Karintia mesebeli jelképe

A 150 méter magas sziklán tornyosuló mesebeli Hochosterwitz várkastélya masszív falakkal összekötött 14 kaputornyával Európa egyik leglátványosabb vára. Lenyűgöző látványa még a híres amerikai mesefilmrendezőt, Walt Disney-t is megihlette, Csipkerózsika kastélyát a karintiai vár alapján képzelték el.

A vár története

A széles völgyben emelkedő, szabályos hegykúpon már messziről látszó vár helyén már a rómaiak is emeltek egy kisebb erődöt, az első írásos dokumentumok 860-ban említik a középkori várat. Egy XIV. századi dokumentum szerint az elővár egy négyzetes toronyból, lakóépületekből ás várkápolnából állt. Az épületegyüttest lőrésekkel ellátott falak védték. 1475-ig maradt a vár az Osterwitz grófok kezében, majd császári tulajdonba került, végül 1570-ben Georg von Khevenhüller császári tanácsadó és főistállómester vásárolta meg, azóta is a család tulajdonában van az épület.

A ma is látható reneszánsz vár román és gótikus alapokra épült meg 1570-től egy évtizeden át, elsősorban a török támadások ellen tették szinte bevehetetlenné az erődítményt. A vár egyszerre töltötte be az erőd és a reprezentációs kastély szerepét.

A vár látogatása

A 620 méter hosszú kanyargós, fellegvárhoz vezető, látványos szerpentinúton a 14 kaputorony gyakorlatilag bevehetetlenné tette a várkastélyt, mert a támadó ellennek gyakorlatilag minden kapunál külön ostrommal kellett számolnia, folyamatos ellentűz alatt.

A várba siklóval is fel lehet jutni pár perc alatt, de az igazi élményt a különböző kapukat összekötő, parádés kilátást nyújtó félórás gyalogút kínálja. Mindjárt az első kapun, a Fähnrichstoron láthatjuk az építtető hadvezér címerét. Az 1570-es években épült, díszített kapuk a manierista művészet modorosságának jegyeit hordozzák magukon. Mindegyik különálló történettel állítja meg a várat bevenni készülő turisták hadát. A Zászlóskapu (Fähnrichstor) őrt állói két lobogót lengető lovag, az Őrök kapuja (Wächtertor) robusztus külsejével, ám cifra márvány berakásaival tűnik ki, az Angyalkapu (Engeltor) zárókövei angyalt ábrázolnak, a Gályakapu hajóorrt formáz, a legpompásabb díszítésű Khevenhüller kapu a családi címerrel, Georg Khevenhüller mellszobrával és egy oroszlánfejjel talán a legemlékezetesebb, a Reisertor mérleggel és homokórával díszített.

Az út a várkápolnát is érinti, melyben reneszánsz falfestések maradtak fenn, főoltára bronzból készült, 1580-ban.

A masszív fellegvár mészpalából és homokkőből épült, mészkővel és márvánnyal díszítették, árkádos udvarán régi kút látható.  A feljutás fáradalmait a pazar kilátású várétteremben pihenhetjük ki.

A vár termeiben fegyver- és páncélgyűjtemény is látható. A napóleoni hadak fegyverarzenálja mellett különböző időszakok sisakjai, dárdái, mellvértjei mellett családi portrék és történelmi festmények kerültek itt kiállításra. Különleges érdekesség egy bizonyos Burghauptmann Schenk páncélöltözéke, aki 16 éves korában már elérte a 225 cm magasságot. Az egykori kis kápolnát gyönyörű freskók és tipikus karintiai oltár (1673) díszítik. A Hochosterwitzi várkastélymesebeli utazást ígér a gyermekes családoknak, vagy a történelmet „testközelből kedvelő” turistáknak egyaránt.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Burg Hochosterwitz, Niederosterwitz 1, Launsdorf

Megközelítés: Klagenfurttól 25 km-re, az S37 autóúton Sankt Veitig, majd keletre a 82-es úton Launsdorfig. A várat már messziről lehet látni.

Nyitva tartás: ápr, okt: H-V: 10.00-17.00, máj-szept: H-V: 09.00-18.00

Belépő: 12,00 €, nyugd (60+): 10,00 €, diák: 09,00 €, gyerek (6-16): 08,00 €

Sikló (retúr): 6 euro

Karintia kártyára kedvezmény!

A belépő magában foglalja a parkolási díjat is.

http://www.burg-hochosterwitz.com

Felső fotó: Karl Pallinger, www.panoramio.com, CC BY-ND 3.0