Túra a Mittagskogel kisöccsére

A Karavankák legszebb csúcsa, a Mittagskogel előtt magasodó Ferlacher Spitze (1742 m) meghódítása viszonylag egyszerű feladat. A két hegy közti nyeregben fekvő Bertahüttétől kapaszkodunk fel a lélegzetelállító kilátást nyújtó hegytetőre, ahonnan térképszerűen rajzolódik ki a mélyben nyújtózkodó Wörthi-tó és a Faaker See víztükre. A Mittagskogel szabályos sziklapiramisa pedig szinte karnyújtásnyi távolságra magasodik. Rövid túránkon remek bepillantást nyerhetünk az Ausztria és Szlovénia határán húzódó Karavankák csodás hegyvilágába.

A túra hossza: 5,3 km

A túra időtartama: 2,5 – 3 óra

Szintkülönbség: 560 méter fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Arneitz-Rauth, parkolóhelyek a Bertahüttéhez vezető erdészeti út mentén, az utat a közforgalom elől elzáró sorompónál kisebb parkoló (1170 m). A B85 főútról, Ledenitzennél, Finkenstein felől jőve, a Hotel Mittagskogel után Kopein felé (Kopeiner Strasse) jobbra térjünk le. Az aszfaltosúton kb. 700 méter múlva jobbra fordulunk egy, jelzőtáblával is jelzett murvás útra a Bertahütte felé. Illitsch-Rauth után a viszonylag korrekt minőségű út állapota leromlik, kátyús, vízmosta, nagyon köves, néhol meredek úttá válik. Kocsijukat féltők útközben több helyen, az út mentén is hagyhatják az autót, magasabb felfüggesztésű járművel, terepjáróval, négykerékmeghajtással gond nélkül tudunk elmenni az út végét jelző sorompó melletti parkolóhoz.

A túra jellege:

Rövid, közepesen nehéz gyalogtúra kitűnően jelzett turistautakon, hegyi ösvényeken, forgalomtól elzárt erdészeti úton. A Bertahüttéhez vezető ösvény néhol meredek, gyökerekkel szabdalt, de jó időben problémamentes. A menedékháztól a csúcsra futó út izzasztóan meredek, a csúcs közelében óvatosan mozogjunk.

A túra leírása

A parkolóból (1180 m) indulva, a sorompó után közvetlenül térjünk le balra a piros-fehér-pirossal jelzett ösvényre, mely pár perc alatt felvisz a 03-as számú, Bertahüttéhez vezető turistaútra, melyen jobbra fordulva folytatjuk kapaszkodásunkat. Köves, gyökerekkel szabdalt ösvényünk árnyas, hangulatos, fenyővel kevert bükkösben emelkedik, kétszer is érinti az erdészeti út hajtűkanyarjait, majd egy másik utat keresztezve bukkan ki a Mittagskogel és a Ferlacher Spitze közti Ferlacher Sattel nyereg fölött fekvő Bertahütte (1567 m) rusztikus faépületénél. Az 1963-ban épült menedékház elődje 1925-től 1945-ig állt itt, mikor is kifosztották és felgyújtották. Nevét az 1886-ban épült első hütte vezetőjéről kapta, az a menedékház a Mittagskogeltől nyugatra lévő Jepza-nyereg közelében állt, az első világháborút lezáró békeszerződések folyományaként pont az új államhatárra került, majd 1920-ban le is égett. A Bertahütte vendéglője messze földön híres karintiai konyhájáról, elsősorban tartalmas levesei, a Käsespätzle és a Tiroler Gröstl a közönségkedvenc, de a közeli termelőktől beszerzett sajtok, felvágottak, sonkák, kolbászok is kitűnőek.

A hütte elől gyönyörű panoráma nyílik Villach városára és a Dobratsch hegytömbjére, de  a legimpozánsabb látvány, a Mittagskogel gigantikus, szabályos sziklapiramisának látképe. Az épület mellől a 678-es számú, piros-fehér-pirossal jelzett ösvény indul meg meredeken a Ferlacher Spitze felé az irtásos hegyoldalban. Visszapillantva, festőien mutat a Bertahütte, a mögötte tornyosuló Mittagskogel kulisszájával. Beérve az erdőbe, az út továbbra is erősen emelkedve kanyarog egyre feljebb, kiérünk egy kis sziklakiszögellésre, majd onnan pár perc alatt átérünk a Ferlacher Spitze (1742 m) csúcskereszttel koronázott tetejére. Tiszta időben páratlan látványt élvezhetünk, a lábunk alatt térképszerűen rajzolódik ki Karintia központi része, a völgyben a Dráva szalagja kanyarog, mögötte a Wörthi-tó kéklik. Északnyugatra a Faaker See víztükre csillog, a Villachi-medence fölött a Dobratsch jellegzetes sziluettje látszik, a Gerlitzen széles, lapos teteje mögött a Nockberge vonulata húzódik, a horizontot pedig a Magas-Tauern hófödte csúcsai zárják. A nagytestvér, a Mittagskogel fenséges csúcsa szinte karnyújtásnyi távolságra uralja a panorámát.

Miután kiélveztük a páratlan kilátást, ugyanazon az úton ereszkedünk vissza a Bertahüttéhez, majd balra fordulva a kocsiútra, pár perc alatt lesétálunk a Ferlacher Sattel (1500 m) nyergében lévő jelzőtáblás útkereszteződéshez. Jobbra kanyarodunk a 680-as, piros-fehér-pirossal jelzett köves kocsiútra a Martinihof felé. A kényelmes, lejtős, murvás úton sétálunk vissza a parkolóba, útközben néhol szép kilátást élvezve a Mittagskogel vad északi sziklafalára és a Faaker See tavára.