum meglátogatását is magában foglalja. Karintia kártyával ingyenes.

http://www.huettenberg.at/museen-in-der-marktgemeinde-huettenberg/heinrich-harrer-museum-huettenberg