Karintia kedvenc hegye

Az Ossiacher See északi partján tornyosuló, széles, lapos, füves tetejű hegy, a Gerlitzen Karintia egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A hegy tetejére legkönnyebben felvonóval jutunk, de autóval is fel lehet hajtani egy darabig a télen-nyáron közkedvelt, családbarát Gerlitzen csúcsára.

A Gerlitzen megközelítése

Az Ossiacher See északi partján fekvő Annenheim községből indul a kétszakaszos ülőlift a Gerlitzenre. Az országút melletti nagy parkolóházban hagyhatjuk a gépkocsit (ingyenes), szép nyári napokon akkora a tömeg, hogy néha a többszintes parkoló is teljesen megtelik, ilyenkor vagy egy messzebb lévő parkolóhoz irányítanak vagy meg kell várni, míg valaki elmegy, és a helyére tudunk beállni.

A középső állomásra, a Kanzelhöhére vivő első szakasz a Panorama-Kanzelbahn négy személyes gondolás felvonója. Átszállás után a négyüléses ülőlifttel, a Gerlitzen Gipfelbahnnal jutunk a csúcsra. A tópartról 20 perc alatt fenn vagyunk az 1909 méter magas Gerlitzen lapos tetején. http://www.gerlitzen.com

Autóval három különböző fizetős vámúton közelíthetjük meg a hegyet. A legmagasabbra, a közvetlenül a csúcs alatt lévő Alpinhotel Pacheinerhez, a Gerlitzen északi oldalában fekvő Arriach faluból induló Gerlitzen Gipfelstrassén mehetünk. Útdíj: 8,00 €.

Az Ossiacher See északi partján lévő Bodensdorf faluból is vezet egy fizetős aszfaltút, a Gerlitzen Alpe Panoramastrasse, a hegy keleti platóján fekvő Feuerberg üdülőhelyig (1764 m). Útdíj: 8,00 €. Innen 20 perc sétával kapaszkodhatunk fel a hegy tetejére közepesen emelkedő kényelmes sétaúton.

A harmadik alternatíva a hegy nyugati oldalán lévő Treffenből induló szerpentinút, melyen a középső állomásig, ill. a Kanzelhöhe fennsíkján épült különböző szállodákig tudunk eljutni.

A Gerlitzen látogatása

A Gerlitzen igazi családbarát hegy, könnyen megközelíthető, rengeteg attrakció, aktivitás várja a kirándulókat. A középső állomáson, a Kanzelhöhén (1512 m), a napfény arénában (Sonnen-Arena) egy fapadlós hegyi gokart pályán száguldozhatunk lefelé, hogy a kisebbek se maradjanak ki az élvezetekből, a mini-gokartosokat külön pálya várja.

Van itt még egy bungee-trambulin is és egy újonnan kialakított, izgalmas kalandpark számtalan, különböző nehézségű kötélpályával, tiroli csúszóval, függőhidakkal, falépcsőkkel. www.adventurepark-gerlitzen.at

A hegy legmagasabb pontján (1909 m), a felvonó hegyi állomásánál a Gerlitzen Gipfelhaus várja a karintiai konyhára éhezőket. Kissé lejjebb a négycsillagos Alpinhotel Pacheiner épületében is kitűnő, teraszos éttermet találunk . A szálló mellett nagy játszótér van, indián sátorral, csúszdákkal.

A hegy széles, lapos, füves platóján egy körsétaúton ismerkedhetünk a jellegzetes havasi legelőkkel. A kényelmes körúton akár babakocsival is végigmehetünk végig kitűnő kilátást élvezve a karintiai hegyek és tavak világára. A második világháború idejéből itt maradt kőtorony mellett kilátóteraszon azonosíthatjuk be a környék hegycsúcsait, tavait. Nem messze Ausztria legmagasabb és legdélibb fekvésű csillagvizsgálója helyezkedik el.

A Gerlitzen a siklóernyősök és a modellrepülősök kedvelt kiindulóhelye. Az északi oldalon egy kis kőkertet is láthatunk. A hegyről számtalan túralehetőség kínálkozik, néhányat megtalálunk a hivatalos kis brosúrában, melyet magyar nyelven is beszerezhetünk a felvonó állomásainál.

Gyakorlati tudnivalók

Gerlitzen felvonó

Nyitvatartás

Május végétől október közepéig minden nap üzemel.

Kanzelbahn: 9.00 – 12.00, 12.45 – 17.00, Gipfelbahn: 9.10 – 12.15, 13.00 – 16.45 (júliusban és augusztusban nincs ebédszünet), rossz idő esetén nem jár.

Árak (2015)

Oda-vissza: felnőtt: 20,50 €, gyerek: 10,00 €, családi kedvezmény van. 6 év alatt ingyenes.

Részletes árlista: http://www.gerlitzen.com/de/preise/preisliste.html

www.gerlitzen.com