130 méter magas, látványos zuhatag

Karintia legismertebb alpesi falva, a Magas-Tauern ékköve, Heiligenblut környéke számtalan természeti csodát tartogat a kirándulóknak. A Möll völgyébe leszakadó vízesések közül a leglátványosabb és a legfeltűnőbb, a már messziről látható Jungfersprung, melynek mennydörgő közelébe rövid, meredek szerpentinút visz fel.

A túra hossza: 1,2 km

A túra időtartama: 45 perc

Szintkülönbség: 150 méter

Kiindulópont:

Jungfernsprung parkoló, a B 107-es út mellett, Heiligenbluttól 4,5 km-re délre. Buszmegálló a közelben, Heiligenblut-Aichhorn néven.

A túra jellege:

Rövid, közepesen nehéz gyalogtúra jól jelzett, kitáblázott szerpentinúton, a meredek hegyoldalba vágott, korláttal védett lépcsősorokkal, néhány helyen pihenőpadokkal. Zivataros időben veszélyes lehet, ilyenkor inkább más programot válasszunk. A parkoló szabadon használható, mellette, a  vendéglőben ehetünk, ihatunk.

A túra leírása

Heiligenbluttól pár km-re délre, már a 107-es főútról jól látható a Möll völgyét határoló meredek, sziklás hegyoldalakról lezúduló Jungfernsprung vízesés, mely a Hohe Tauern, Schober-hegycsoportjában fakadó, több sziklalépcsőben leszakadó  Zopenitzbach vad, hegyi patakjának alsó szakasza. A 130 méter magas, látványos zuhatagot egy szerpentinúton gyalog is megközelíthetjük a B 107-es út menti parkolóból, Heiligenblut központjától 4,5 km-re. Már a parkolóból csodásan látszik a bővizű vízesés, de érdemes végigjárni a vízi csodák útját (Wasserwunderweg), mely egy 150 méter szintkülönbséget legyőző, mintegy 600 méter hosszú szerpentinút. A parkolóból átkelünk a szélesen hömpölygő Möll folyó hídján, majd pár lépés után egy kapuszerű építményhez érünk, mely mellett egy valószínűleg szűz leányzó faszobra fogad.

A legenda szerint egy helyi szépséges fiatal lány élt itt egykoron, aki már több fiatalember közeledését visszautasította, aztán maga az Ördög próbálkozott nála egy jóképű vadász testébe bújva. A szűzlány résen volt, rájött, hogy a Sátánnal van dolga és menekülőre fogta, amikor a szakadék szélére ért, úgy döntött, inkább leugrik a biztos halálba, mintsem az Ördögé legyen. Mielőtt szétzúzta volna magát, csoda történt, angyalok szálltak le, és épségben segítették le a leányt a földre. Az Ördög, kudarcát látva, haragosan dobbantott és így fakadt a ma is látható vízesés, melynek neve magyarul is Szűzugrásnak fordítható.

A gyalogút eleinte kevésbé, majd feljebb meredeken emelkedik cikk-cakkban a Jungfernsprungtól nem messze kialakított kis kilátóplatformig, ahonnan testközelből csodálhatjuk a lezúduló víz erejét, hangját, és érezhetjük a vízpermetet. Érdemes napos délelőttre tervezni a látogatást, ilyenkor még szivárványokat is láthatunk. A sok helyen lépcsősorokon futó útvonal korláttal védett, gyerekekkel is biztonságosan látogatható.