Karintia mesebeli jelképe

A 150 méter magas sziklán tornyosuló mesebeli Hochosterwitz várkastélya masszív falakkal összekötött 14 kaputornyával Európa egyik leglátványosabb vára. Lenyűgöző látványa még a híres amerikai mesefilmrendezőt, Walt Disney-t is megihlette, Csipkerózsika kastélyát a karintiai vár alapján képzelték el.

A vár története

A széles völgyben emelkedő szabályos hegykúpon messziről látszó vár helyén már a rómaiak is emeltek egy kisebb erődöt, az első írásos dokumentumok 860-ban említik a középkori várat. Egy XIV. századi irat szerint az elővár egy négyzetes toronyból, lakóépületekből ás várkápolnából állt. Az épületegyüttest lőrésekkel ellátott falak védték. 1475-ig maradt a vár az Osterwitz grófok kezében, majd császári tulajdonba került, végül 1570-ben Georg von Khevenhüller császári tanácsadó és főistállómester vásárolta meg, azóta is a család tulajdonában van az épület.

A ma is látható reneszánsz vár román és gótikus alapokra épült meg 1570-től egy évtizeden át, elsősorban a török támadások ellen tették szinte bevehetetlenné az erődítményt. A vár egyszerre töltötte be az erőd és a reprezentációs kastély szerepét.

A vár látogatása

A 620 méter hosszú kanyargós, fellegvárhoz vezető, látványos szerpentinúton a 14 kaputorony gyakorlatilag bevehetetlenné tette a várkastélyt, mert a támadó ellennek minden kapunál külön ostrommal kellett számolnia, folyamatos ellentűz alatt.

A várba siklóval is fel lehet jutni pár perc alatt, de az igazi élményt a különböző kapukat összekötő, parádés kilátást nyújtó félórás gyalogút kínálja. Mindjárt az első kapun, a Fähnrichstoron láthatjuk az építtető hadvezér címerét. Az 1570-es években épült, díszített kapuk a manierista művészet modorosságának jegyeit hordozzák magukon. Mindegyik különálló történettel állítja meg a várat bevenni készülő turisták hadát. A Zászlóskapu (Fähnrichstor) őrt állói két lobogót lengető lovag, az Őrök kapuja (Wächtertor) robusztus külsejével, ám cifra márvány berakásaival tűnik ki, az Angyalkapu (Engeltor) zárókövei angyalt ábrázolnak, a Gályakapu hajóorrt formáz, a legpompásabb díszítésű Khevenhüller kapu a családi címerrel, Georg Khevenhüller mellszobrával és egy oroszlánfejjel talán a legemlékezetesebb, a Reisertor mérleggel és homokórával díszített.

Az út a vártemplomot is érinti, melyben reneszánsz falfestések maradtak fenn, főoltára bronzból készült, 1580-ban. A templom felett egy szinttel kis, gondozott rózsakertből csodálhatjuk meg az innen igazi középkori hangulatot árasztó erődöt és a fazsindellyel fedett, egykori protestáns templom épületét.

A masszív fellegvár mészpalából és homokkőből épült, mészkővel és márvánnyal díszítették, árkádos udvarán régi kút látható.  A feljutás fáradalmait a a meglepően szűk belső udvaron kialakított várétteremben pihenhetjük ki. Érdemes a falakra is felmenni a széles panoráma kedvéért.

A vár termeiben fegyver- és páncélgyűjtemény is látható. A napóleoni hadak fegyverarzenálja mellett különböző időszakok sisakjai, dárdái, mellvértjei mellett családi portrék és történelmi festmények kerültek itt kiállításra. Különleges érdekesség egy bizonyos Burghauptmann Schenk páncélöltözéke, a XVI. századi várparancsnok igazán tekintélyt parancsoló megjelenésű lehetett, a 225 cm magas lovag páncélja mellett eltörpül a többi vértezet. Az egykori kis kápolnát gyönyörű freskók és tipikus karintiai oltár (1673) díszítik. A Hochosterwitzi várkastélymesebeli utazást ígér a gyermekes családoknak, vagy a történelmet „testközelből kedvelő” turistáknak egyaránt.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Burg Hochosterwitz, Niederosterwitz 1, Launsdorf

Megközelítés: Klagenfurttól 25 km-re, az S37 autóúton Sankt Veitig, majd keletre a 82-es úton Launsdorfig. A várat már messziről lehet látni.

Nyitvatartás: ápr, okt: H-V: 10.00-17.00, máj-szept: H-V: 09.00-18.00, nov. 1.-22.:10-17, csüt-vas.

Belépő (2020): 15,00 €, nyugd (65+): 13,00 €, diák: 10,00 €, gyerek (6-16): 08,00 €

Sikló (retúr): 9 euro, a Kaernten Card nem érvényes a siklóra!

Karintia kártyával szabadon látogatható!

A belépő magában foglalja a parkolási díjat is.

http://www.burg-hochosterwitz.com