Ausztria leghíresebb alpesi panorámaútja

Ausztria és az egész Alpok leglátványosabb, legcsodálatosabb és leghíresebb panorámaútjai közé számító Grossglockner Hochalpenstrasse a Magas-Tauern (Hohe Tauern) Nemzeti Park grandiózus, magashegységi tájain kanyarog, összekötve Karintiát és Salzburg tartományt. A 48 km hosszú, általában májustól októberig járható, fizetős alpesi úton több mint 2500 méteres magasságig autózhatunk fel, testközelből figyelhetjük meg Ausztria legnagyobb gleccserét és farkasszemet nézhetünk az ország legmagasabb hegycsúcsával, a Grossglocknerrel.

 

A Grossglockner panorámaút rövid története

A Keleti-Alpok fővonulatának gerincén áthaladó útvonal már a kelták és a rómaiak idejében is ismert volt, a Hochtor hágó melletti kis kiállításon meg is nézhetjük az ókori leleteket. A mai út 1930 és 1935 között épült, 1935. augusztus 3-án nyitották meg, és már az első évben 130 000 látogatót vonzott a nem mindennapi látnivaló. Az óriási projekt műszaki vezetője Franz Wallack mérnök volt, politikai oldalról pedig Salzburg tartomány vezetője Franz Rehrl tartotta a frontot.

Időnként több mint 4000 ember dolgozott elképesztően nehéz körülmények között az útépítésen, és mai szemmel szinte elképzelhetetlen, de a tervezett költségeknél jóval kevesebből sikerült kihozni az építkezést, így a megspórolt pénzből építtette ki Wallack az útvonal legmagasabb pontjára, az Edelweissspitzére (2572 m) vivő leágazást.

Érdekes módon már a megnyitó utáni első nap autóversenyt rendeztek az akkor még kockaköves úton, melyet több híres futam is követett a 30-as években. A Grossglockner út közlekedési jelentősége az egész évben járható Felbertauernstrasse 1967-es megnyitásával nagymértékben csökkent, idegenforgalmi szerepe viszont óriási, évente mintegy 900 000 ember látogatja, ezzel Ausztria második legnépszerűbb látványossága a Schönbrunni kastély után.

A Grossglockner Hochalpenstrasse látogatása, látnivalói

A 48 km hosszú panorámaút a karintiai Heiligenblut (1300 m) és a Salzburg tartományban fekvő Fusch (805 m) településeket köti össze, áthaladva a Magas-Tauern főgerincén, a Hochtor-hágónál (2505 m). A fő útvonalról két izgalmas letérő is kínálkozik, az északi oldalon, az Edelweissspitze  (2571 m) csúcsára vezető szerpentinút és az egész panorámaút leglátványosabb szakasza, a Franz-Josefs-Höhére vezető Gleccserút.

A panorámaút mentén több kiállítás, tanösvény, kilátó is látogatható, nem beszélve a számos, autentikus vendéglátóhelyről, hüttéről. A meglepően jó minőségű aszfaltutat, időjárástól függően, általában május elején nyitják meg, ilyenkor még sokszor méteres hófalak közt kanyarog a felsőbb régiókban a látogató. Október végén, november elején szokták általában a téli szezonra bezárni, de akár nyár közepén is előfordulhatnak extrém időjárási helyzetek, amikor lezárják az utat.

Délről, a karintiai üdülőhelytől, karcsú templomtornyáról és a Grossglocknerre való kilátásról méltán közkedvelt Heiligenbluttól kiindulva vesszük sorra a jelentősebb látnivalókat.

A falutól pár km-re, 1691 méteres magasságban érjük el a fizető kapukat, a Tauernalm fogadó mellett. Az első megálló a Kasereckalm (1911 m) vendéglőnél kínálkozik, ahol a Heiligenblutra nyíló kilátás mellett a helyben készült sajtokat is élvezhetjük. Az erdőhatár környékén hullámvasutazó úton hamarosan elérjük a Kaiser-Franz-Josefs-Höhe felé vezető elágazást (1859 m). 

A Gleccserútnak nevezett szakasz első látnivalója, a Schöneck vendéglő (1953 m) épülete mögött kialakított rövid, érdekes tanösvény, a Glockner-mezők csodavilága (Wunderwelt Glocknerwiesen). Kis információs táblácskák segítenek az itt óriási számban és változatosságban megtalálható alpesi virágok, növények beazonosításában. Mellette játszótér és egy kis épületben gyermekbarát kiállítás is található.

Az egyre lélegzetelállítóbb, magashegységi tájon futó út két hüttét is érint, a Karl-Volkert-Haus (2148 m) és a Glocknerhaus (2132 m) épületét, főleg az utóbbi elől nyílik lenyűgöző panoráma a mélyben fekvő víztározóra. A festői Nassfeld-tározó után az út a meredek hegyoldalba vájt galériákon át halad egészen az út végén lévő Ferenc-József-magaslatig (2369 m).

Franz-Josefs-Höhe (Ferenc József-magaslat)

A Grossglockner Hochalpenstrasse leghíresebb pontja, a közvetlenül Ausztria legnagyobb gleccsere, a Pasterze fölött kialakított kilátóplatform. Szép, tiszta időben felejthetetlen panoráma nyílik az egyre olvadó, zsugorodó Pasterze-gleccserre és a szemközt tornyosuló, fenséges Grossglocknerre, az ország legmagasabb csúcsára. Nevét, az 1856-os császári látogatásról kapta, mikor is az akkor még fiatal, 26 éves Ferenc József járt itt a császárnéval, Sisi-vel.

A kilátóhely átka óriási népszerűsége, a horda számra érkező látogatók, a csupa beton építmények, a többszintes parkolóház sokakban hagy kesernyés szájízt. A globális felmelegedés hatására hatalmas ütemben visszahúzódó gleccser sincs már oly közel. A parkolóház melletti ötszintes látogatóközpontban több, a Grossglocknerrel és a gleccserekkel foglalkozó kiállítás is helyet kapott. A legérdekesebb köztük talán a Szikla és Jég Élményösvény nevű, ahol egy gleccserhasadékba tehetünk utazást és a Grossglockner tetejéről nyíló panorámában is gyönyörködhetünk.

Gletscherbahn – sikló a gleccserhez

Az 1963-ban épült történelmi sikló a parkoló alatt indul lefelé, a 60-as években még egészen a gleccser szélénél volt az alsó állomása. Manapság még innen is jó sokat kell lefelé ereszkedni a szerpentinúton a folyamatosan olvadó gleccsernyelv széléig. A sikló pályája mellett, a bal oldalán kanyarog lefelé egy lépcsős gyalogút (Gletscherweg), mely az alsó állomást is érintve egészen a gleccser pereméig megy. Útközben nagy kék táblák mutatják, hogy az adott évben meddig ért a gleccser jégfolyama. Jó kondícióra mindenképp szükség van, ha le szeretnénk menni a gleccserhez, főleg a visszaúthoz, mely a nagy tengerszint feletti magasság miatt még megterhelőbb.

Gletscherbahn: június elejétől szeptember végéig, 10-től 16-ig közlekedik. Díj: 11,00 € (retúr), gyerek: 5,50 €.

Swarowski megfigyelőtorony

A modern, fából és üvegből, 1998-ban épült, alakjában hegyi kristályra emlékeztető Wilhelm Swarowski-torony a látogatóközpont lépcsőházából induló panorámaúton, a Kaisersteinweg-en közelíthető meg. A legfelső szinten erős távcsövek segítségével figyelhetjük meg a közelben bandázó kőszáli kecskéket, néha pedig a zergéket. Nyitva: 10 – 17, ingyenes.

Kaiser-Franz-Josef-Haus

Amennyiben a toronytól tovább megyünk a csodás kilátást nyújtó, kényelmes gyalogúton, a hatalmas teraszú Kaiser-Franz-Josef-Haus vendéglőhöz érünk (2450 m). A népszerű hüttében minden a császár és Sisi körül forog. Az odavezető út mentén szinte garantált a mormoták és a kőszáli kecskék egészen közelről történő megfigyelése.

A Franz-Josefs-Höhétől kiindulva csodálatos gyalogtúrák kínálkoznak az aktívabb turisták részére. A könnyen, gyerekekkel is végigjárható Gamsgrubenweg a Pasterze-gleccser feletti hegyoldal sziklafalába vájva, alagutakon keresztül vezet a Wasserfallwinkel kilátóhelyig. A rendkívül látványos Gletscherweg Pasterze pedig egy nagyszerű körtúra, mely a gleccsertó, a Sandersee és a Margaritze-tározóig ereszkedik le, majd kapaszkodik vissza a magaslatra. A másik közkedvelt túra az Alpok-Adria útvonal első etappja, melyen egészen Heiligenblutig  gyalogolhatunk.

Hochtor

A gleccsertől visszatérve az elágazásig, folytatjuk az emelkedést az egyre kopárabb magashegységi tájon, elhagyjuk a Wallackhaus fogadó melletti Schareckre vivő drótkötélpályát, majd felérünk a Hochtor-hágóra (2504 m). A Grossglockner panorámaút itt alagútban fúrja át magát az északi oldalra. A déli oldalon, a szuvenírbolt mellett kis kiállítást szenteltek a kelta és római emlékeknek (Passheiligtum Hochtor). Nyitva: 10-17, ingyenes.

Fuscher Lacke, Fuscher Törl

A hágó északi oldalán kibújva a vidék még kietlenebb, vadabb, kis alagút után ereszkedünk le a Fuscher Lacke tengerszemhez, partján, egy kis, eredetileg az építőmunkások által is használt épületben érdekes kiállítást alakítottak ki a Grossglockner út építéséről. Nyitva: 9-17, ingyenes. A tavacska partján futó sétaúton 10 perc alatt körbesétálhatunk, játszóteret is találunk. A parton fekvő Fuscher Lacke Gasthof fogadó az itt élő szelíd mormotákról híres, naponta egyszer a személyzet be is viszi a vendéglőbe valamelyik mormotát a gyerekek nagy örömére. Az aszfaltút innen újból emelkedni kezd, a Fuscher Törl (2428 m) hágóhoz, ahonnan parádés kilátás nyílik az alpesi útra.

Edelweissspitze kilátóhegy

A Fuscher Törl-hágótól nem messze, rövid macskaköves bekötőút szerpentinezik fel az Edelweissspitze tetejére (2571 m), mely az egész Grossglockner panorámaút legmagasabb pontja. A hegycsúcson épült kilátótoronyból szép időben több mint 30 háromezres csúcs azonosítható be. A parkoló mellett az Edelweisshütte fogadó kínál autentikus gasztronómiai élményeket.

Haus Alpine Naturschau

Az egész panorámaút leglátványosabb kiállítása található a modern épületben (2260 m). A rendkívül gyerekbarát, informatív kiállítás a magashegységi flóra és fauna jellegzetességeit mutatja be érdekes, közérthető formában. A tárlók végigkalauzolnak a különböző alpesi klímazónákon, az évszakos és a napszakos hőmérsékletváltozásokon, a moziteremben rövidfilmeket is láthatunk, főleg a mormotákról szóló nagyon aranyos, a földszinten pedig kristálygyűjteményt is találunk. Nyitva: 9-17, ingyenes. Kávézó és szuvenírbolt is van az épületben.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitvatartás:

Időjárástól függően általában május elejétől november elejéig. Május: 6.00 – 20.00, június – augusztus: 5.00 – 21.30, szeptember 1-jétől 6.00 – 19.30. A fizetőkapukat az útzárás előtt 45 perccel zárják.

Útdíj: Napijegy szgk.: 35,50 €, motor: 25,50 €. Kärnten Card-ra pár euro kedvezmény. Kerékpárosok díjmentesen tekerhetnek végig az útvonalon.

Tipp: Amennyiben Heiligenblutban a Hunguest Hotelban vagy a Landhotel Postban szállunk meg, rendkívül kedvezményesen kapunk bérletet, mellyel korlátlanul használhatjuk a panorámautat az egész ott tartózkodás ideje alatt.

Tömegközlekedés: Heiligenblutból, a Hunguest Hotel elől menetrend szerinti autóbusz közlekedik a Franz-Josefs-Höhéig naponta háromszor, 9.25, 10.30, 14.00 órakor. (szombaton csak 9.25-kor!) a nyári szezonban.

Aktuális információk: https://www.grossglockner.at – angol nyelven is