Családi túraútvonal rejtélyes alagutakon át a gleccser fölé

A Grossglockner Hochalpenstrasse panorámaút legnépszerűbb pontjától, a Pasterze gleccser fölé emelt Franz-Josefs-Höhétől könnyű magashegységi sétára indulhatunk a látványos vonalvezetésű Gamsgrubenweg turistaúton. A jól kiépített, biztonságos, széles gyalogút első fele több alagúton át vezet, majd, parádés kilátást élvezve a gleccserre és a Grossglocknerre, ér véget egy kilátóhelynél.

 

A túra hossza: 3,5 km, 7 km oda-vissza.

A túra időtartama: 2 óra

Szintkülönbség: 200 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulópont:

Grossglockner Hochalpenstrasse, Franz-Josefs-Höhe, látogatóközpont, parkoló. Heiligenbluttól a fizetős Grossglockner úton, a Gletscherstrasse leágazás végén. Többszintes, ingyenes parkolóház.

Tömegközlekedés: Heiligenblutból, a Hunguest Hotel elől menetrend szerinti autóbusz közlekedik a Franz-Josefs-Höhéig naponta háromszor, 9.25, 10.30, 14.00 órakor. (szombaton csak 9.25-kor!) a nyári szezonban.

A túra jellege: Könnyű, családi kirándulás egyértelmű, széles, kényelmes, csekélyen emelkedő tanösvényen. Visszafelé ugyanazon az útvonalon.

 gamsgrubenweg-terkep.jpg

 Térképkivágat: WK 120 Grossglockner Sonnblick 1:50 000 (freytag & berndt), www.freytagberndt.hu 

A túra leírása

A látogatóközpont nagy bejárati kapujából mindjárt egy alagúttal indul a táblával is jelzett Gamsgrubenweg. Az útvonal első fele közel 900 méteren át, hat egymást követő, galériával összekötött alagútrendszeren keresztül halad. Az aknajáratokra emlékeztető alagutakban a víz, az arany és a hegyi kristály témák köré szerveződő kiállításokat, ill. installációkat láthatunk és a hanghatásoknak köszönhetően hallhatunk is.

Kiérve az utolsó alagútból már a kilátásé a főszerep, lábunk alatt a Pasterze-gleccser egyre fogyatkozó, olvadó jégfolyama, amely még így is a Keleti-Alpok leghosszabb gleccsere. Szemben pedig a Grossglockner (3797 m) és mellékcsúcsai nyújtanak feledhetetlen panorámát tiszta időben. A Gamsgrubenweg-et a Grossglockner-út átadása után közvetlenül 1936-basn építették ki. A Fuscherkarkopf (3331 m) meredek hegyoldalába vájt út a szigorúan védett, szubarktikus flórájáról híres Gamsgrube természetvédelmi területen vezet keresztül. Az útról letérni szigorúan tilos, a tanösvényen több tájékoztató tábla ismerteti a környék egyedülálló növény- és állatvilágát, a gleccserek jellegzetességeit.

Útközben rengeteg mormotát láthatunk, némelyik kis jószág roppant bátor, egy-két méterre is meg tudjuk őket közelíteni. Folyamatosan halljuk jellegzetes füttyögésüket. Kis szerencsével kőszáli kecskéket és zergéket is láthatunk. A látogatóközponttól 3 km-re ér véget, a Wasserfallwinkel (2548 m) nevű, alacsony kőfallal körülvett pihenőhelynél a kiépített, biztonságos sétaút. Tovább, az Oberwalder Hüttéig, már komolyabb felkészülést és felszerelést igénylő ösvény vezet nagyobb hófoltokon, hómezőkön, sziklás, meredek szakaszokon keresztül.

A Wasserfallwinkeltől ugyanazon az úton jövünk vissza kiindulási pontunkra, a Ferenc József-magaslatra.